Shkence

Teknika e re e ultralazërit, për të parë brenda qelizave të gjalla

Hulumtuesit në Universitetin e Nottingham kanë zhvilluar një teknikë depërtuese që përdor ultrazërin për të parë brenda qelizave të gjalla, me aplikim potencial në transplantet e qelizave burimore dhe diagnozën e kancerit.

Teknika e re me ultrazë përdor gjatësi vale më të shkurtra se sa ato optike të zërit dhe madje mund t’i rivalizojë teknikat optike super-rezolucion që fituan çmimin Nobel për Kimi 2014 shkruan Science Daily.Ky lloj i ri i imazhit nën-optik siguron informacion të çmuar në lidhje me strukturën, vetitë mekanike dhe sjelljen e qelizave individuale të gjalla në një shkallë që nuk është arritur më parë.

Hulumtuesit nga grupi Optika dhe Photonics në Fakultetin e Inxhinierisë, Universiteti i Nottingham, janë prapa zbulimit, i cili është botuar në revistën shkencore Raportet shkencore.

“Njerëzit e kanë më të njohur ultrazërin, si një mënyrë për të shikuar brenda trupit – në terma më të thjeshtë ne e kemi projektuar deri në pikën ku mund të duket brenda një qelize individuale.” tha zbuluesi i studimit.

“Nottingham aktualisht është i vetmi vend në botë me këtë aftësi.”

Ndryshe nga drita, tingulli nuk ka një ngarkesë të lartë energjie. Kjo ka mundësuar hulumtuesit e Nottingham të përdorin gjatësi vale më të vogla dhe të shohin gjëra më të vogla, si dhe të arrijnë në rezolucione më të larta pa dëmtuar biologjinë e qelizave.

“Një gjë e mrekullueshme është se, si ultrazëri në trup dh enë qeliza nuk shkakton dëme dhe nuk kërkon kimikate toksike për të punuar.” shton autori i studimit.