Bota Kultura Kuriozitete

Vështrim mbi kapacitetet dhe arritjet dyzetvjecare të Republikës Islamike të Iranit

Irani është vendi i katërt në botë për nga rezervat e naftës dhe i dyti për nga rezervat e gazit natyror. (The World FactBook)

Irani është vendi i 10-të në botë për nga rezervat e mineraleve të hekurit. (Organizta Gjeologjike e Amerikes)

Irani është vendi i pestë më i pasur në botë për rezerva natyrore.(wall street journal)

Irani me 1 % të popullatës së botës posedon 7% të burimeve minerale. (Financial Tribune)

Irani është vendi i katërt në botë për nga rezervat fosile. (Banka Kotërore)

Irani është vendi i njëzet në botë për nga rezervat e arit dhe rezervat devizore. (THe World FactBook)

Irani me mbi 30 milionë persona fuqi punëtore është vendi i 20-të në botë nga ky aspekt. (The World FactBook)

Irani është vendi i 17-të për nga sipërfaqja ujore. (The World FactBook)

Irani është vendi i 13-të në botë nga aspekti i larmisë klimatike. (nationmaster)

Irani është vendi i 18-të në botë për nga sipërfaqja. (Banka Boterore)

Irani është vendi i nëntë në botë për nga numri i botimeve brenda një viti.(OKB)

Irani është në vendin e 10 në botë nga aspekti përqindjes së buxhetit qeveritar që ndahet për arsim dhe edukim. (Banka Boterore)

Irani nga aspekti i të diplomuarve STEM (Shkenca humane, teknologji, inxhinieri, matematikë) ndodhet në vendin e 5-të në botë. (world Economic Forum)

Irani nga aspketi i rritjes së numrit të të arsimuarve mbi 15 vjec nga viti 1976-2014 ndodhet në vendin e parë në botë. (Banka Boterore)

Jetëgjatësia në Iran në vitin 1979: 55 vite.
Jetëgjatësia në Iran në vitin 2016: 76 vite.

Irani është vendi i 22-të në botë për prodhimin e drithërave dhe vendi i 5-të për nga niveli i rritjes së prodhimit të drithërave nga vitet 190-2010. (FAD)

Irani është në vendin e 15-të në botë për prodhimin e grurit dhe elbit dhe vendi i 21-të për prodhimin e orizit. FAD)

Irani është vendi i 5-të në botë për nga numri i përgjithshëm i tokave bujqësore. (FAD)

Irani është vendi i 15-të në botë për nga niveli i sistemit te ujitjes për kokë banori. (Nationmaster)

Irani është vendi i 21-të në botë nga aspekti i makinerive bujqësore. (Banka Boterore)

Irani është vendi i 18-te në botë nga aspekti i prodhimeve të përherëshme bujqësore. (Nationmaster)

Irani ndodhet në mesin e 20 vendeve të para të botës që prodhojnë 1/3 e prodhimeve bujqësore të botës.

Irani është prodhuesi i dyte i hurmave arabe, prodhuesi i dytë i fistikëve, prodhuesi i tretë i kajsive, prodhuesi i tretë i qershive, prodhuesi i tretë i kikirikëve, prodhuesi i tretë i arrave, prodhuesi i tretë i shalqirit, prodhuesi i katërt i fikut, prodhuesi i katërt i kivit, prodhuesi i katërt i kastravecit, prodhuesi i katërt i ftoit, prodhuesi i pestë i agrumeve, prodhuesi i pestë i patëllxhanit, prodhuesi i pestë i zarzavateve jeshile, prodhuesi i shtatë i domateve dhe prodhuesi i nëntë i rrushit në botë. (FAD)

Irani është vendi i 13-të eksportues i gazit natyror, vendi i dytë posedues i rezervave të gazit natyror dhe vendi i tretë per prodhimin e gazit natyror në botë. (World Economic Forum)

Irani është vendi i 17-të në botë për prodhimin e energjisë elektrike dhe vendi i 22-të në botë për eksportimin e energjisë elektrike. (CIA World FactBook)

Irani është vendi i 14-të në botë për prodhimin e benzinës. (Indexmundi)

Irani ndodhet ne vendin e 13-të në botë për prodhimin e celikut, që është një produkt shumë strategjik. (Unioni Botëror i Celikut)

Irani është vendi i tretë në botë për prodhimin e gëlqeres, vendi i 12-të në botë për prodhimin e bakrit, vendi i 10 në botë për prdhimin e mineraleve të hekurit dhe vendi i 16-të për prodhimin e filigranit. (Financial Tribune)

Irani mban vendin e 11-të në botë për prodhimin e cimentos. (Organizata Gjeologjike e Amerikës)

