Opinion

Vizioni mijëvjeçar në Evropë po formësohet nga e djathta radikale, Islamofobia

Nga: Taceddin Kutay

Evropa filloi javën e tretë të shkurtit plot shqetësime. Koronavirusi kryesoi titujt, ashtu siç pritej, por çështje të tilla si ndjenja kundër të huajve dhe e djathta radikale gjithashtu lanë shenjën e tyre.

Sipas gazetave të së hënës, një organizatë radikale terroriste e krahut të djathtë të quajtur “Group S” (“Gruppe S”) e cila u themelua në Gjermani në Shtator 2019 u shkatërrua dhe anëtarët e saj u arrestuan. Deklaratat që pasuan treguan se organizata ishte në proces të planifikimit të një sulmi ndaj muslimanëve dhe se operacioni (për ta shkatërruar organizatën) u krye falë ndërhyrjes së inteligjencës.

Të nesërmen, ra në sy njoftimi i Presidentit Francez Emanuel Macron për “Fushatën kundër Islamit Radikal”. Macron tha se megjithëse nuk ishte kundër Islamit, vlerat islamike nuk kishin vend në Francë dhe se, prandaj, ata do të punonin për një kuptim të Islamit që përputhet me parimin e laicitit të vendit. Shumica e asaj që ishte në listën e Macron për atë që do të luftohej ishte brenda sferës së besimit individual. Si një justifikim për transformimin e tyre Macron shprehu që zgjedhje të tilla personale ishin të papajtueshme me vlerat franceze. Ministri i brendshëm francez tha menjëherë pas kësaj, se qeveria nuk do të lejojë imamët e huaj në Francë, deri në 2024.

Të shtënat në Hanau të Gjermanisë natën e së mërkurës ishin në krye të axhendës globale. Dy kafene u sulmuan nga Tobias R., një terrorist radikal i krahut të djathtë. Deri më tani është raportuar se nëntë persona, pesë prej të cilëve ishin turq, humbën jetën gjatë të shtënave dhe se sulmuesi u gjet i vdekur në shtëpinë e tij së bashku me nënën e tij. Njerëzit janë të shqetësuar se të shtënat mund të rrisin më shumë numrin e viktimave në të ardhmen.

Duke parë ngjarjet e përmendura më lart, vrojtimi i parë është fakti se në një kontinent si Evropa ku lajmet përcaktohen nga frika, vëmendja e publikut kthehet plotësisht te të huajt dhe e djathta radikale, e cila perceptohet si një ndërlikim i natyrshëm i çështjes të huajve, pasi një temë kaq e mbizotëruar siç është koronavirusi është i mbuluar dhe jashtë jashtëzakonisht. Arsyeja më e madhe pas shndërrimit të kësaj frike në traumë është fluksi i refugjatëve që filloi në 2015 dhe që shkaktoi tmerrin e natës për shumë evropianë për javë të tëra. Efektet e kësaj traume mund të ndjehen edhe sot. Në atë periudhë, përparësia e publikut evropian ishte gjetja e një zgjidhjeje për problemin e refugjatëve që përpiqeshin të kalonin nga Libia mbi Detin Mesdhe në anije të improvizuara dhe të zbrisnin në tokë në brigjet franceze dhe italiane. Refugjatët sirianë, të cilët në këtë kohë papritur kaluan kufijtë turq dhe Ballkanin, duke udhëtuar gjatë gjithë rrugës për në Hungari, thelluan frikën e tyre. Kjo cështje vetëm përkohësisht bie nga kulmi i axhendës në rastin e një krize globale si koronavirusi, vetëm për të gjetur rrugën e saj pas pak. Kjo rezulton në intensifikimin e vazhdueshëm të reflekseve radikale të djathta. Rritja e sulmeve që synojnë muslimanët dhe veçanërisht populli turk shtron pyetjen se ku po shkojnë gjërat. Do të ishte e dobishme për të diskutuar si publiku evropian, frika e të cilit po thellohet, si dhe qëllimi që fshihet pas kësaj vale agresioni që sistemi lejoi të rritet në një masë më të madhe se kurrë më parë, ngjarjet u zhvilluan në një mjedis ku sistemi I lejoi në mënyra që kurrë më parë nuk i ka pasur.

Tiranitë mijëvjeçare

Waller R. Newell flet për tre lloje të tiranisë në librin e tij, Tyrants: A History of Power, Injustice and Terror. (Tiranët: Një histori fuqie, padrejtësie dhe terrori”. E para është tirania klasike. Kjo klasë e tiranëve i sheh vendet ku ata sundojnë si pronë e tyre private dhe nuk hezitojnë të torturojnë publikun për kënaqësinë e tyre. Lloji i dytë që Newell sugjeron është tirania reformiste. Këta tiranë besojnë se ata po kryejnë një transformim për të mirën e njerëzve, dhe kryejnë lëvizje reformuese me mbështetjen e një grupi ndjekësish që ata ndërtojnë. Lloji i tretë i tiranit, nga ana tjetër, kërkon të revolucionarizojë përtej asaj që parashikojnë dy llojet e tjera. Ndërsa dy llojet e para kanë ekzistuar që nga lashtësia, kjo kategori është një lloj modernizmi i tiranisë dhe synon të krijojë një transformim më themelor me qëllim që të skalitë shoqërinë e së ardhmes dhe të realizojë një utopi. Krijimi i një bote ideale për të ardhmen varet nga ndryshimi i botës dhe rendit të sotëm. Duke iu referuar thirrjeve të funeralit të Perikliut, Newell bën vërejtjen se shoqëritë nuk kanë nevojë domosdoshmërisht për një tiran, në mënyrë që tirania të ndodhë. Ata mund të bëhen gjithashtu tiranë pa një pushtet tiranie mbi ta.

