Bota

Trump do të përballet me Modi për “liritë fetare”, Kashmirin, tarifat dhe shqetësimet e tjera të SHBA gjatë vizitës në Indi

Në vizitën e tij të parë në Indi javën e ardhshme, Presidenti amerikan Donald Trump pritet të zërë disa polemika të brendshme, duke sfiduar homologun e tij indian për gjendjen e lirisë fetare në vend, si dhe Kashmir.

Trump do të ngrejë një numër “shqetësimesh” me kryeministrin Indian Narendra Modi gjatë udhëtimit, tha një zyrtar i Shtëpisë së Bardhë të Premten, duke veçuar “çështjen e lirisë fetare” si “jashtëzakonisht të rëndësishme” për administratën amerikane.

“Kryeministri Modi në fjalimin e tij të parë pas fitores së zgjedhjeve vitin e kaluar, foli për mënyrën se si ai do të jepte përparësi duke qenë gjithëpërfshirës i pakicave fetare indiane. Dhe sigurisht bota shikon nga India për të ruajtur lirinë fetare dhe trajtim të barabartë për të gjithë nën sundimin e ligjit”, u tha zyrtari gazetarëve, duke bërë çdo përpjekje për të shmangur ofendimin e aleatit të SHBA.

Me armiqësitë midis New Delhi dhe Islamabad në një pikë të lartë, shumica e tij që buron nga konflikti mbi territorin e diskutueshëm Kashmir, presidenti gjithashtu pritet të nxisë ndalimin për rivalët e armatosur bërthamorë. Pas një sulmi nga militantët me qendër në Pakistan që vranë 40 oficerë të policisë indiane në Kashmir vitin e kaluar dhe çështje të vazhdueshme me terrorizmin në rajon, New Delhi revokoi statusin e autonomisë së Kashmirit, duke argumentuar se masa ishte e nevojshme për të goditur kryengritësit e armatosur dhe për të zhvilluar rajonin. Pakistani ka kritikuar vazhdimisht vendimin, megjithatë, duke argumentuar se qeveria indiane po shtyp qytetarët në shtetin e tij të vetëm me shumicë myslimane.

“Unë mendoj se ajo që do të dëgjoni nga Presidenti është shumë inkurajuese për një ulje të tensioneve midis Indisë dhe Pakistanit, duke inkurajuar të dy vendet të përfshihen në dialog dypalësh me njëri-tjetrin për të zgjidhur dallimet e tyre”, tha zyrtari, duke përmendur se procesi mund të ecë përpara vetëm nëse Islamabad rrit përpjekjet e tij kundër terrorizmit.

Ne vazhdojmë të besojmë se një themel thelbësor i çdo dialogu të suksesshëm midis Indisë dhe Pakistanit mbështetet në vrullin e vazhdueshëm në përpjekjet e Pakistanit për të goditur terroristët dhe ekstremistët në territorin e tij. Kështu që ne vazhdojmë ta kërkojmë këtë gjë.

Kashmiri gjithashtu do të jetë pjesë e diskutimeve të Trump me Modi, tha zyrtari, duke i bërë thirrje Indisë dhe Pakistanit “të kërkojnë të ruajnë paqen dhe stabilitetin përgjatë Linjës së Kontrollit (LoC) dhe të përmbahen nga veprimet ose deklaratat që mund të rrisin tensionet në Rajon”.

Megjithëse për kohësh pritej që Trump të vinte një pakt të rëndësishëm tregtar gjatë vizitës, presidenti e hoqi atë perspektivë në fillim të kësaj jave, duke thënë se një “punë e madhe” do të vinte vetëm pas rizgjedhjes së tij në nëntor. Marrëdhëniet tregtare midis dy vendeve kanë pësuar rënie gjatë vitit të kaluar, me të dyja palët duke kërkuar detyra të reja për mallrat e njëri-tjetrit dhe SH.B.A.-në duke e hequr Indinë nga Sistemi i Përgjithshëm i Preferencave (GSP), i cili më parë kishte dhënë përjashtime tarifore. Zyrtari tha se ishte e dyshimtë që India u rikthye në GSP.

“Ne duam t’i drejtohemi një grupi … shumë shqetësimesh, tregtie dhe nuk jemi akoma atje”, tha zyrtari./Gazetaimpakt/rt/

OPINIONE