Bota Opinion

Trump ul vlerën e BE-së në zero

Nga: Alastair Crooke

Ndoshta ne po lexojmë gjëra të gabuara. Jo një numër i vogël komentesh kanë sugjeruar që Presidenti Trump synon që Helsinki të rivendosë rregullat midis SHBA, Rusisë dhe Kinës. Ka baza të mira për të bërë një hipotezë të tillë. Në një konferencë shtypi të vitit 2015, Trump mori përsipër që Shtetet e Bashkuara të përpiqen gjithmonë ta mbajnë Rusinë dhe Kinën të ndarë dhe asnjëherë të mos jenë aleatë së bashku kundër Amerikës.
“Një nga gjërat më të këqija që mund të ndodhë me vendin tonë, është kur Rusia bashkohet me Kinën. Ne jemi bërë miq me ta për shkak të lidershipit të paaftë, besoj se do të bashkohem shumë mirë me Putinin. Mendoj se do të ishim shumë mirë, shumë mirë “, tha Trump.
Kjo ka shumë kuptim, por ndoshta në Helsinki Trump po bënte dicka më strategjike dhe me këmbë në tokë.
Gjatë dekadave, kemi zhvilluar një model mendor mjaft të saktë se si “presidenti duhet të sillet dhe se si duhet të kryhet procesi i hartimit të politikave. Natyrisht, Trump nuk i përshtatet modelit të presidentëve paraardhës “, shkruan Jim Rickards. George W Bush dhe Obama ishin krejtësisht të shtyrë nga procesi.

Ju mund të shihni ngjarje që vijnë një milje larg, ndërsa ata plagosin rrugën e tyre përmes proçeseve këshilluese. Trump ka një proces, por nuk përputhet me një afat apo me ekzistencën e një template. që të jetë i vetmi pjesëmarrës i procesit, pjesa më e madhe e kohës, dhe askush tjetër në Uashington nuk mendon kështu, vazhdon Rickards. Uashingtoni i brendshëm përpiqet të shmangë konfrontimet, të shmangë eskalimin dhe të ketë kompromis që nga fillimi dhe finesë në çdo proces të politikës.

Ja procesi Trump:
-Identifikimi i një qëllimi të madh (shkurtimet e taksave, tregtia e balancuar, muri, etj.).
-Identifikoni pikat tuaja të levave kundrejt kujtdo që qëndron në rrugën tuaj (zgjedhjet, tarifat, punët, etj).
-Shpallni disa kërcënime ekstreme kundër kundërshtarit tuaj që përdor levat tuaja.
-Nëse kundërshtari kthehet poshtë, zvogëlon kërcënimin, shpall fitoren dhe shkon në shtëpi me një fitore.
– Nëse Trump deklaron tarifat mbi 50 miliardë dollarë të mirë nga Kina, dhe Kina i rikthehet tarifave për 50 miliardë dollarë mallrash nga SHBA, Trump dyfishon tarifat me 100 miliard $ mallra etj. Trump do të vazhdojë të përshkallëzohet derisa të fitojë.
Përfundimisht, procesi i përshkallëzimit mund të çojë në negociata me të paktën perceptimin e një fitoreje për Trump.
Pra, nëse e përsërisim takimin e Helsinkit përmes kësaj marrëveshje, çfarë fitojmë? Duke parë se dallimet e vizionit midis Rusisë dhe SHBA janë kaq të konsiderueshme, dhe baza e përbashkët është kaq e vogël, ka shumë pak mundësi për një “marrëveshje strategjike globale”. Në të vërtetë presidenti Trump e vetmj gjë që mund t’i ofrojë Rusisë është lehtësimi i sanksioneve.
Pra, si komentator rus, Rostislav Ishchenko, shkruan: “Ne kemi një situatë ku të dyja palët edhe para negociatave, e dinin se ata nuk do të ishin në gjendje të vinin në një marrëveshje dhe madje as të përgatiten për një gjë të tillë (nuk ishte planifikuar të nënshkruhej asgjë pas rezultateve të negociatave). Në të njëjtën kohë, të dyja palët kishin nevojë që ngjarja të ishte e suksesshme “. Ishçenko vazhdon: “Trump padyshim shantazon Bashkimin Evropian me një marrëveshje të mundshme me Rusinë. Por Putini gjithashtu duhet të tregojë Evropën se ka peshq të tjerë në det përveç tyre. ”
“Pozicioni i Evropës është i qartë. Nuk është rastësi që Trump, duke numëruar armiqtë e SHBA (BE, Kinë dhe Rusi), e bëri të qartë se ai e konsideron Rusinë si një problem më të vogël se BE-ja, sepse nuk ka praktikisht asnjë ekonomi. Kjo nuk është Kina, me të cilën SHBA ka bilancin më të madh tregtar, por BE, të cilin Trump e përcakton në mënyrë të drejtë si konkurrenti kryesor i tregtisë, duke pasurr përfitime të pajustifikuara ekonomike nga marrëveshjet politike me SHBA-në dhe është “armikja” kryesore e SHBA.

