Bota

SHIFRAT/Sa ka shpenzuar Arabia Saudite për armatim amerikan në dhjetë vitet e fundit

People walk around as they visit the opening of the International Defence Exhibition and Conference (IDEX) at the Abu Dhabi National Exhibition Centre in the Emirati capital on February 17, 2013. A top French defence industry official said that talks to sell Rafale jet fighters to the UAE were "progressing well", expressing confidence that a deal could be reached with the Gulf state. AFP PHOTO/KARIM SAHIB / AFP PHOTO / KARIM SAHIB
Arabia Saudite është një nga aleatët më të rëndësishëm të Shteteve të Bashkuara dhe një nga blerësit më të mëdhenj e të rëndësishëm të armëve amerikane. Arabia Saudite filloi blerjen e armatimit amerikan në vitin 1952 dhe deri në fund të këtij viti janë shpenzuar gjithsej 61, 78 miliardë dollarë për këtë qëllim.E gjithashtu, vlera e parave që Arabia Saudite ka ndarë gjatë viteve të fundit për armët amerikane është rritur ndjeshëm, ku llogaritet një shpenzim prej 10.63 miliardë dollarë për këtë qëllim, ndërkohë që ka shpenzuar vetëm 26.35 miliard dollarë ndërmjet viteve 1952 dhe 200 .

Ndërsa nga viti 2008 e deri në vitin 2017, shpenzimet e Arabisë Saudite për armët amerikane u rritën sipas kësaj grafike:

Në debatin e fundit që pasoi vrasjen e pazakontë të gazetarit Jamal Khashoggi, administrata Trump u shfaq e përmbajtur karshi qëndrimeve kritike apo dhe sanksionuese ndaj Riadit, duke vënë theksin te raportet e afërta mes dy vendeve, sidomos në fushën ushtarake.