Opinion

Vatikani shkaterrusi i Biblotekes te Aleksandrise!

Bibloteka e Aleksandrise ka qene libraria me e madhe ne boten antike ku mblidheshin e studjonin sebashku gjithe filozofet e famshem te kohes. Kjo bibloteke ka pasur nje pasuri prej 400.000 librash te ndryshme dhe ishte ndertuar nga Ptolemeu I qe ka qene nje nga gjeneralet e miqte e ngushte te Aleksandrit te Madhe dhe mbas vdekjes te tij morri pushtetin. Per kete bibloteke kane dhuruar libra perandori i famshem romak Jul Cezari dhe gjenerali romak Mark Antoni qe u martua me Kleopatren dhe i dhuroj asj si pjes te pajes rreth 200.000 libra. Bibloteka ishte demtuar disa here me pare, por per 500 vjete kishte mundur ti rezistonte kohes, deri ne vitin 391 kur Perandori Romak Theodosius nxori vendimin qe e shpallte te jashteligjeshem paganizmin dhe gjithe instuticionet e saj. Gjste ketij momenti historik, Patriarku Theofilos, qe ate periudhe ishte zgjedhur Pape, sebashku me perkrahesit e tij fanatik, sulmuan e shkateruan nga themelet qendren e famshme pagane Serapeum ku ndodhej Bibloteka e Aleksandrise. Simbas kujtimeve te historianit Sokrat te Aleksandrise; “te gjithe temupujt pagane, ose u shkateruan, ose u kthyen ne kisha”. Ky vit eshte identifikuar zyrtarishte nga historianet si viti i triumfit te kristianizmit dhe shkaterimit perfundimtar te paganizmit. Besoj se ju kujtohen ato pretendimet e shpeshta qe bejne perralltaret skizofrene neo – jezuite ne internet, kur thone me mburrje se kristianizmi u shpernda ne vendin tone mes paqes? Eshte komplet nje mashtrim historik dhe kete fakt e tregon qarte Manastiri i Adrenices ne Apolloni te Fierit qe dikur ka qene tempulli pagan i Artemides ( Aferdites) dhe me vone eshte kthyer ne kishe. Ne Apolloni ka pasur edhe disa tempuj te tjere pagan, por te gjitha jane prishur e shkateruar nga fanatiket e krishtere. Kur shikoni ato statujat antike qe dalin nga nentoka me koke, duar, ose hunde te prera, keto barbarizma jane bere pikerishte nga te krishteret qe e filluan kete lufte me Papen Theofil ne Aleksandri dhe nuk e kane mbaruar akoma edhe sot mbas 1600 vjeteve. Kristianizmi jo vetem qe nuk u shpernda ne bote me paqe, por eshte nje nga levizjet fetare me brrutale qe cfarosi nga faqia e historise gjithe kulturen e historine pagane. Ky eshte Vatikani te nderuar shqiptare, nje qender kriminele dhe banditesh me veladon qe historikishte vetem shkaterime e prapambetje i ka sjelle botes.

Gezim Selmani