Opinion

Skenari i Luftës midis Izraelit dhe HEZBOLLAH

Nga: Elijah J. Magnie

Pavarësisht nga rritja e fuqisë së “Boshtit të Rezistencës”, me raketat e saj precize dhe përvojën e pakrahasueshme të akumuluar nga të lufta, mundësia e luftës është ende në tryezë. “Boshti i Rezistencës” po e rrit gatishmërinë e tij bazuar në mundësinë që Izraeli të mos tolerojë praninë e një kërcënimi kaq serioz në kufijtë e saj veriorë dhe për këtë arsye të veprojë për ta hequr atë. Sidoqoftë, në çdo luftë të ardhshme, “Boshti i Rezistencës” konsideron se pasojat do të ishin jashtëzakonisht shkatërruese për të dy palët dhe në të gjitha nivelet nëse nuk respektohen rregullat e angazhimit. Pavarësisht fuqisë ajrore të lartë të Izraelit, armiku i tij Hezbollah ka krijuar forcën e tij të jashtëzakonshme të zjarrit dhe përvoja e saj në luftërat e fundit në Siri, Irak dhe Jemen është një pasuri e rëndësishme.

Burimet brenda “Boshtit të Rezistencës” besojnë se beteja tjetër midis Hezbollahut dhe Izraelit, nëse ndodh ndonjëherë, do të “kontrollohej dhe jo sporadike, me fokus në objektivat specifike ushtarake pa dëmtuar infrastrukturën, nga të dy palët”.

Burimet e konsiderojnë Gazën si një precedent. Në Gaza palestinezët dhe izraelitët kanë luftuar shumë beteja të fundit që zgjatën disa ditë në të cilat objektivat e bombarduara ishin thjesht ushtarake. Ky është një rregull i ri i angazhimit (ROE) që rregullon konfliktin midis armiqësive. Kur Izraeli godet një objektiv jo ushtarak, rezistenca palestineze përgjigjet duke goditur një objektiv të ngjashëm jo-ushtarak në Izrael. Mësimi i nxjerrë nga ROE e re midis Izraelit dhe Palestinezëve është që çdo herë që shkëmbimet e bombardimeve të shkojnë jashtë kontrollit, të dy palët kuptojnë se duhet ta kthejnë atë në një nivel të pranueshëm dhe të barabartë, për të kufizuar dëmet dhe për të mbajtur sulme të tilla të ndërsjellta nga synimi civilëve.

Prandaj, “Boshti i Rezistencës” konsideron se ka shumë mundësi që beteja tjetër të kufizohet në objektiva ushtarakë dhe të mbahet nën kontroll. Nëse njëra palë e rrit dozën, tjetra do të pasojë. Përndryshe, të dy palët kanë aftësinë për të shkaktuar shkatërrim të plotë dhe për të vazhduar në bomba të pakontrolluar. Në rastin e një lufte jashtë kontrollit, do të përfshiheshin aleatë nga të dy palët, gjë që e bën këtë skenar më pak të mundshëm.

Hezbollah në Liban thuhet se ka mbi 150,000 predha dhe raketa. Izraeli mund të supozojë se një sulm i kufizuar mund të shkatërrojë dhjetëra mijëra raketa të Hezbollahut. Ia vlen? “Sipas pikëpamjes së Izraelit, Izraeli mund të mendojë se ia vlen të shkaktohet një betejë dhe të shkatërrojë mijëra raketa, duke menduar se Izraeli ka mundësinë të parandalojë Hezbollahun të ri-armatoset. Por edhe në këtë rast, Izraeli nuk ka nevojë të shkatërrojë fshatra ose qytete ose infrastrukturën libaneze, përkundrazi, ai do të kufizohet në objektiva selektivë brenda bankës së tij të objektivave. Sidoqoftë, dyshojmë se Izraeli mund të ketë sukses në kufizimin e furnizimit me raketa dhe armë të përparuara të Hezbollahut. Shumë nga këto raketa nuk kanë më nevojë të jenë afër kufijve me Izraelin, por ato mund të vendosen në kufijtë Libano-Sirianë në vende të sigurta”, thanë burimet.

Sidoqoftë, Izraeli gjithashtu duhet të presë, sipas të njëjtave burime, që Hezbollah do të përgjigjet duke bombarduar pozicione të rëndësishme ushtarake izraelite brenda bankës së saj të objektivave. “Nuk ka nevojë të bombardosh aeroportet, stacionet e energjisë, industritë kimike, portet ose ndonjë objektiv shumë domethënës nëse Izraeli nuk do ndonjë bombë në këto vende në Liban. Por nëse është e nevojshme Hezbollahu është i përgatitur të imitojë Izraelin duke goditur pa u hezituar, pa dallim dhe kundër synimeve me vlerë të lartë, me koston e ngritjes së nivelit të konfrontimit në nivelin e tij maksimal. Hezbollah dhe Izraeli kanë një gjuhë të përbashkët në luftë. Nëse bombardimi është i kufizuar, asnjë palë nuk interpreton veprimet e të tjerëve si një shenjë dobësie”, thanë burimet.

