Bota Kultura

Turqi, xhamia dhe kisha në listën e trashëgimisë botërore të UNESCO-s

Kompleksi i xhamisë “Zeynel Abidin” dhe kisha “Mor Yakup” (Shën Jakobi) në provincën juglindore Mardin të Turqisë pritet të shtohen në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në fund të vitit 2019.

Dy dëshmitë e bashkëjetesës së feve të ndryshme për shekuj me radhë në Nusaybin, të shtrira rreth 250 metra në kufirin sirian, u pranuan në Listën Paraprake të Trashëgimisë Botërore të UNESCO më 15 prill të vitit 2014.

Sipas ueb faqes së UNESCO-s, në këtë zonë u lançua “Projekti i Parkut të Kulturës dhe Besimit” – baza e unitetit të feve, ndërkohë që përfshinte edhe xhaminë dhe kishën.

“Qëllimi kryesor i tij, duke synuar ruajtjen dhe dorëzimin e të dyja ndërtimeve tek gjeneratat e ardhshme, është krijimi i një parku historik kulturor që tregon se fetë dhe kulturat e ndryshme mund të bashkëjetojnë në solidaritet dhe të rriten më shumë”, thuhet më tej.

Nihat Erdogan, drejtor i Muzeut Mardin, për Anadolu Agency (AA) tha se dy vendet e adhurimit, të vendosura në afërsi të njëri-tjetrit për rreth 1.000 vjet, do të shtohen në listën e trashëgimisë botërore.

“Restaurimet e xhamisë dhe medresesë përfunduan. Ne kemi për qëllim të përfundojmë restaurimin e kishës në kuadër të projektit të agjencisë së zhvillimit. Më vonë, faqja pritet të shtohet në listën kryesore të UNESCO-s në fund të vitit 2019”, tha Erdogan.

Duke qenë në listën e UNESCO-s do të rriste udhëtimin e huaj, shtoi ai.

Arkeologu Abdurrahman Oruç për AA tha se si xhamia “Zeynel Abidin” edhe kisha “Mor Yakup” u dëmtuan për shkak të sulmeve terroriste në rajon.

“Ne mendojmë se me atmosferën paqësore që u sigurua në rajon ato do të tërheqin vëmendjen intensive”, tha Oruç.

Shumë nga vendet historike në provincat Diyarbakir dhe Mardin u dëmtuan rëndë gjatë sulmeve nga organizata terroriste PKK, e cila gjithashtu hapi llogore për fortifikim.

Terroristët u mundën pas operacioneve të suksesshme të sigurisë, ndërsa procesi për rivendosjen e vendeve historike është në fazën përfundimtare.

Daniel Cepe, i punësuar në kishën “Mor Yakup” tha se etnitë dhe fetë e ndryshme kanë qenë bashkëjetuese “paqësore” në Mardin për shekuj me radhë.

“Xhamia ‘Zeynel Abidin’ është restauruar. Restaurimi i kishës konsiderohet gjithashtu. Do të ishte me të vërtetë mirë të jemi në listën e përhershme. Të dy objektet ruajnë historinë tonë dhe e bëjnë atë një trashëgimi botërore. Do të ketë një kontribut të madh në Nusaybin”, tha Cepe./ AA

OPINIONE