Shqiperia

Soreca bën thirrje për dialog urgjent, por nuk përmend fjalën krizë

Ambasadori i Bashkimit Evropian në Shqipëri, Luigi Soreca, ka bërë thirrje për dialog urgjent. Në një seri postimesh në profilin e tij zyrtar Twitter Soreca nuk ka përmendur fjalën krizë, por thjesht situatë politike, ndërsa më tej ka folur për vazhdimësinë e reformës në drejtësi si zgjidhje për pretendimet e zgjedhjeve të 30 qershorit.

Ne vijim, po përmbledhim në një të gjitha postimet e Ambasadorit Soreca:

Është koha që qeveria, opozita dhe institucionet të tregojnë pjekuri politike dhe të angazhohen urgjentisht në një dialog politik për të kapërcyer situatën aktuale.

Është gjithashtu koha për të ecur përpara me reformat e sundimit të ligjit. Zbatimi i reformës në drejtësi vazhdon dhe është e pakthyeshme. Fokusi tani është krijimi i #SPAK dhe sjellja e Gjykatës Kushtetuese përsëri në funksionalitetin e saj. Pasi të përfundojë rigorozisht verifikimi i kandidatëve, SPAK do të lejojë të përmirësojë më tej luftën e saj kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, ndërsa Gjykata do të jetë në gjendje të sqarojë të gjitha çështjet e pazgjidhura që kanë të bëjnë me të drejtat kushtetuese, duke përfshirë çështjet e zgjedhjeve.

Lufta kundër korrupsionit duhet të vazhdojë. Prokuroritë duhet të hetojnë çdo formë të pohuar e raste të krimit të organizuar. Për më tepër, puna ndërpartiake duhet të rifillojë me shpejtësi për reformën zgjedhore.

Të gjitha institucionet dhe liderët politikë duhet të përqendrojnë përpjekjet e tyre në këto objektiva në pikëpamje të vendimit të KE-së në tetor. EU do të vazhdojë të mbështesë plotësisht Shqipërinë dhe qytetarët e saj, të cilët besojnë fuqishëm në të ardhmen evropiane të vendit të tyre./ exit

OPINIONE