Shqiperia

Shqipëria: RSF dënon ngacmimin e Kinës ndaj një gazetari që raportoi për shtypjen në Xinjiang

Reporterët pa Kufij (RSF) dënojnë ngacmimet e autoriteteve kineze ndaj një profesori dhe gazetari shqiptaro-kanadez që raportoi për politikat e tyre shtypëse në Xinjiang.

Profesori dhe gazetari shqiptaro-kanadez i historisë Olsi Jazexhi është ngacmuar nga autoritetet kineze që nga botimi i një pjese mendimi në dhjetor në daljen turke të lajmeve Sabah Post. Në këtë artikull që pasoi një udhëtim në Xinjiang të sponsorizuar nga Pekini, Jazexhi i kërkoi bashkësisë ndërkombëtare islamike të mbështesë ujgurët e burgosur në të ashtuquajturat “kampe të riedukimit”.

Të nesërmen pas publikimit, një zyrtar i Xinjiang i intervistuar nga Global Times ku akuzoi Dr. Olsin se “po shkonte kundër etikës themelore profesionale” si reporter. Një javë më pas, ambasadori i Kinës në Turqi sulmoi gjithashtu gazetarin në një tjetër mendim në Sabah Post. Për më tepër, Jazexhi papritmas u largua nga puna e Universitetit të Durrësit, ku ai kishte ligjëruar për katër vjet, veprim që ai pretendon se është rezultat i ndikimit kinez në universitet.

“Fakti që autoritetet kineze e financuan udhëtimin e Olsit në Xinjiang, në asnjë mënyrë nuk i lejon ata të diktojnë atë që i lejohet të raportojë”, insiston Cedric Alviani, kreu i zyrës së Reporterëve pa Kufij (RSF) të Azisë Lindore, i cili përgëzon “guximin të këtij gazetari-qytetar, i cili ka marrë përsipër të raportojë me vërtetësi atë që pa, pavarësisht nga pasojat e mundshme”.

Sipas Projektit të OJQ-së për të Drejtat e Njeriut për ujgurët, të paktën 58 gazetarë, redaktorë dhe botues nga Xinjiang janë arrestuar në Kinë, duke përfshirë administratoren e faqes në internet Gulmira Imin dhe fituesi i cmimit e Sakharov, Ilham Tohti, të dy të dënuar me burgim të përjetshëm për “separatizëm”.

Në Indeksin e Lirisë së Shtypit Botëror RSF 2019, Shqipëria renditet e 82-ta nga 180 vendet dhe territoret ndërsa Kina renditet në vendin e 177./GazetaImpakt/rsf/

OPINIONE