EtiketeNexhat Ibrahimi

Opinion

Islami, islamofobia dhe Perëndimi

Islami dhe Perëndimi, nga popujt përkatës, perceptohen kryesisht si dy kategori të veçuara, jo rrallë të rivalizuara, dy bota të ndara dhe të mbyllura, që nuk...

Opinion

Rinia euro-perëndimore

Pas rënies së komunizmit, në Bashkimin Sovjetik dhe në Ballkan u ndie mungesa e shënjestrës, u ndie një vakum për shënjestrimin e shigjetave të tyre...

Historia Kultura

Natyra e Vehabizmit

Hulumtimi dhe studimi historik dhe doktrinar i vehabizmit pa tjetër kërkon qasje kryesisht nga disa aspekte kryesore: – Politik: Raportet e ngushta të...

Historia

MONASTERI, SEVILJE

Nga: Nexhat Ibrahimi Fshati Monasteri ndodhet mes një vargmali rreth 120 km larg qytetit Sevilje në Spanjë. Xhamia e fshatit, e cila konsiderohet si xhamia më...

Historia

MEHMET EFENDI SALIHU NGA OPOJA

Nga: Nexhat Ibrahimi Mehmet efendi Salihu u lind më 1898 në fshatin Breshanë të Opojës, afër Prizrenit. Mësimet fillestare i mori nga i ati, Mulla Salihu, për...

Historia

MAKSUT EFENDIU NGA PRESHEVA

Nga: Nexhat Ibrahimi Shejh Maksuti u lind më 1816 në Preshevë. Nuk ka të dhëna të mjaftueshme për rininë e tij, por dihet se familja e tij ishte shumë aktive...

Opinion

A do të falen policët muslimanë?

Nga: Nexhat Ibrahimi Qenka deklaruar edhe KMDLNJ rreth deklarates se shefave policore te Kosoves per ndalimin e praktikimit te ritualeve te fese islame nga ana...

Historia

GJUHA MALTEZE

Nga: Nexhat Ibrahimi Gjuha malteze e shtetit Malta është gjuhë me prejardhje semite, krahas arabishtes, hebraishtes, aramishtes e të tjera. Për dallim prej...

Historia

EZANTASH (EZAN-TASH)

Nga: Nexhat Ibrahimi Ezan-tash është kompozitë hibride e ndërtuar nga gjuha arabe dhe turke. Ezan-tashi është guri nga thirret ezani, e që në disa xhami...

Historia

HAS

Nga: Nexhat Ibrahimi Has خَاصّ është fjalë arabe me kuptimin: i veçantë, special, i rafinuar, i privilegjuar, personal, privat. Si term në literaturën turke u...

Historia

HAJREDIN BARBAROSA

Nga: Nexhat Ibrahimi Hajredin Barbarosa ose Barbaros Hayreddin Paşa ose Hızır Hayreddin Paşa Barbarosa Hajredin-reis ishte njëri prej piratëve dhe admiralëve...

Historia

ERBEIN

Nga: Nexhat Ibrahimi Erbe’in الْأَرْبَعِينَ është fjalë arabe, me kuptimin e dyzeta, e katërdhjeta. Ndër muslimanët kjo shprehje apo ky numër përdoret në...

Historia

EMRAT ME ORIGJINË ARABE NË SPANJË

Nga: Nexhat Ibrahimi Islami në Spanjë ishte i pranishëm për një kohë të gjatë (710-1492). Përkundër gjenocidit, etnocidit dhe urbicidit spanjoll-kishtar ndaj...

Historia

ENDERUN

Nga: Nexhat Ibrahimi Fjalë turke. Enderun mektebi është një institucion arsimor i vetëm dhe origjinal i themeluar nga Devleti Osman; nuk ka pasur asnjë...

Historia

ABDULLAH ZËMBLAKU

Nga: Nexhat Ibrahimi U lind në Bilisht, Korçë, më 1892, në një familje fetare e atdhetare. Mësoi në vendlindje e pastaj në Turqi. Pas kthimit u punësua si...

Historia

AQIF BLYTA

Nga: Nexhat Ibrahimi Aqif Blyta u lind më 1887 në Novi Pazar, Sanxhak. Ishin me prejardhje nga Gjakova. Pas mësimeve fillestare shkoi në Stamboll, ku kreu...

Historia

ALIZOTI

Nga: Nexhat Ibrahimi Fejzi Bej Alizoti u lind në Gjirokastër më 1874 në familjen e njohur në oxhakun e Alizotëve. U arsimua në vendlindje, por sidomos në...

Historia

HAFIZ SAFET BASHA

Nga: Nexhat Ibrahimi Imam, hafiz, myderriz, myfti. U lind më 1920 në Prizren, ku kreu edhe shkollën fillore. Ishte 14 vjeç kur mori titullin hafiz. Më 1934 u...

Historia

HAFIZ ABAZ GOLEMI

Nga: Nexhat Ibrahimi Hafiz Abaz Golemi u lind në Shkodër në vitin 1870. Mësimet i kreu në Ruzhdije dhe në Medresenë e Pazarit. Studimet i vazhdoi në Stamboll...

Historia

TAHIR EFENDI BOSHNJAKU

Nga: Nexhat Ibrahimi Njihet me emrin Tahir Efendi Boshnjaku, sepse u lind në fshatin Llukare afër Novi Pazarit. Njihet edhe me emrin Tahir Efendi Gjakova...

Historia

SHTATË SELAME

Shkruan: Nexhat Ibrahimi Fjala selam domethënë paqe. Kur’ani e cek shumë herë këtë shprehje, gjithnjë në kuptimin e paqes, prehjes, qetësisë, lumturisë...

Historia

SOFI SINAN PASHA

Shkruan: Nexhat Ibrahimi Nuk duhet ngatërruar Sofi Sinan Pasha në Prizren me Koxha Sinan Pashën në Kaçanik, kështu që personi që na intereson në këtë rast...

Historia Opinion

KOXHA SINAN PASHA

Shkruan: Nexhat Ibrahimi Sinan Pasha u lind në Topojan, Kukës më 1506. Mendohet se atë e dërgoi në Stamboll i vëllai, Ajazi. Mori një arsimim të mirë atje...

Historia Opinion

ARNAUTËT

Shkruan: Nexhat Ibrahimi Arnautë janë shqiptarët në fjalorin turk dhe në fjalorin e disa popujve të tjerë. Mendimi dominues është se kjo fjalë e ka prejardhjen...

Opinion

Miti për turqit e pamposhtur

“Ballkani perëndimor është hapësirë vakum, i cili nuk mund t’i zgjidhë problemet dhe kundërthëniet dhe, për këtë arsye, ndërmjetësuesi (miqësor) jo vetëm që...