Shqiperia

Sirianët, rrugët e reja përmes maleve në Shqipëri

Në Shqipëri kanë hyrë 1180 emigrantë të paligjshëm gjatë 5 muajve te parë të 2018-ës. Të dhënat i ka bërë publike Agjensia e Kombeve të Bashkuara për emigracionin (IOM).

Ndër to, 57 për qind janë sirianë, 8 për qind irakenë, 7 për qind pakistanez, e më pas me radhë alegjerianë, marokënë, libanez dhe afagnistan.

Krahasuar me dy vitet e mëparshme, numri i emigrantëve është rritur ndjeshëm.

Gjatë vitin 2017 kanë hyrë 752 emigrantë, ndërsa në 2016 kanë hyrë 831 emigrantë. Përqindja e tyre sipas vendit të origjinës është pothuaj në të njejtat vlera.

Zakonisht fluksi i emigrantëve rritet gjatë dimrin, në veçanti në muajin dhjetor si pasojë e motit të mirë i cili lehtëson kalimin për në vendet e BE-së nga Greqia përmes Shqipërisë, në drejtim të Malit të Zi dhe më tej drejt Evropës.

Sipas policisë kufitare, pjesa më e madhe e emigrantëve që kalojnë kufirin vijnë nga kampet e emigrantëve të vendosura në veriperëndim të Greqisë.

IOM raporton se 25, 338 emigrantë dhe refugjatë kanë hyrë në Evropë përmes detit për periudhën janar- maj 2018, 41 për qind vijnë nga Italia dhe 38 për qind nga Greqia, pjesa tjetrë 21 përqind vjen nga Spanja.

Kjo shifër ka rënie të ndjeshme krahasur me vitin 2017 kur në BE hynë 54, 324 emigrantë dhe 2016 ku për të nëjtën periudhë u regjistruan 188 mijë emigrantë.

Kjo do të thotë që ardhja e emigranëtve përmes rrugës së mesdheut në vitin 2018 është sa gjysma e viti të shkuar, dhe sa 13 përqindshi i emigrantëve të ardhur në 2016.

Pikat e njohura të hyrjes janë:

Me Greqinë përmes tokës: Kapshtica, Tre Urat Sopik, Kakavia or Kakavijë, Rrips;

Me Greqinë nga Deti: Porti i Sarandës;

Me Maqedoninë: Gorica, Tushemisht, Qafa Thane, Billate;

Me Kosovën: Shishtavec, Orgjost, Morina, Qafë Prush, Qafa e Morinës;

Me Malin e Zi: Bashkim, Han i Hotit;

Me Italinë nga deti: Stun Gjin, Porto Palermo;

Aktualisht, 3,9 milionë refugjatë që kanë synim vendet e Evropës ndodhen në Turqi dhe 1,5 milionë në Ukrainë.

Rrugët e reja të emigrantëve janë përmes Detit të Zi ose përmes maleve në Shqipëri, Malin e Zi dhe Bosnje-Hercegovinë.

OPINIONE