Bota

Sulmet e SHBA ndaj ligjit ndërkombëtar kanë arritur në “nivele alarmante”

Rusia ka denoncuar Shtetet e Bashkuara për “sulmet” ndaj ligjit ndërkombëtar dhe për shkeljen e rezolutave të Kombeve të Bashkuara, duke dënuar tërheqjen e SHBA nga marrëveshja bërthamore e vitit 2015 midis Iranit dhe fuqive botërore.

Ministri i Jashtëm rus Sergej Lavrov gjatë një fjalimi para Asamblesë së Përgjithshme të KB të Premten, paralajmëroi se sulmet ndaj ligjit ndërkombëtar kanë arritur në “nivele alarmante”. “Tërheqja e SHBA nga marrëveshja bërthamore, e miratuar me Rezolutën 2231 të Këshillit të Sigurimit të KB, është diskutuar gjerësisht. Uashingtoni jo vetëm që hodhi poshtë detyrimet e tij të përcaktuara në këtë rezolutë, por filloi të kërkojë që edhe të tjerët të luajnë me rregullat amerikane dhe të sabotojnë zbatimin e saj, “tha diplomati i lartë rus. Që kur u largua nga marrëveshja bërthamore në maj 2018, Presidenti amerikan Donald Trump ka qenë duke ekzekutuar atë që ai i referohet si një fushatë “presioni maksimal” të sanksioneve kundër Iranit, duke rivendosur sanksionet më të ashpra ndaj Iranit. Uashingtoni pretendon se kërkon të bëjë presion mbi Iranin për të negociuar një marrëveshje të re që adreson programin e tij për raketa balistike dhe ndikimin rajonal të Iranit. Ndërsa dënon sanksionet amerikane, Irani thotë se një “terrorizëm i tillë ekonomik” kundër Republikës Islamike do t’i bëjë të pamundura negociatat e ardhshme me Teheranin. Në fjalimin e tij, Lavrov tha se Perëndimi nuk pranon të pranojë zvogëlimin e fuqisë së tij pas dominimit prej disa dekadash. “Sipas këndvështrimit tonë, arsyeja për gjendjen e tanishme të çështjeve është para së gjithash në mosgatishmërinë e vendeve që e deklaruan veten fitimtare të Luftës së Ftohtë për t’u pajtuar me interesat legjitime të shteteve të tjera, për të pranuar realitetet e rrjedhës objektive të historisë. Është e vështirë për Perëndimin që të pranojë zvogëlimin e sundimit disa dekadash të tij në çështjet botërore”, tha ai. Lavrov gjithashtu theksoi përpjekjen e dështuar të SHBA për ndryshimin e regjimit në Venezuelë, duke thënë se Rusia dhe shumica dërrmuese e anëtarëve të OKB refuzojnë përpjekjet e tilla, të cilat bëhen nga Uashingtoni përmes shantazheve ushtarake, presionit të paligjshëm dhe bllokadave. Diplomati i lartë rus theksoi gjithashtu tërheqjen e SHBA nga Traktatit i Forcave Bërthamore të Ndërmjetme (INF) dhe mundësinë e tërheqjes nga traktati START, duke thënë se tërheqja “shkaktoi dëme masive në sistemin global të stabilitetit strategjik, i cili ishte vendosur gjatë disa dekadave. “/parstoday

OPINIONE