Opinion

Urdhri i Trump për të luftuar antisemitizmin e bën Izraelin të paprekshëm dhe i vendos hebrenjtë si të diskriminuar

Nga: Finian Cunningham

Presidenti Trump pretendon se po mbron hebrenjtë amerikanë nga antisemitizmi duke nënshkruar një urdhër ekzekutiv këtë javë. Por nuk është asgjë. Është një përpjekje cinike për të mbyllur kritikat për shkeljet e shtetit izraelit.

Sidoqoftë, ajo që po bën, është të krijojë një precedent të rrezikshëm, i cili mund të përfundojë duke nxitur akte urrejtjeje ndaj hebrenjve.

Vendimi ekzekutiv i Trump zbërthen dy gjëra: në mënyrë efektive i dhuron fesë hebreje një identitet kombëtar ose racor dhe të drejtat e tij; së dyti, urdhri presidencial barazon kritikën ndaj shtetit izraelit me antisemitizmin.

Tani e tutje, qeveria amerikane mund të penalizojë institucionet akademike të financuara nga federata ku kurset ose aktivitetet kritike për Izraelin identifikohen duke zbatuar ligjet ekzistuese të të drejtave civile që mbrojnë kombet ose racat nga diskriminimi. Në emër të luftimit të antisemitizmit, universitetet, kolegjet dhe shkollat mund të privohen nga fondet federale.

Kjo do të ketë një ndikim në arsim, debate dhe në fjalën e lirë nën pretekstin se gjoja është duke mbrojtur hebrenjtë nga diskriminimi. Lëvizja e Trump ka implikime të mëdha për të drejtat kushtetuese të të gjithë qytetarëve amerikanë.

Dhëndri i Trump Jared Kushner, i cili është edhe ndihmësi i tij i lartë për çështjet e Lindjes së Mesme, e mbështeti urdhrin e ri duke e quajtur si “shtypjen e helmit të antisemitizmit”. Kushner, një çifut ortodoks dhe një mbështetës i flaktë i Izraelit, pretendon se anti-semitizmi është bërë një problem i madh në kampuset e kolegjeve.

Nuk ka asnjë provë që sulmet ndaj popullit hebre janë veçmas ose jo proporcionalisht më të shpeshta sesa sulmet e kryera ndaj grupeve të tjera në SHBA, siç janë myslimanët ose latinët. Incidentet e dhunës nga urrejtja në përgjithësi janë rritur që kur Trump u bë president. Presidenti vetë është akuzuar se ka nxitur nacionalistët e bardhë me ideologji neo-naziste që shpesh synojnë hebrenjtë.

Ajo që përshkruhet si antisemitizëm në rritje në kolegje dhe kampe më saktë shihet si një kritikë dhe kundërshtim në rritje ndaj shtetit izraelit dhe shkeljeve të tij të dokumentuara kundër palestinezëve në territoret e pushtuara. Studentët amerikanë, si në shumë vende të tjera, kam qenë akfivë në ndërtimin e fushatës Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) e cila po dëmton rëndë imazhin ndërkombëtar të Izraelit.

Kjo është një analogji për mediat britanike të spikatur për udhëheqësin e laburistëveJeremy Corbyn dhe partinë e tij gjoja se kishin qëndrime antisemitike. Ekzistojnë prova të papërfillshme të një sjellje anti-hebraike. Akuzat ndaj Corbyn rrjedhin nga kritika e tij e hapur ndaj praktikave të shtetit izraelit.

Trump, Kushner dhe shumë të tjerë në Uashington po zgjedhin me mizori dy probleme krejtësisht të ndryshme të anti-hebrejizmit dhe të opozitës anti-Izrael. Urdhri ekzekutiv i Trump zhvendos pozicionin ekzistues të politikës së jashtme amerikane e cila nuk e përcakton kritikën ndaj shtetit izraelit si antisemitike.

Me këtë president, Izraeli është duke u bërë i ashpër nën dhimbjen e shkurtimeve të fondeve federale për institucionet arsimore.Kjo nuk është aspak befasuese, sepse administrata Trump e ka treguar veten që jashtë shtetit është në krah të interesave të shtetit izraelit. Deklarata e Trump për Jeruzalemin si kryeqytet i shtetit hebre dhe vendimi i tij për të zhvendosur ambasadën amerikane nga Tel Aviv në Jeruzalem e kanë ngritur atë në sytë e izraelitëve si “miku më i madh”. Trump madje ka guxuar të shihet si ” mbreti i Izraelit”.

