Islamofobi

Trump inkurajon dhunën kundër myslimanëve pas sulmit në Barcelonë

Presidenti i SHBA Donald Trump ka sugjeruar që disa muslimanë të ekzekutohen me plumba të zhytur në gjakun e derrit, orë pas një sulmi terrorist vdekjeprurës në Barcelonë, Spanjë.

Studioni se çfarë Gjenerali Pershing i Shteteve të Bashkuara i bëri terroristëve kur u kapën,” Trump ka postuar në tweeter  të enjten pasdite. “Nuk kishte më Terror Radikal Islamik për 35 vjet!”

Postimi i Trump i  referohet  një histori të dyshimtë rreth trajtimit të të burgosurve muslimanë të Gjeneralit të Ushtrisë Amerikane John Pershing gjatë rebelimit të Moro (1899-1913) në Filipine. Rebelimi ishte një konflikt i armatosur midis myslimanëve dhe ushtrisë së Shteteve të Bashkuara.

Gjatë fushatës zgjedhore të vitit 2016, Trump shpesh tregoi një tregim se si Pershing kishte ekzekutuar Moro morën muslimanët në Filipine me plumba të zhytur në gjakun e derrit për të shuar rebelimin kundër sundimit amerikan.

Duke folur në një miting në Charleston në shkurt të vitit të kaluar, Trump tha se Gjenerali Pershing “mori 50 plumba dhe i zhytur në gjakun e derrit”.

“Dhe ai kishte njerëzit e tij të armatosur dhe ata rreshtuar 50 njerëzit, dhe qëlluan 49 prej atyre. Dhe personi i 50-të, tha ai, “Ti kthehu te populli i joti dhe tregoj atyre se çfarë ka ndodhur.” Dhe për 25 vjet nuk kishte më  asnjë problem, “tha ai.   Sipas disa historianëve, tregimi i Trump është i rremë. Ata kanë arritur në përfundimin se kjo histori do të ishte “jashtë karakterit” të Pershing.

Por disa historianë të tjerë kanë sugjeruar se trupat amerikane kanë përdorur derra apo gjak derri për të frikësuar muslimanët gjatë konfliktit në Filipine në fillim të shekullit të 20-të.   “Po, ka pasur përpjekje të qëllimshme për të fyer ndjenjat fetare të muslimanëve  Filipinez,” tha Christopher Capozzola, një profesor i historisë në Institutin e Teknologjisë të Massachusetts, për TIME vitin e kaluar.

“Po po, kishte dhunë në shkallë të gjerë kundër komuniteteve të tyre, por unë nuk di asnjë ngjarje si ajo që përshkruan z. Trump”, tha ai.

Grupet e avokatëve  mysliman kanë sfiduar Trumpin për të debatuar me një përfaqësues të bashkësisë amerikano-muslimane “mbi çështjet” që ai ka “ngritur për Islamin dhe myslimanët”.

Më parë gjatë ditës, Trump e dënoi sulmin në Barcelonë. Të paktën 13 persona u vranë dhe 80 u plagosën pasi një makinë u fut në një turmë në qytetin spanjoll.

OPINIONE