Rajoni Shqiperia

Strategjia e zgjerimit të BE-së – Mogherini: Shqipëria ka zbatuar 100% politikat e jashtme

Komisioni Evropian prezantoi strategjinë për zgjerimin e 6 vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Shefja e diplomacisë së Bashkimi Evropian, Federica Mogherini, tha në fjalën e saj se Shqipëria dhe Mali i Zi kanë qenë zbatuese 100% sa i përket politikave të jashtme.

Sipas saj, Ballkani Perëndimor është pjesë e Evropës.

“Vendet e Ballkanit Perëndimor ndajnë të njëjtën histori, do të kemi një të ardhme të përbashkët. Shqipëria dhe Mali i Zi kanë qenë zbatuese 100% sa i përket politikave të jashtme. E ardhmja e përbashkët është prioriteti me të cilin po punon BE. Kjo strategji është prioritet i qartë për vendet e Ballkanit. Duhet të vijojnë reformat nga këto vende në të mirë të qytetarëve. Nuk ka një datë të saktë, por perspektiva mbetet e qartë dhe vizioni po ashtu. Kjo nuk vlen vetëm për ato vende për të cilat kanë nisur negociatat, por edhe për vendet e tjera. Kjo strategji është hapi i parë i BE, në muajt në vijim do të ketë hapa të tjerë”, deklaroi Mogherini.

Ndërsa komisioneri Johannes Hann theksoi se e ardhmja e 6 vendeve të Ballkanit Perëndimor është në Evropë, ndërsa vuri në dukje se vendet kanë bërë përmirësim sa i takon forcimit të sundimit të ligjit. /ATSH

OPINIONE