Bota

Shkaku i ndryshimit të qëndrimeve të EBA kundrejt Iranit

Qeveria e EBA po ndryshon qëndrimet e saj mbi rajonin dhe përveçse është tërhequr nga Jemeni po ndjek nisjen e dialogut me Iranin për uljen e tensioneve.

Emiratet e Bashkuara Arabe është një nga aktorët në rajonin e Azisë Perëndimore që ka luajtur një rol në rritjen e kaosit dhe anarkisë në rajon gjatë dekadës së fundit. Emiratet e Bashkuara Arabe në përputhje me politikat rajonale të Arabisë Saudite që nga viti 2011 ka ndërhyrë në krizën siriane dhe sundimin e ligjit në këtë vend, në zhvillimet e Afrikës së Veriut, ka marrë pjesë aktivisht në luftën kundër Jemenit, është përputhur me politikat anti-iraniane të Arabisë Saudite, ndërpreu marrëdhëniet diplomatike me Katarin dhe përafroi qëndrimet me SH.B.A. në ushtrimin e presionit ndaj Republikës Islamike të Iranit. Sidoqoftë, Emiratet e Bashkuara Arabe kanë ndryshuar qasjen e saj në dy muajt e fundit për të paktën në dy çështje që kanë të bëjnë me luftën kundër Jemenit dhe politikat e tensionuara kundër Iranit. Qeveria e Emiratet e Bashkuara Arabe ka njoftuar nisjen e bisedimeve me Iranin për të lehtësuar tensionet ndërsa ka tërhequr trupat e saj nga Jemeni. Pyetja e rëndësishme është, cilat janë arsyet e ndryshimit në qasjen e Emirateve të Bashkuara Arabe ndaj Jemenit dhe Iranit? Arsyeja e parë është se nga njëra anë Emiratet e Bashkuara Arabe arritën në këtë përfundim, se përafrimi i vazhdueshëm me politikat anti-iraniane të Arabisë Saudite nuk i shërben interesave të Abu Dhabi dhe nga ana tjetër koalicioni saudit ka dështuar në luftën e tij kundër Jemenit. Përshtypja e Emiratet e Bashkuara Arabe është se të vazhdosh të marrësh pjesë në luftën kundër Jemenit jo vetëm që nuk do të ketë përfitime, por edhe do të kushtojë shumë, veçanërisht pasi komitetet e ushtrisë dhe të forcave jemenase kanë ndërmarrë një qasje agresive duke sulmuar  zonat e ndjeshme dhe strategjike në Arabinë Saudite. Sipas mendimit të Emirateve të Bashkuara Arabe, pjesëmarrja e vazhdueshme në luftën kundër Jemenit në situatën aktuale do të nënkuptojë rritjen e pasigurisë brenda Emirateve të Bashkuara Arabe dhe tërheqjen e investimeve të huaja. Prandaj, Emiratet e Bashkuara Arabe jo vetëm që janë rikthyer në rrugë të mbarë sa i përket Jemenit, por gjithashtu ka negociuar me Iranin, sipas burimeve të lajmeve, për të përdorur ndihmën e Teheranit për tu larguar me dinjitet nga Jemeni. “Emiratet e Bashkuara Arabe pas njohjes së rrezikut të armiqësisë me Iranin dhe zgjatjen e luftës jemenase iu drejtua Iranit për të rikthyer besueshmërinë dhe unitetin e saj të humbur të vendit,” shkruan gazeta arabe Rai Today. “Autoritetet e Emirateve të Bashkuara Arabe i kanë bërë thirrje Iranit të merret me aleatët e tij në Jemen për të ndaluar çdo sulm kundër Emirateve të Bashkuara Arabe”. Një tjetër arsye që Emiratet e Bashkuara Arabe kanë lëvizur në bisedime me Iranin është rrëzimi i droni Global Hawk të SH.B.A., nga forcat e armatosura të Republikës Islamike të Iranit, si dhe konfiskimi i një cisterne nafte britanike për mosrespektimin e ligjit ndërkombëtar. Në fakt, me veprimet e Forcave të Armatosura të Iranit, Abu Dhabi u bë i vetëdijshëm për fuqinë ushtarake të Republikës Islamike të Iranit dhe do të preferonte të shmangte një marrëdhënie të tensionuar me Iranin dhe të mos luante në fushën e Arabisë Saudite. Arsyeja e tretë është se fuqia rajonale e Republikës Islamike të Iranit në rajonin e Gjirit Persik, u ka provuar qeverive të tilla si Emiratet e Bashkuara Arabe se një mbështetje e thjeshtë në Shtetet e Bashkuara nuk mund të garantojë siguri dhe se përfitimet e tyre në rast të ndonjë konflikti në rajon do të vihen në rrezik. Prandaj, Emiratet e Bashkuara Arabe kanë negociuar me Republikën Islamike të Iranit për të zëvendësuar tensionet me Teheranin./parstoday