Shqiperia

Shqiptarët dhe jo vetëm “shtegtojnë” në Gjermani në vjeshtë. Çfarë janë “refugjatët e dimrit” dhe si bien në “grackën” e trafikantëve

Administrata e qytetit të Këlnit flet për një “fenomen” jo fort të zakontë. Në dimër, shumë njerëz nga Ballkani Perëndimor shkojnë në Këln për të kaluar dimrin.

Për këtë arsye, 2019 ishte një vit rekord për këtë qytet. Sido që të jetë, temperaturat në Gjermani janë më të ulëta gjatë dimrit se në Ballkan.

Në janar-shkurt 2019, ky fenomen arriti në 3,200 të ashtuquajtur “refugjatë dimri”. Disa qindra nga këta njerëz janë rikthyer përsëri atje.

Këta “refugjatë dimri” nga Këlni krijuan tituj në të gjithë Gjermaninë dhe vijnë kryesisht nga Shqipëria, Serbia, Kosova dhe gjithnjë e më shumë Maqedonia e Veriut. Ata shpresojnë për akomodim, kujdes mjekësor, ushqim, veshje dhe para në Këln.

Refugjatët e dimrit në Këln, sa do të ketë në vitin 2020?

Mijëra e dëshiruan qytetin dimrin e kaluar. Qyteti iu desh të siguronte palestra si akomodim.

“EXPRESS” gjerman pyeti se sa “refugjatë dimri” po pret qyteti këtë herë?

Përgjigja nga bashkia është: “Një parashikim i besueshëm nuk është i mundur. Zyra e Strehimit ka monitoruar rregullisht kërkesat e strehimit nga ky grup njerëzish që nga shtatori dhe është në kontakt të ngushtë me departamentet e tjera të qytetit siç është Zyra e Emigracionit dhe Zyra për Integrim dhe Diversitet”.

Prej atëherë, ata që hynë në vend konsiderohen refugjatë

Dhe sa njerëz nga vendet e përmendura tashmë kanë mbërritur në Këln?

“Në periudhën nga 1 tetor deri më 30 nëntor, 279 persona kanë hyrë në vend në mënyrë të paligjshme dhe u strehuan nga Zyra e Strehimit,” tha administrata e qytetit. Në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar kishte 546 persona.

Qytetarët e shteteve të Ballkanit Perëndimor mund të hyjnë legalisht në zonën Shengen si turistët, përfshirë Gjermaninë.

Më pas, ata kërkojnë azil. Shumica e refugjatëve të dimrit në Këln vijnë nga Maqedonia.
Dimrin e kaluar ishte befasuese që një e katërta prej 3.200 personave të “paligjshëm”, erdhën nga qyteti verior i Manastirit.

Kreu i zyrës komunale të imigracionit, Dr. Lothar Becker, tha në atë kohë: “Nga dëgjimet e këtyre njerëzve ne e dimë se ata janë futur në autobusë nën pretekste të rreme, për shembull në Manastir.

Me sa duket atyre u është thënë se marrin një apartament të ngrohtë, ushqim dhe para këtu në Këln. Shumë nga këta njerëz na thonë gjithashtu se ata duhej të paguanin para për “organizatorët” e këtyre udhëtimeve”./Tpz