Bota Opinion

Turqia është e fortë, si në fushë, ashtu edhe në tryezën e diplomacisë. Nga Mesdheu deri në kufirin iranin, asnjë kërcënim nuk do të mbetet. Ata do të mësojnë që asnjë hartë nuk mund të vizatohet pa Turqinë! Ky është vetem fillimi!

US President Donald Trump reaches to shake Turkey's President Recep Tayyip Erdogan's hand before a meeting at the Palace Hotel during the 72nd United Nations General Assembly on September 21, 2017 in New York City. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Nga: Ibrahim Karagul

Turqia fitoi në fushën e betejës dhe në tryezën e diplomacisë, dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë.

Ai “korridor terrori”, që përfshin kufirin iranian dhe Mesdheun, që synon të rrethojë Turqinë nga jugu, nuk do të realizohet më. Nuk do të materializohet ushtarakisht, përmes terrorizmit, ose me presion politik dhe ekonomik.

Ne po shkatërrojmë kërcënimin më të madh të shekullit 21.

Pavarësisht se kush mund të jetë pas tij, pavarësisht nga metoda e përdorur, sepse ai projekt hartë nuk do të zbatohet. Sepse ky plan nuk përbëhet vetëm nga ai korridor pasi, bazohet në ndarjen e Irakut, Sirisë dhe Turqisë.

Prandaj, tani e tutje, asnjë vend, forcë apo organizatë nuk duhet të presë që Turqia të përulet. Ky është rasti nëse ne kemi SHBA, Rusia, Partia e Punëtorëve të Kurdistanit (PKK), Daesh, Evropë ose Izrael kundër nesh. Turqia nuk do ta lejojë atë. Ka fuqinë dhe nuk do ta lejojë atë.

Kërcënimi më i madh i shekullit XXI i drejtohej vendit tonë, portën perëndimore të të cilit e mbyllëm me ndërhyrjet e Mburojës Eufrat dhe Afrin, portën lindore të së cilës e mbyllëm me Operacionin Claw, është eliminuar dhe do të eliminohet.

Plani i madh ishte Turqia. Ato projekte janë shkatërruar tani

Plani për të “ndaluar Turqinë”, të cilën ata e nisen me terrorin në Parkun Gezi dhe që e vazhduan me pushtimin dhe përpjekjen e grushtit të shtetit më 15 korrik po shkon.

Ata që ishin prapa ngjarjeve të Parkut Gezi dhe prapa 15 korrikut ishin gjithashtu prapa këtij projekti. Sh.B.A ishte pas saj, ashtu si vendet e BE-së, Izraeli dhe regjimet e tyre arabe në rajonin tonë, si dhe “pushtuesit vendas”.

U shfaq të ishte Organizata terroriste Fetullah (FETÖ), u duk se ishte PKK dhe bashkëpunëtori i saj Sirian, Njësitë e Mbrojtjes Popullore (YPG), por prapa saj ishte një “front shumëkombësh, koalicion” që luftonte Turqinë. Plani më i madh ishte Turqia, ashtu si ishte një shekull më parë.

Keni harruar mijëvjeçarin e fundit, e harruat atë mendje politike.

Ata që menduan një vend që ka mbizotëruar shekuj, një mendje politike që po ndërton rajonin për një mijëvjeçar do të dorëzohej, bënë një gabim të rëndë në llogaritjet e tyre. Ata filluan luftën në Siri vetëm për këtë korridor.

Ata planifikuan dhe zbatuan planet për grusht shteti të brendshëm dhe “brenda pushtimit” vetëm për këtë korridor. Nëse do të kishin mundësi, ata madje do të drejtoheshin në pushtimin dhe plaçkitjen e këtij vendi për të aktualizuar atë hartë.

Ata menduan se mund ta çonin Turqinë në gjunjë dhe ta paralizojnë atë me disa trupa amerikane, një grup komplotesh franceze dhe izraelite, financimin e Gjirit, dhe PKK dhe DAESH.

Ju harruat kryqëzatat, selxhukët, osmanët

Ata kurrë nuk kanë studiuar historinë e këtij rajoni. Ata studiuan atë që ndodhi pas kryqëzatave. Ata nuk studiuan kurrë selxhukët, Perandorinë Osmane. Ata minuan fuqinë tonë në ndryshimin e lojës.

Ata që kanë humbur kohën e vendit tonë për dy vjet dhe ata që kanë thënë: “Ne jemi në fund të rrugës, Turqia nuk mund të bëjë më asgjë”, ata që kanë treguar në pikën zero të kufirit tonë, dhe ata që besuan në provokimet e trupave të ushtrisë amerikane u tronditën.