“Kështu Trump i zgjidh kontradiktat ushtarako-politike me Rusinë dhe rrjedhimisht zvogëlon vlerën e BE-së si një aleat për Uashingtonin, në zero … Evropa ishte mësuar me (dhe shpresonte të vazhdonte të përdorte) rolin e saj si një trampolinë për luftën kundër Rusisë si argumenti primar që duhej ta mbante Trump larg nga bërja e hapit të fundit (ndarja e plotë me BE-në).
Në ditët e fundit, Merkel, pas samitit të NATO-s, filloi të thoshte se armiqësia e Trump ndaj Evropës është e pajustifikuar, sepse Evropa ballafaqohet me Rusinë për interesat e SHBA.

“Për BE-në ishte thelbësore që ky argument të vazhdojë të funksionojë. Përndryshe, Uashingtoni me të vërtetë, do të kishte më shumë baza të përbashkëta me Moskën sesa me Brukselin. Dhe Evropa nuk është gati për një konfrontim të mprehtë me SHBA. Duke u mbështetur dhe në vlerat e saj BE e konsideronte veten në nivel më të lartë. Evropa nuk ishte e angazhuar (në dallim, për shembull, nga Kina), në diversifikimin e lidhjeve ekonomike dhe dukej të jetë fort e varur nga qasja në tregun amerikan.
Pa rrezikuar të jetë përpara Trump në çështjen e normalizimit të marrëdhënieve me Rusinë, krerët e BE kishin frikë se Trump dhe Putin, pavarësisht nga të gjitha vështirësitë, do të bëjnë të pamundurën dhe do të arrijnë një marrëveshje, veçanërisht pasi që të dyja u treguan njerëz që janë të gatshëm që menjëherë të marrin vendime që ndryshojnë fatin e botës.

“Pozicioni i marrë nga BE ngriti vlerën e samitit për Rusinë gjithashtu. Moska mund të presë derisa Uashingtoni të jetë gati për pajtim. Por, duke marrë parasysh qëllimin e qartë të Evropës për të manovruar midis Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara, duke u përpjekur për të ruajtur konfiguracionin gjeopolitik që është fitimprurës për vete, por nuk i përshtatet as Trump as Putinit, Rusia ishte gjithashtu e interesuar të tregonte në të gjithë botën suksesin e samitit dhe perspektivat e mira për arritjen e marrëveshjeve përfundimtare dhe gjithëpërfshirëse “.

Me pak fjalë, Trump po e përdorte Helsinkin për të nxitur “një kërcënim ekstrem ndaj kundërshtarit” (Evropë), duke anuluar “kartën” evropiane të “dobisë” së saj në Amerikë përmes luftës së vazhdueshme kundër Rusisë. Në të vërtetë, komuniteti i fundit i NATO-s, thuhet se ishte pikërisht si një aktakuzë ligjore e Rusisë dhe sjelljes së saj.
Urrejtja e fshehtë për Rusinë zbulohet pa dyshim. Kjo armiqësi nuk do të jetë një surprizë për Putinin edhe pse ekstremiteti i gjuhës elitare që përdoret drejt Trump do t’i bëjë rusët të vetëdijshëm për rreziqet e tyre. Cfarë duhet që Trump të hiqet nga detyra?
Çka sjell një gjuhë të tillë? Rrënjët e foshnjes së Rusisë amerikane shkojnë thellë. Fillon me aktivistët amerikanë trockistë në pjesëmarrjen në terren në revolucionin fillestar bolshevik trockist, financuar kryesisht dhe orkestruar nga ëall Street. Jo vetëm që bankierët e Nju Jorkut ofruan para, por edhe lehtësuan kalimin e sigurt në Rusi për revolucionarë si Trocki dhe të tjerët. Vrasja përfundimtare e Stalinit nga vrasësit trockistë në vitet 1930 (dhe shumë të tjerë) është në rrënjën e gjuhës ruse që vazhdon të qarkullojë në SHBA (edhe nëse disa kanë harruar origjinën e saj). Vrasja e Stalinit nuk është falur ndonjëherë nga qarqe të caktuara në SHBA.

Amerika beson fiton, ajo fitoi Luftën e Ftohtë në mënyrë kulturoredhe në aspektin e sistemeve të saj të qeverisjes dhe ekonomisë. Ky është “fundi i historisë” hubris që hodhi poshtë nevojën për të trajtuar Rusinë si shtet me “njerëz të mposhtur psikologjikisht”, (të cilët ata nuk ishin).
Në këtë pikëpamje, perëndimi i Lindjes rrjedh nga refuzimi i Rusisë për të pranuar “disfatën e merituar” (në këtë pikëpamje): Putin refuzoi të bashkojë Rusinë në rendin global të udhëhequr nga amerikanët, duke preferuar që Rusia të mbetet disi “ruse” në kulturën e saj.

Cilat janë implikimet për Evropën? Për Evropën kjo është një katastrofë. Kjo do të thotë se dialogu i SHBA me Putinin do të vazhdojë.
Për më tepër, ndryshe nga Rusia, Evropa nuk mund të presë. Duke u takuar me Putin, Trump solli SHBA duke i dhënë Bashkimit Evropian të drejtën për të bërë të njejtin veprim, i cili vetëm rrezikon të komplikojë politikën përtej sfidave të saj ekzistuese.
Dhe për Trump? Paraja e zgjuar thotë se ai do të paditet. Dyshoj për të gjithë fjalimin e John Brennan për “Krimet dhe Shkeljet e Larta”. Nëse ka ndonjë krim nuk dihet se kur do të dalin dhe ndoshta Trump do të mbijetojë nga histeria aktuale.

Burimi: Rusia insider/ Gazeta impakt

OPINIONE