Bota

Sionistët e krishterë dhe Pastori Brunson

Nga: Abdullah Muradoğlu

Takimi i Trump me Presidentin e Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker përfundoi me “pajtim”. Si rezultat, gjatë këtij takim u përjashtua nga taksat doganore sektori i automobilave, ndersa taksat doganore mbi sektorët e tjerë do të vazhdojnë ashtu sic janë. Është deklaruar se BE ka garantuar rritjen e blerjes së disa produkteve bujqësore, kryesisht sojë dhe gazit të lëngshëm nga SHBA. Mediat amerikane  e paraqesin si fitore të Trump këtë situatë “gjysmë armëpushimi” në luftën tregtare.

Kundërshtimet ndaj taksave shtesë që synonin Kinën dhe vendet e tjera goditën sektorin e bujqësisë të SHBA. Të krishterët ungjillorë në Amerikën rurale, që votojnë për republikanët përbëjnë një shkallë të konsiderueshme.

Ekuilibri midis dy vendeve në Senat është mjaft i ndjeshëm. Dy apo tre vende mund të ndryshojnë balancën aritmetike në favor të demokratëve. Kjo është tema që na sjell tek Pastori  Andrew Brunson.

Zëvendëspresidenti i SHBA, Mike Pence dhe Sekretari i Shtetit i SHBA, Mike Pompeo janë të njohur për identitetet e tyre të krishterë ungjillorë. Me zgjedhjene Pences ungjilltarët arritën për herë të parë një status kaq të lartë në administratën e SHBA. Ungjilltarët, të cilët e klasifikojnë veten si sionistë të krishterë, janë pjesë e lobit të Izraelit në SHBA. Të dy Trump dhe Pence kërcënuan vendin tonë me sanksion në rast se Pastor Brunson nuk lejohet të kthehet në SHBA. Duke iu referuar Brunson si “një i krishterë i madh”, Trump po i jep një mesazh ungjilltarëve. Ka dobi në përkujtimin se ka një luftë propagande në botimet ekstreme të së djathtës se ka përpjekje për të shkatërruar të krishterët në Lindjen e Mesme.

Trump politikisht ishte i rraskapitur dhe ekipi i tij duket i etur për ta kthyer “çështjen Brunson” në elementin e zgjedhjeve të nëntorit. Avokati i Brunson Jay Sekuloë është avokati personal i Trump. Evangjelisti Sekuloë është themeluesi dhe këshilltari kryesor i Qendrës Amerikane për Drejtësi (ACLJ).

ACLJ është një institucion që mbron Izraelin në çdo platformë. ACLJ kishte bërë përpjekje për të shkurtuar fondet që OKB i ndan administratës palestineze dhe organizatave palestineze të të drejtave civile. ACLJ, e cila punon shumë ngushtë me ambasadorin e SHBA në OKB Nikki Haley, po akuzon OKB-në dhe filialet e saj për financimin e armiqve të betuar të Izraelit. Shtetet e Bashkuara u tërhoqën nga Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut dhe UNESCO në bazë të arsyeve pro-izraelite.

Sekuloë, i cili është personi “Më me ndikim në SHBA” , kishte një rol në lëvizjen e Ambasadës së SHBA-ve. Sekuloë ishte gjithashtu midis ungjilltarëve amerikanë që u bashkuan me ceremoninë e hapjes në Jeruzalem më 14 maj.

Sekuloë, i cili thotë se lëvizja e ambasadës është një ngjarje historike, shkroi: “Një ëndërr u bë realitet sot”. Lutjet e hapjes dhe mbylljes së ceremonisë janë bërë nga pastorë evangjelistë. Trump kishte thënë gjithashtu se ungjilltarët ishin më të lumturit për këtë veprim. Megjithatë, sipas Sekuloë, mbrojtja e Izraelit është një detyrë e shenjtë.

Një trung i frontit të keq të ndërtuar në SHBA kundër vendit tonë është aleanca Ungjillore-Izrael. Nëse e kujtojmë se ish-zëvendësministri i Jashtëm izraelit, Danny Ayalon, i cili është akademik në Turqi për të ulur ambasadorin tonë gjatë një vizite zyrtare, kishte thënë, “Jay Sekuloë është një mik i vërtetë i Izraelit, i cili ka marrë pjesë me ne në strategjinë e luftërave ndërkombëtare “.

Burimi: Yeni Safak/ Gazeta impakt

OPINIONE