Bota

Trump tërhiqet nga premtimi i transferimit të ambasadës amerikane në Palestinën e okupuar

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, në kundërshtim me premtimin e tij zgjedhor, tha se aktualisht nuk po planifikon të transferojë ambasadën amerikane në Izrael nga Tel Avivi në Bejtul Mokades.

“Unë dua të jap një proces tjetër të paqes përpara një lëvizjeje të ambasadës amerikane në Bejtul Mokades”, tha Donald Trump në një program televiziv. Trump pohoi gjatë fushatës së zgjedhjeve presidenciale të vitit të kaluar, se Shtetet e Bashkuara, në kontrast me politikën zyrtare të Shtëpisë së Bardhë, do të zhvendosin ambasadën amerikane nga Tel Aviv në Bejtul Mokades nëse ai fiton zgjedhjet. Në gjysmën e fundit të shekullit të kaluar, Kongresi i SHBA miratoi një ligj që deklaronte se qeverisë i kërkohej të transferonte ambasadën amerikane nga Tel Avivi në Bejtul Mokades. Megjithatë, gjatë gati 20 vjetëve, asnjë nga presidentët republikanë apo demokratë nuk kanë guxuar të zbatojnë veprime të tilla provokative në kundërshtim me marrëveshjet ndërkombëtare. Bejtul Mokadesi që është Kibla e parë e myslimanëve, është me rëndësi të madhe për botën muslimane, kështu që ndryshimi i gjendjes së tanishme të qytetit do të provokojë zemërim në mesin e kombeve muslimane. Ndërkohë, rezolutat e Këshillit të Sigurimit të OKB pjesën lindore të Bejtul Mokadesin e konsiderojnë pjesë të Palestinës, ndërsa sionistët pretendojnë të jetë kryeqyteti i Izraelit. Duke marrë parasysh një sfond të tillë historik-politik të Bejtul Mokadesit, njoftimi i vendimit të Trump për të transferuar ambasadën amerikane nga Tel Avivi në Bejtul Mokades, i cili përbën njohjen e pretendimeve sioniste nga Uashingtoni, është një akt shumë provokues. Megjithatë, frika nga një reagim nga bota islame dhe shfaqja e një intifade të re në territoret palestineze çuan që vendimi në muajin qershor të vitit të kaluar të shtyhej për gjashtë muaj dhe tani, sipas Trump-it, do të të shtyhet edhe në të ardhmen dhe presidenti aktual i SHBA do të jenë në të njëjtën rrugë me presidentët e mëparshëm të Amerikës./ PT