Islamofobi

Studentet muslimane, viktima më e madhe e diskriminimit në Austri

Studentet muslimane në Austri përbëjnë mbi 73 për qind të numrit të përgjithshëm të personave të diskriminuar në shkolla, tha të hënën një raport nga një shoqatë me bazë në Austri, ndërsa muslimanët shprehin shqetësim rreth rritjes së islamofobisë në të gjithë vendin.

Sipas raportit të Iniciativa për Arsim pa Diskriminim (IDB), studentet muslimane femra hasën diskriminimin më të madh nëpër shkolla gjatë vitit të kaluar.

Raporti me titull “Raporti i diskriminimit në sistemin arsimor austriak në vitin 2016”, vlerësoi forma të ndryshme të diskriminimit në institucionet arsimore austriake, duke përfshirë ato fetare, etnike, kulturore dhe gjinore.

Islamofobia renditet e para midis të gjitha arsyeve për diskriminim, duke përbërë 61 për qind, ndërsa diskriminimi me bazë etnike vinte në vendin e dytë me 39.91 për qind.

Duke përmendur llogaritë e dëshmitarëve, raporti vuri në dukje se familjet muslimane ankohen se janë të detyruara ta ndryshojnë fenë e tyre në krishtërim.

Në një rast, një familje pretendonte se fëmija ishte pagëzuar fshehurazi dhe ishte detyruar të hante mish derri në një çerdhe në shtetin e Tirolit.

Kreu i IDB, Dr. Sonia Zaafrani tha se të përballurit me diskriminim nuk dinin se ku duhet të ankoheshin, pasi shumica e ankesave të tilla mbeten të pandëshkuara.

Në Austri, Islami është feja e dytë më e përhapur, e praktikuar nga 7 përqind e popullatës ose rreth 600,000 njerëz, sipas Bashkësisë Fetare Islame.

Vendi është kursyer nga lloji i sulmeve terroriste të para nga Gjermania, Franca dhe Belgjika. Por frika nga një sulm dhe tensionet janë rritur gjatë muajve të fundit, të nxitura nga fushatat anti-emigrante nga Partia popullore e Lirisë (FPO). / © Gazeta Impakt

OPINIONE