Turqia dënon ashpër incidentin në Norvegji: Tërheq menjëherë trupat nga stërvitja e NATO-s

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan, është shprehur se ka vendosur t’i tërheqë trupat turke nga stërvitja e NATO-s në Norvegji pas një incidenti në këtë vend.

“Dje në Norvegji ka ndodhur një incident. Në Norvegji kanë vendosur një tablo, si tablo armiqësore. Aty ndodhej fotografia e Ataturkut dhe, në anën tjetër, emri im. Pra, ishin objektiv”, tha Erdogan në një takim të krerëve të qyteteve në selinë e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AK Parti) në Ankara.

“Pasi morën këtë informacion, shefi i shtabit dhe ministri përgjegjës për BE-në që ndodheshin në udhëtimin për në Kanada më telefonuan dhe më njoftuan për rastin dhe më thanë se kanë vendosur të tërheqin ushtarët, të cilët janë rreth 40, në stërvitjen e NATO-s, ndërsa unë u thash që gjithsesi ta bëjnë një gjë të tillë dhe të mos presin aspak. U thash që edhe sikur ato objektiva të hiqen, të tërheqin menjëherë 40 ushtarët tanë. Nuk mund të ketë një aleancë, një aleat të tillë”, shtoi presidenti turk.

Në fjalën e tij, Erdoğan e ka quajtur zhgënjim faktin që SHBA-të nuk kanë mbajtur premtimet lidhur me krizën në Siri.

“Është një zhgënjim i madh për ne që Amerika të mos mbajë një pjesë të madhe të premtimeve që ka bërë që nga fillimi i krizës siriane. Edhe tani nuk dëshirojmë të vihemi në të njëjtën lojë në Afrin. Për fat të keq, shumë probleme që mund t’i zgjidhim shumë lehtë në kuadrin e marrëdhënieve si aleatë, janë zvarritur drejt moszgjidhjes me këmbëngulje nga Amerika. Ngjarja e Rakkas është e tillë, e po ashtu edhe e Munbixhit, e Dejrizorit janë të tilla”, tha Erdogan.

Presidenti Erdogan ka rikujtuar se SHBA-të aktualisht kanë pesë baza ajrore në veri të Sirisë dhe tetë baza normale. “Edhe tani po formon një në Rakka, pra, gjithsej bëhen 14 baza. Këto janë të vërteta që dihen. Përse vallë vini në Siri nga një largësi prej 12 mijë kilometrash? A nuk mund të parashtrohet kjo pyetje?”, shtoi Erdogan.

“Ai që ka shpikur DEASH-in, ai e ka formuar edhe PYD-në. Ai që i dha shtytje PYD-së është ai që dëshiron të thellojë destabilizimin e Irakut duke e zvarritur qeverinë e Irakut të Veriut drejt shpalljes së pavarësisë. Gjithashtu, nuk duhet të harrojmë se po të njëjtat forca vazhdojnë të ushqejnë dhe të rrisin brenda mburojave të tyre të mbrojtjes FETO-n”, theksoi Erdogan.

Duke bërë të ditur se lufta kundër terrorizmit do të vazhdojë deri në shkatërrimin ose dorëzimin edhe të terroristit të fundit Erdogan tha se “Nuk do të kemi aspak mirëkuptim për këdo që drejton armën drejt Turqisë dhe qytetarëve të saj, as për këdo që ka këtë qëllim”.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne