Bota

Shtohen në Itali dhe Francë rastet e të prekurit nga xhindet/ Vatikani bën gati ekzorcistët

EXORIST, I.V.

Vatikani ka nisur kurs të ri të ekzorcizmit për priftërinjtë katolikë që do fillojnë në prill, si përgjigje e kërkesave në rritje për këtë ritual në Itali, por frika nga djalli duket se nuk po kalon pa u vërejtur as në Francë.

Sipas përfaqësuesve të shërbimit të ekzorcizmit në Arkidioqezën Katolike në Paris, shërbimi ka marrë numër të madh thirrjes, dhe lista e pritjes për një takim me ekzorcistin mund të jetë dy deri në dy javë e gjysmë nga takimi fillestar me një prift. Megjithatë, rituali i ekzorcizmit nuk kryhet në të gjitha rastet:

“Njerëzit kanë nevojë për një lutje, një bekim, çlirim, shërim, dhe, fatmirësisht, jo domosdoshmërisht ekzorcizëm. Fakti është që njerëzit ndonjëherë ndihen keq dhe nuk ka vend ku mund të shkojnë për t’u dëgjuar. Ka më pak priftërinj, kështu që ka më pak kohë për të folur me njerëz. Reforma e kujdesit shëndetësor ka bërë që mjekët të respektojnë afatet kohore gjatë emërimeve të pacientëve, dhe gjithashtu nuk kanë kohë për të dëgjuar njerëzit. Ne jemi përgjegjës për atë që na ndodh. Por sa e lehtë është të gjesh një arsye të jashtme – djalli duhet të fajësohet për gjithçka. Kjo heq përgjegjësinë tonë”.

Dioqeza është e shqetësuar për praktikat “e diskutueshme” të mashtruesve të priftërinjve që reklamojnë shërbimet e tyre në internet:

“Njerëzit që vijnë tek ne, janë të zhytur në borxhe, sepse ata morën një hua për të paguar shërbimet e një eksorcisti! Kisha Katolike e bën atë falas. Njerëzit janë aq të pakënaqur, dhe ka kaq shumë psikologë dhe shërues që njerëzit u drejtohen atyre dhe shpenzojnë shuma të mëdha parash”.

Vatikani zyrtarisht njohu Shoqatën Ndërkombëtare të Ekzorcistëve në vitin 2014.