Bota

Trump paralajmëron se shkollat e Amerikës që zbatojnë projektin 1619 “të ngritur mbi racizmin” do të humbasin fondet

Presidenti Donald Trump ka thënë se Departamenti i Arsimit po heton shkollat që zbatojnë Projektin 1619 të New York Times, i cili mëson se Amerika u themelua mbi racizmin, ato institucione mund të humbnin fondet federale.

Trump e bëri deklaratën e tij në një publikim të së Dielës në twitter, duke iu përgjigjur një mesazhi që pretendonte se shkollat e Kalifornisë kanë filluar mësimin e kurrikulës së 1619.

“Departamenti i Arsimit po e shikon këtë. Nëse po, ata nuk do të financohen!” ai shkroi në Twitter.

 

Projekti 1619 ka frymëzuar debat të nxehtë rreth historisë amerikane dhe mënyrës se si po shikohet ajo. Ai bazohet në një seri shkrimesh nga Revista New York Times që pretendon se historia e SHBA filloi në 1619, viti i njohur si ai kur skllevërit e parë afrikanë mbërritën në Virxhinia.

Projekti gjithashtu pretendon se kapitalizmi u themelua mbi skllavërinë dhe njerëzit me ngjyrë kanë kontribuar më shumë në demokraci sesa njerëzit e bardhë.

Disa rrethe shkollore në të gjithë vendin kanë miratuar projektin 1619 në programin e tyre arsimor.

Republikanët kanë kundërshtuar ashpër shkollat duke e përdorur këtë si bazë për mënyrën se si ata mësojnë historinë amerikane. Senatori Tom Cotton (R-Arkansas) madje prezantoi një projekt-ligj në korrik që do të hiqte financimin nga shkollat që përdorin Projektin 1619 si pjesë të kurrikulës së tyre.

 

Projektit iu dha Çmimi Pulitzer 2020 për Komentim, por ajo është diskutuar dhe kundërshtuar nga kritikët si e pasaktë dhe e drejtuar nga axhenda për marrjen e saj më të çuditshme të historisë, të tilla si pretendimi se Lufta Revolucionare Amerikane u luftua pjesërisht për të ruajtur skllavërinë në SH.B.A.

Akoma, projekti ka shumë mbështetje tek të majtët dhe deklarata e Trump ka ndezur vetëm ata mbështetës dhe udhëheqësit e projektit, në mediat sociale.

 

Publikimi në twitter i Presidentit për 1619 u postua pasi ai drejtoi Zyrën e Menaxhimit dhe Buxhetit për të goditur agjencitë federale që mësonin mbi  trajnimin dhe xitjen ne ndjeshmërisë racore në lidhje me “privilegjin e bardhë” dhe “teorinë kritike të racës”, e cila shpërtheu në një meme të së Premtes si “propagandë anti-Amerikane”./GazetaImpakt/Rt