Kanë mbetur katër ditë: Po presim. Do të shohim se çfarë ndodh nëse nuk largohen

Ata që prisnin duke thënë: “Turqia është në një mashtrim. Tani SHBA, Evropa dhe Izraeli do t’i vendosin në vendin e tyre; ata do t’i shkatërrojnë ata me sanksione dhe kriza ekonomike”, kur filloi operacioni në Siri, u tronditën për herë të dytë kur Turqia dhe SH.B.A. arritën një marrëveshje.

Si operacioni ashtu edhe marrëveshja me Sh.B.A janë fitore për Turqinë. Të gjithë zotërinjtë u frikësuan kur Turqia ndërhyri në Siri dhe filloi të eliminojë me shpejtësi terrorizmin. Ata thanë: “Stop, ne do t’i tërheqim terroristët”. Ne u dhamë atyre 120 orë për të larguar terroristët e YPG nga zona e sigurt. Ata do të kthejnë krahët dhe do të shkojnë. Nëse ata nuk arrijnë të largohen, ne do të vazhdojmë nga aty ku e kemi lënë. Kjo është e gjitha.

Turqia kishte thënë, “Asnjë organizatë terroriste nuk do të mbetet brenda zonës 32 kilometra të thellë në të gjithë kufirin sirian, nga Mesdheu në Irak. PKK / YPG do të largohet nga zona. “Tha:” Zona e terrorit do të bëhet zona e paqes. “Kjo është ajo që ne kemi thënë të gjithë së bashku. Ata nuk na besuan dhe na hutuan, kështu që ne filluam duke pastruar zonën vetë. Tani ata thanë se do të shkojnë. Kanë mbetur edhe katër ditë. Ne po presim. Kjo është e gjitha.

Erdogan, Putin, Trump: Këta tre liderë po ndryshojnë botën. Putin nuk duhet të shkaktojë ndonjë vështirësi për ne.

Por si ndërhyrja ashtu dhe kjo marrëveshje shpallën një fuqi. Gjithçka po shkon midis Turqisë, Sh.B.A-së, Rusisë, midis Presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan, Presidentit të Sh.B.A. Donald Trump dhe Presidentit Rus Vladimir Putin. A na thotë diçka? A është e mjaftueshme për të përshkruar fuqinë e Turqisë? Ku është Evropa, ku është Izraeli, ku janë vendet arabe? Të gjithë kanë mbetur jashtë.

Unë kisha shkruar një artikull të titulluar, “Tre udhëheqës po ndryshojnë botën”. Ata që nuk e kuptojnë llojin e ligës në të cilën ndodhet Turqia, çfarë ka ndryshuar dhe çfarë tjetër do të ndryshojë duhet të mendojnë përsëri.

Erdogan bëri një marrëveshje me Trump. Ai ka një takim të martën edhe me Putinin. Unë besoj se ky takim do të jetë i frytshëm. Ne besojmë se Putini do të kuptojë ndjeshmërinë e Turqisë dhe si rezultat nuk shkakton telashe në perëndimin e Eufratit dhe nuk do të shkaktojë vështirësi për Erdoganin.

Sepse kjo situatë është një realitet kritik për Turqinë.

Udhëheqësit evropianë janë në linjë për takimet me Erdogan. Por deri dje ju po e kërcënonit atë!

Ndërsa po ndodhte e gjithë kjo, ndodhi diçka me Evropën, e cila po kërcënonte Turqinë: ata shpejt ndryshuan qëndrimin e tyre. Ata po bënin kërcënime për të imponuar sanksione ndaj Turqisë, tani ata po përgatiten për takime me Erdoganin. Presidenti francez Emanuel Macron, i cili bëri deklarata të drejtpërdrejta tha: “Ne do të takohemi me Erdoganin javën tjetër, së bashku me Angela Merkel dhe Boris Johnson.”

Kjo është ajo që bën fuqia. Ky është lloji i vendit që është Turqia. Ky është lloji i liderit që është Erdogan.

Kjo është ajo që është si të fitosh si në terren, ashtu edhe në tryezën e diplomacisë.

Kjo është ajo që ne po përpiqeshim të thoshim kur thamë: “Rritja e Turqisë nuk mund të ndalet”, kur thamë: “Ky rajon do të pastrohet plotësisht”, kur thamë: “Boshti i Turqisë”, kur thamë, ” Forca e prish lojën, “dhe kur thamë:” Asnjë hartë nuk mund të vizatohet pa Turqinë. ”

Kjo është arsyeja pse ata po përpiqeshin të rrëzonin Erdoganin. Tani ata po bashkohen me të sepse nuk arritën ta mundnin.

Ky është vetëm fillimi. Thjesht prisni, ka më shumë për të parë./Gazetaimpakt/yenisafak/