Irani është vendi i 20-të në botë për prodhimin e Aluminit. (Organizata Gjeologjike e Britanisë)

Sipas Organizatës Botërore të Aeronautikës, Irani nga aspekti i sigurisë së avionëve është vendi i 22-të në botë në mesin e 185 vendeve. (ICAO)

Irani është vendi me mbi 74 milionë perdorues të telefonave celularë, ndodhet në vendin e 22-të në botë. (CIA World FactBook)

Irani është fuqi e re në sferën e teknologjisë hapësinore dhe është vendi i 10-të në botë në fushën e dizajnimit, prodhimit dhe lansimit të satelitëve. (Iranproject)

Irani ndodhet në mesin e 9-të vendeve të botës që posedojnë procesin e plotë të karburantit bërthamor në të cilin bën pjesë zbulimi dhe nxjerrja e uraniumit, prodhimi i kekut të verdhe dhe transformimi i tij në gas UF6 në fushën e prodhimit të karburantit bërthamor dhe komplekset e karburanit bërthamor. Irani ndodhet në vendin e 13-të në fushën e potencialit të pasurimit të uraniumit (wise-uranim.org)

Irani është vendi më i zhvilluar në botë në fushen e qelizave bazë ose qelizave amë. (ClinicalTriavs.gov)

Ne vitin 2013 Irani mbante vendin e 13-të në botë dhe vendin e parë në rajonin e Lindjes së Mesme në prodhimin e teknologjisë së ambientit (SC Iman)

Irani midis viteve 1990-2018 ndodhet në vendin e 7-të në botë për tërheqje të turistëve. (World Tourism Organization)

Sipas të dhënave të Unionit Ekonomik Botëror, Irani në vitin 2016 mbante vendin e 16-të në botë në aspektin emadhësisë së tregut. (Unioni Botëror Ekonomik)

Pozicionet e Iranit në soportet ekipore janë të shkëlqyeshme:

Irani zuri vendin e parë në vitin 2018 në Volejboll për invalidë-meshkuj.

Vendin e dytë në botë në sportin “Kabaddi” në vitin 2017.

Vendin e tretë në botë në Volejboll në rërë në vitin 2018.

Vendin e 6-të në botë në Fustall 2018.

Vendin e 6-të në botë në Volejboll 2018.

Vendin e 33-të në botë në futboll në vitin 2018

Pozicionet botërore të Iranit në sportet për invalidë: Vendin e parë në vitin 2018 në volejboll për invalidë- meshkuj.

Vendin e 5-të në botë në Volejboll për invalidë në vitin 2018 për femra.

Vendin e 4 në botë në Basketboll me vilcer 2018. Vendin e 15-të në botë në lojrat paraolimpike 2016.

Vendin e parë ekipor për femra në gjuajtje me pushkë me ajër 10m në botëror.

Siamand Rrahman, mashkulli më i fuqishëm invalid në botë është iranian.

Sukseset e Iranit në sportet individuale në nivel botëror:

Vendin e parë në botë në peshëngritje në vitin 2017.

Vendin e parë në botë në mundje të lirë në vitin 2017.

Vendin e parë në botë në Vosho 2017.

Vendin e dytë në botë në mundje 2017.

Vendin e parë në botë në karate 2017.

Vendin e tretë në botë në xhudo 2017.

Vendin e tretë në botë në Tekvando 2017.

Vendin e katërt në botë në “luajtje me shpatë” në vitin 2017.

Vendin e 25-të në botë në Lojrat Olimpike 2017.

Sipas të dhënave të Institutit Global Fire Power, Irani në vitin 2018, në mesin e 136 vendeve të botes ka mbajtur pozitën e 13-të nga aspekti i fuqisë ushtarake. (GFP)

Irani mban vendin e 17-të në fushën e referencave shkencore në botë dhe vendin e parë në rajonin e Lindjes së Mesme. (Scimago Journal)

Statisikat e qendrës New Scientist tregojnë që Irani ka zhvillimin më të madh shkencor në botë dhe niveli i zhvillimit shkencor në Iran është 11 herë më i lartë se mesatarja botërore. (New Scientist)

Sipas raportit të zhvillimit njerëzor të OKB-së, Irani midis viteve 1980-2016 ka pasur zhvillimin më të madh njerëzor në botë. (UNDP)

Sipas renditjes së Insititutit US News, Irani me mesataren e bazuar në 5 vecori si lidership, ndikim ekonomik, ndikim politik, unionet e fuqishme ndërkombëtare dhe forcat e fuqishme ushatrake ndodhet në vendin e 13-të në botë. (U.S News)

OPINIONE

INTERVISTA