Gjithashtu shumë të egra janë veprimet e administratës Trump për të njohur territoret e aneksuara nga Izraeli si të ligjshme, në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare dhe konsensusin që përcakton se territoret u përkasin palestinezëve, ose në rastin e Lartësive të Golanit, Siri.

Pra, duke mbyllur fjalën e lirë dhe kundërshtimin e Izraelit midis universiteteve dhe kolegjeve amerikane, Trump po bën atë që bën më së miri: mbron dhe mban larg diskutimet mbi Izraelin.

Pjesërisht, kjo është shpagim për dhurimet masive politike në fushatën zgjedhore të Trump nga miliarderët si Sheldon Adelson, i cili është një përkrahës i zjarrtë i Izraelit.

Familja e Trump dhe kunatat e tij raportohet gjithashtu se kanë interesa fitimprurëse financiare të lidhura me vendbanimet izraelite.

Më tej, ekziston grupi i votuesve të djathtë evangjelistë të krishterë, me të cilët Trump po luan. Shumë nga këta të krishterë besojnë se Trump është duke përmbushur profecitë e supozuara biblike rreth Izraelit si vendi i zgjedhur për ardhjen e dytë të Krishtit.

Në ceremoninë e nënshkrimit për urdhrin ekzekutiv të Trump ishte pastori i Teksasit, Robert Jeffress, i cili u tha të pranishmëve: “Zoti do t’i bekojë ata që bekojnë Izraelin dhe mallkojnë ata që mallkojnë Izraelin”.

Megjithatë, shumë grupe hebraike në SH.B.A. me të drejtë shqetësohen nga masa kalorsiake e Trump për t’i mbrojtur ata nga antisemitizmi.

Zërat hebrenj për paqe thanë:”Trump nuk është kujdesur kurrë për antisemitizmin … gjithçka po bëhet për heshtjen e palestinezëve dhe njerëzve që flasin me dhe për ta”.

Një tjetër grup, Këshilli Demokratik Hebre i Amerikës, shpërtheu kundër Trump dhe e quajtë “hipokrit”, duke e përshkruar atë si “një zjarrvënës që po përpiqet të shërbejë si zjarrfikës”. Grupi më parë e ka dënuar Trump duke e quajtur si “kërcënimi më i madh për hebrenjtë amerikanë”.

Kur Trump foli në një miting kohët e fundit të organizuar nga Këshilli Amerikan i Izraelit, më pas ai u qortua për ngritje antisemitike.

Ai talli audiencën e tij për të mos pasur “zgjidhje tjetër”, por për të votuar atë nga frika e humbjes së pasurisë së tyre nën taksat e propozuara të Demokratit. Konkluzion i qartë sjellja e keqe nga Trump ishte se shoqata e hebrenjve është e fiksuar pas parave.

Kjo nuk ishte hera e parë që Trump është akuzuar ngritje zëri deri antisemitizëm. Ai i ka shfajësuar hebrenjtë amerikanë që janë kritikë ndaj Izraelit si “jobesimtar” ndaj vendit.

Në mënyrë paradoksale, deklaratat e tij të profilit të lartë për respektimin dhe mbrojtjen e popullit hebre janë karakteristke. Trump po mbron para së gjithash Izraelin nga censura ndërkombëtare. Duke bërë këtë, Trump dhe klika e tij e Shtëpisë së Bardhë po bëjnë supozimin e dyshimtë se të gjithë hebrenjtë janë disi të lidhur nga raca ose kombësia me shtetin e Izraelit. Sidoqoftë, shumica e hebrenjve amerikanë nuk kanë rrënjë familjare me atë shtet. Pra, urdhëri ekzekutiv i Trump bazohet në një gabim që buron nga një qëndrim injorant ose racist ndaj hebrenjve.

Siç kanë theksuar disa komentues hebrenj, përcaktimi i Judaizmit i Trump si një identitet racor ose kombëtar është në vetvehte një hap mjaft provokues. Në bërjen e hebrenjve në dukje një rast të veçantë për mbrojtje, si një instrument i hapur për të mbështetur politikën e Izraelit, Trump po cakton hebrenjtë amerikanë si një garë larg nga popullsia më e gjerë e SHBA.

Linja e arsyetimit racë-hebreje-komb-Izrael nga Trump mund të jetë i përshtatshëm në afat të shkurtër për të mbrojtur Izraelin nga kritikat. Por Trump po vendos me rrezikshmëri hebrenjtë amerikanë për diskriminim nga nacionalistët e bardhë, shumë prej të cilëve mbështesin Trump. Ai po luan me zjarrin në atë mënyrë që ai ndoshta as nuk e kupton./gazetaimpakt/ rt/

OPINIONE

INTERVISTA