“Hezbollah nuk dëshiron luftë dhe po bën gjithçka për ta shmangur atë. Kjo është arsyeja pse ajo u përgjigj në Moawad, në periferinë e Beirut, kur dronët e armatosur izraelitë nuk arritën të shënjestrojnë objektivat e tyre. Duke u përgjigjur, Hezbollah në të vërtetë parandaloi një luftë në një shkallë të gjerë sepse nuk është e mundur të lejohet që Izraeli të largohet me ndonjë akt lufte në Liban, duke shkelur ROE”, thanë burimet.

Shtatorin e kaluar, Hezbollah shënjestroi një automjet izraelit në Avivim me një raketë të drejtuar nga lazeri gjatë ditës, pasi detyroi ushtrinë izraelite të fshihej për një javë dhe të tërhiqte të gjitha forcat pas linjave të civilëve, duke imponuar një ROE të re. Ushtria izraelite pastroi kufijtë 120 km me Libanin (5 km thellësi) për të shmangur hakmarrjen e hakmarrjes së Hezbollahut për shkeljen e ndërprerjes së marrëveshjes së armiqësisë në vitin 2006. Izraeli nuk u përgjigj nga kjo kundërpërgjigjje dhe e gëlltiti poshtërimin për shkak të vetëdijes së tij për gatishmërinë e Hezbollahut për të filluar një luftë shkatërruese nëse ishte e nevojshme.

Zyrtarët izraelitë dikur kërcënuan Hezbollahun dhe Libanin për ta marrë vendin “në epokën e gurit”. Kjo është me të vërtetë brenda mundësive të aftësisë ushtarake të Izraelit. Sidoqoftë, është gjithashtu brenda mundësive të Hezbollahut për ta rikthyer Izraelin në epokën e gurit, nëse kërkohet. Raketat e sakta të Hezbollahut mund të godasin çdo urë, aeroport, kontejnerë depozitash të benzinës, stacione energjetike, porte Haifa, platforma të naftës dhe gazit, çdo infrastrukturë dhe objektiva ushtarakë dhe jo ushtarakë nëse Izraeli përpiqet të synojë më parë objektiva të ngjashëm në Liban. Aftësia e re e raketave e Hezbollahut nuk është e re për Izraelin, i cili po vëzhgon teknologjinë e fundit që aleatët e Iranit po shijojnë dhe po “provojnë”, kryesisht në Jemen. Bombardimi i fundit i objekteve të naftës në Arabinë Saudite dhe rrëzimi i një Tornado Saudite në Jemen zbuloi se raketat HOT të Iranit janë të afta të zbresin avionët në lartësi mesatare dhe çdo helikopter që shkel hapësirën ajrore libaneze.

Versioni i fundit i Hezbollah-it për raketën precize Fateh, raketat antersonale supersonike dhe raketat anti-ajrore mund të parandalojnë Izraelin të përdorë marinën e tij, duke ndaluar çdo anije civile të hidhet në Haifa, duke prishur përdorimin e helikopterëve izraelitë dhe sulme precize të bombardimeve, si në konfrontimin e fundit të Iranit me SHBA në bazën Ayn al-Asad në Irak.

Raketat e Hezbollahut nuk ka mundësi të shkaktojnë lëndime të thjeshta traumatike të trurit, sipas raketës iraniane në Ayn al Asad, kur godet objektiva në Izrael në rast lufte. Ata mund të shmangin sistemet e përgjimit të raketave. Kjo rritje e aftësive është një ndryshues i lojërave, dhe Hezbollah beson se tashmë po zvogëlon shanset e luftës. Armatosja e tij me raketa precize dhe dronë të armatosur dhe duke i treguar këto aftësi Izraelit është mënyra e Hezbollahut për të shmangur një luftë dhe për të mbrojtur ekuacionin e pengimit.

Në vlerësimin e saj të sigurisë për vitin 2020, Drejtoria e Inteligjencës Ushtarake Izraelite (Aman) me dashje e vlerësoi vrasjen e gjeneralmajorit iranian Kasem Silejmani si një “faktor frenues”. Raporti i Aman, duke treguar paditurinë e habitshme, deklaroi se Sulejmani ishte përgjegjës për projektet e raketave të Hezbollahut. Kjo mungesë e të kuptuarit të marrëdhënies dinamike Hezbollah-Iran është mjaft befasuese. Said Ali Khamenei i tha udhëheqësit të Hezbollahut, Sejjid Hassan Nasrallah dekada më parë, se ai e di atë që i nevojitet dhe se çfarë duhet të bëjë dhe nuk ka nevojë të kthehet përsëri në Iran. IRGC dhe Hezbollah kanë ngritur një motor bashkëpunimi që nuk do të ndalet edhe nëse gjysma e udhëheqjes së IRGC është vrarë. Posedimi i raketave precize iraniane nga frika nuk është më sekret: të gjithë aleatët e Iranit i kanë vendosur këto, në Liban, Siri, Irak dhe Jemen.

Dje ishte ndryshe nga sot: fuqia e shkatërrimit tani u përket të gjitha palëve, jo më vetëm Izraelit. Lufta nuk është më një mundësi. Agresioni amerikano / izraelit do të jetë i kufizuar në një luftë ekonomike, për sa kohë që “Boshti i Rezistencës” vazhdon të azhornojë aftësinë e tij luftarake për të ruajtur barazinë e frenimit./Gazetaimpakt/ejmagnier/

OPINIONE