Bota

Turqi, më shumë se një milion vizita në pallatet osmane

Më shumë se një milion njerëz kanë vizituar ish-pallatet e sulltanëve osman në Turqi, sipas agjencisë që merret me këto vizita.

Pallatet Kombëtare, një agjenci e parlamentit turk, administrojnë rreth një duzinë pallatesh, pavione, muze dhe fabrika rreth rajonit të Stambollit.

Sipas agjencisë, 1.1 milion turistë vendas dhe të huaj vizituan këto në vitin 2017, duke gjeneruar të ardhura prej 20 milionë lira turke (5.25 milion dollarë).

Vendi më popullor ishte Pallati Dolmabahçe në brigjet europiane të Bosforit, ndërtuar nga Sulltani Abdulmexhidi në mesin e shekullit të 19-të dhe pallati i kryetarit, Mustafa Kemal Ataturk, themeluesi i Turqisë moderne.

Pallati u vizitua nga rreth 630,000 vizitorë.

Pallati Beylerbeyi në anën aziatike tërhoqi 95,000 vizitorë.

Pavionet Ihlamur në lagjen evropiane të Besiktas regjistruan 84,000 vizitorë që vinin nëpër dyert e saj, ndërsa Muzeu Kombëtar i Pikturës afër Dolmabahçe kishte 65,000 turistë.

Vitin e kaluar, 920.000 njerëz vizituan pallatet.

Burimi : World Bulletin / ML