Bota

BE: Shkurtime buxhetore për Turqinë

Deputetët dhe shtetet anëtare janë dakorduar të ulin fondet në 105 milionë euro dhe ngrijnë një shtesë tjetër prej 70 milionë eurosh të shpenzimeve që ishin prezantuar më herët.

Në një deklaratë, ligjvënësit thanë “ata e konsiderojnë përkeqësimin e situatës shqetësuese në lidhje me demokracinë, sundimin e ligjit dhe të drejtat e njeriut”.

Turqia ka hedhur poshtë më shumë se 140,000 zyrtarë që nga puç dhe arrestoi 50,000 të tjerë duke përfshirë politikanë të opozitës, akademikë, gazetarë, aktivistë dhe qytetarë të BE.

Qeveria gjermane ka paralajmëruar qytetarët e saj kundër udhëtimit në Turqi, pasi ata rrezikojnë të arrestohen në mënyrë “arbitrare”.

Europa kishte premtuar 4.45 miliardë euro në shpenzime për Turqinë nga viti 2014 në 2020, por vetëm 360 milionë euro janë ndarë deri më tani.