Bota Opinion

Tre akuzat kryesore mbi të cilat duhet të gjykohet John Bolton në Gjykatën Ndërkombëtare Penale (ICC)

Nga: Juan Cole

Këshilltari i Sigurisë Kombëtare John Bolton duket të jetë duke u spiralizuar në të njëjtin nivel të çmendurisë që posedojnë anëtarë të tjerë të administratës së Trump, ndoshta të shkaktuar nga një mikrob që bartet nga Trump. Këtë javë ai kërcënoi drejtuesit e Gjykatës Ndërkombëtare Penale në Hagë me rrëmbim fizik nëse ata do të ngrenë padi ndaj një amerikani për krime lufte të kryera në Afganistan.

Gjykata Penale Ndërkombëtare u themelua nga Statuti i Romës, i cili hyri në fuqi në vitin 2002 dhe është ratifikuar nga 123 kombet e botës. Shumica e Evropës dhe e gjithë Amerikës Latine dhe gjysma e shteteve afrikane kanë nënshkruar. Pothuajse të vetmit vdekjeprurës janë vendet zyrtarët e të cilëve kanë frikë se do të paditen nga gjykata për krime serioze të të drejtave të njeriut, si Siria, Kina, India, Sudani, Izraeli, Rusia dhe. . . Shtetet e Bashkuara të Amerikës (në të vërtetë, këto të fundit nënshkruan, por ata u tërhoqën kur kuptuan se i kishin ekspozuar zyrtarët e tyre shtetëror në ndjekje penale).
ICC u zotua për të gjykuar diktatorin Moammar Gaddafi, por ai u vra përpara se të gjykohej.

Për Boltonin të kërcënojë në këtë mënyrë e bën të qartë se ai është në kategorinë e Gadafit, prandaj ai ka frikë nga institucionet.

Bolton nuk ka ekspertizë të veçantë në asgjë, ai është vetëm një avokat i zemëruar i trembur, i marrë nga elementët më të çmendur të Partisë Republikane. Ai dikur mohoi se Kombet e Bashkuara ekzistojnë, pastaj u përpoq të bëhej ambasador i SHBA në Kombet e Bashkuara (ai nuk u konfirmua, por shërbeu shkurtimisht për një takim të Bushit).

Më poshtë do të njiheni me disa krime që autorët thonë se Bolton ka kryer, për të cilin ai nga të gjitha të drejtat duhet të përballet me drejtësinë në Hagë, në duart e të njëjtëve gjyqtarë të ICC-së që ai kërcënoi brutalisht:

1. Bolton luajti një rol kyç në kapjen e publikut amerikan në luftën e agresionit të SHBA në Irak në vitin 2003, për të cilat nuk kishte baza ligjore për luftë. Karta e OKB-së ndalon fillimin e një lufte, përveçse kur një vend është sulmuar dhe përgjigjet në vetëmbrojtje ose kur Këshilli i Sigurimit i OKB-së emëron një qeveri si kërcënim ndaj rendit botëror (siç bëri Libia e Gadafit). Këto përpjekje për të nxjerrë jashtë ligjit luftërat e agresionit ishin një reagim kundër pushtimit nazist të Polonisë, etj. Njerëzit si Bolton, të cilët nuk duan ndonjë kufizim në fuqinë e tyre nga sundimi ndërkombëtar i ligjit, po përpiqen vetëm për rolin e njerëzve si Gjeneralët nazistë Günther von Kluge dhe Gerd von Rundstedt, të cilët kryesuan sulmin ndaj Polonisë. (Ashtu si Bolton në lidhje me Irakun, ata pohuan se ata po mbroheshin vetëm nga një Poloni kërcënuese, por askush nuk e besonte këtë gënjeshtër).

Bolton është qartazi fajtor për krimin e agresionit sipas Statutit të Romës dhe statuteve të tij të miratuara për vitin 2010 në Kampala: Neni 8, paragrafi 1, thotë: Për qëllimet e këtij Statuti, “krimi i agresionit” nënkupton planifikimin, përgatitjen, ose ekzekutimin nga një person në një pozitë efektive për të ushtruar kontroll mbi ose për të drejtuar veprimin politik ose ushtarak të një shteti, të një akti agresioni i cili me karakterin, peshën dhe shkallën e tij përbën një shkelje të dukshme të Kartës së Kombeve e Bashkuara.

Si Nënsekretar i Shtetit për Kontrollin e Armëve dhe Sigurinë Ndërkombëtare nën Bush, Bolton ishte qartë një zyrtar i lartë ekzekutiv i një qeverie fajtore për krimin e agresionit.

2. Si Këshilltar i Sigurisë Kombëtare, Bolton ka mbështetur politikat e qeverisë të aparteidit ekstremist të kryeministrit izraelit Binyamin Netanyahu ndaj palestinezëve të okupuar.
Aparteidi është një krim sipas Statutit të Romës:
‘Krimi i aparteidit’ nënkupton veprime çnjerëzore. . . të kryera në kontekstin e një regjimi të institucionalizuar të shtypjes dhe dominimit sistematik nga një grup racial mbi çdo grup ose grup racor tjetër dhe të kryer me qëllim të ruajtjes së këtij regjimi “.
Ai gjithashtu mbështet transferimin e qytetarëve izraelitë në Bregun Perëndimor të pushtuar si njerëz të zënë në tokë palestineze.

“Transferimi, drejtpërdrejt ose tërthorazi, nga fuqia pushtuese e pjesëve të popullsisë së vet civile në territorin që zë, ose dëbimi apo transferimi i të gjitha pjesëve të popullatës së territorit të okupuar brenda ose jashtë këtij territori”.
Bolton fuqimisht mbështet dhe mundëson një numër të madh të krimeve të luftës të regjimit në Tel Aviv kundër popullit palestinez, mbi të gjitha duke i mbajtur ata në një gjendje të pashtetësisë dhe vazhdimisht duke vjedhur pasurinë e tyre.
Nën krimet e luftës vjen “Shkatërrimi i madh dhe ndarja e pronës, e pa justifikuar nga nevoja ushtarake dhe kryer në mënyrë të paligjshme dhe të paqëllimshme”.

Mund të thuhet se Izraeli nuk mund të angazhohet në këto shkelje të paligjshme të të drejtave palestineze, përveç për veton amerikane, në mënyrë që zyrtarët e lartë të SHBA që bëjnë komplot për të mundësuar krime si apartheidi dhe uzurpimi i territoreve të zaptuara janë edhe më fajtorë sesa zyrtarët izraelitë.

3. Bolton ka folur për Xhihadistët e Popullit (Mojahedin-e Khalq), një grup që ka qenë në listën e terroristëve të Departamentit të Shtetit të SHBA dhe që ka vrarë civilë me bomba dhe sulme në Iran. Ata madje kishin një bazë për këto qëllime nga Saddam Hussein, në kompaninë e të cilit Bolton ka rënë, duke pasur parasysh aleancën e tyre me këtë kult të njëjtë iranian.

MEK është fajtor për “një sulm të përhapur apo sistematik të drejtuar kundër çdo populli civil, me dijeninë e tij”, dhe për vrasje. Në fakt, ajo ka vrarë amerikanët.

Burimi: Global Researche/Gazeta impakt