Bota

Trump kërkon shkarkimin e zyrtarit shqiptaro-amerikan të Këshillit të Sigurisë Kombëtare

John Bolton, këshilltari i Presidentit Donald Trump për Siguri Kombëtare, ka kërkuar shkarkimin e Ylli Bajraktarit, zyrtar i Këshillit Kombëtar të Sigurisë (N.S.C.), i cili ka punuar si asistent i Zëvendës-sekretarit të Mbrojtjes gjatë Administratës së Obamas dhe ka qenë i afërt me H.R. McMaster, ish-Këshilltar i Sigurisë Kombëtare të SHBA-së.

Por, në mbrojtje atij i ka dalë Shefi i Stafit të presidentit Trump, John Kelly, i cili i ka rezistuar kërkesës së Boltonit për shkarkimin e Bajraktarit,

Konservatorët kanë akuzuar Bajraktarin se ka rrjedhë në publik tregimin se Trumpi kishte injoruar udhëzimet për të mos e uruar presidentin rus, Vladimir Putin, në fitoren e tij në zgjedhjet e fundit.

Veç kërkesës për shkarkimin e Bajraktarit, sipas burimeve të “Vanity Fair”, Bolton kishte kërkuar nga Kelly të zëvendësonte edhe Michael Antonin, zëdhënës i N.S.C.-së, por Kelly kishte rezistuar edhe për këtë. Bolton e refuzoi atë. “Bolton i tha Kellyt, ‘Presidenti më ka thënë të largoj këdo që ai mendon se është rrjedhës i informacionit. Nëse do të stoposh këto, atëherë çdo rrjedhë e informacionit në të ardhmen do të bie mbi N.S.C.-në’”, ka thënë burimi i “Vanity Fair”.

Ky burim, i afërt me debatin, i ka thënë “Vanity Fair”-it se Boltoni nuk ishte përgjegjës për largimet e Antonit dhe Bajraktarit, dhe se ata dy, si aleatë të McMasterit, kishin planifikuar të largoheshin. Burimi shtoi se ata dy nuk ishin personat që rrodhën informacionin në publik.

“Thjeshtë, nuk është e vërtetë”, tha burimi.

Shqiptaro-amerikani shkoi si refugjat lufte nga Kosova në SHBA dhe shënoi një ngjitje të jashtëzakonshme në karrierë, bashkë me vëllanë e tij Ylberin, në hierarkinë e Pentagonit dhe Departamentit të Mbrojtjes.

OPINIONE