Ne duhet ta shkurtojmë këtë përshkrim të përafërt me rekomandimin për ata që janë të interesuar të lexojnë librin dhe të flasin se si pasqyrimi i mësipërm lidhet me rrethanat aktuale të publikut evropian sot. Meqenëse nuk do të ishte e arsyeshme të flasim për tiraninë në lidhje me Evropën, duhet të fillojmë duke theksuar se nuk do ta bëjmë atë kërkesë. Në të kundërt, incidente të caktuara që ndodhin dhe mënyrase si disa njerëz merren me këto gjatë zhvillimit të këtyre incidenteve na bëjnë të bëjmë pyetjen nëse  analogjitë që ne mendojmë se janë të pakonceptueshme, në të vërtetë janë të mundshme. Nga njëra anë, ekziston Gjermania, dikur krenare që është shumë jotolerante ndaj së djathtës radikale, ku atmosfera politike ka qenë gjithnjë e më lejuese drejt ngritjes së së djathtës radikale në vitet e kaluara. Nga ana tjetër, presidenti francez është duke thënë se ai synon të rregullojë veprimet individuale. Kjo na detyron të pyesim në cilin drejtim po drejtohen këto dy lokomotiva të Evropës.

Deklarata e Macron që Franca nuk dëshiron burra muslimanë që “nuk do të shtrëngojnë duart e grave” dhe gratë myslimane që “nuk do të shkojnë te një mjek mashkull” në mënyrë të pashmangshme na kujton për atë që Foucault e quajti “fuqi baritore” dhe llojin e qeverisë që është ndërtuar mbi atë fuqi. Macron, ndërsa thekson rëndësinë e laicitit francez, gjithashtu dëshiron të përdorë një autoritet të pretenduar nga Kisha mesjetare: udhëheqjen e shpirtrave dhe imponimin e normave ideale të sjelljes ndaj individëve. Eshtë krejtësisht e habitshme të shohësh që është presidenti francez ai që u thotë njerëzve se cilat sjellje janë të mira ose të këqija dhe se duhet të merren parasysh sjelljet e tyre në mënyrë që të banojnë në Francë. Në fakt, ky qëndrim është ai që është përdorur në mënyrë ekskluzive nga një prift kur kujton rregullat e mirësjelljes që duhet t’i bindeni brenda një kishe. Në këtë pikë, do të ishte e dobishme të rishikoni konceptimin francez të civilizimit dhe mentalitetin e tyre se ata janë superiorë ndaj të gjithë civilizimeve të tjera. Ky mentalitet nuk ka asnjë problem me trajtimin poshtërues dhe asimilimin kulturor kur pranon se ekziston një civilizim më kulm në botë, por që ky civilizim rrezikohet nga migrantët që nuk dinë të integrohen me civilizimin.

Duhet të theksojmë se shqetësime të ngjashme janë të pranishme edhe në Gjermani. Sidoqoftë, të pretendosh se gjermanët kanë të njëjtin mendim dominues të francezëve dhe se ata besojnë se civilizimi i tyre është civilizimi më i mirë, do të ishte e padrejtë. Përkundrazi, gjermanët besojnë në larminë kulturore dhe kanë një kuptim shoqëror që në një farë mënyre pranon të gjitha kulturat. Asaj që I frikësohen gjermanët është mundësia e zhdukjes rajonale për kulturën gjermane në atë mjedis të larmishëm. Mbyllja ose bashkimi i kishave lokale në shumë zona dhe hapja e xhamive të reja në çdo javë që kalon ndez debatet që rezultojnë që xhamitë të paraqiten si një objekt urrejtjeje. Si rezultat, publiku gjerman është i mbizotëruar nga lajmet e shpeshta për incidente, siç janë sulmet me zjarrvënie në xhami, i urrejnë parullat e shkruara në muret e tyre dhe kokat e ndara të derrave të mbetura në dyert e tyre. Kjo në mënyrë të pashmangshme shtron pyetjen: Si ka mundësi që këto incidente po ndodhin në Gjermani? E gjithë kjo ndërsa sistemi politik gjerman është i njohur për mjaft vigjilent për të parandaluar ngritjen e së djathtës radikale. Në të kaluarën, Partia Demokratike Kombëtare neo-Naziste (NPD) u tolerua vetëm sepse ata perceptoheshin se ishin një lëvizje e padobishme e një pakice për të transformuar sistemin. Përveç kësaj, u bë e qartë se do të adresoheshin të gjitha llojet e ligjërimeve politike që besohet se kanë të bëjnë me ekstremin e djathtë. Kjo vërtetoi se nuk ishte aspak rasti pasi vala e islamofobisë në Gjermani u rrit dita ditës pas 11 shtatorit. Gjermania ka një mjedis politik që synon të mbajë të parëndësishme dhe të paktën në një distancë të caktuar nga sistemi politik komunitetet muslimane që rriten në mënyrë të pakontrollueshme se nuk mund të rregullohen. Këta njerëz duhet të jenë mirënjohës që jetojnë në Gjermani dhe të përpiqen sa më shumë të distancohen nga kërkesat politike edhe pse janë shtetas gjermanë. Kjo është arsyeja që miliona gjermanë me origjinë turke nuk guxojnë ende të mbajnë qëndrime politike brenda Gjermanisë.

Përpjekjet e njëkohshme e Francës dhe Gjermanisë për t’u marrë me probleme të ngjashme me zgjidhje të ndryshme na ndihmojnë të kuptojmë ndjenjën që mbizotëron në Evropë. Nga njëra anë, ekziston një mentalitet që hap rrugën e dhunës radikale të krahut të djathtë për interesin e shoqërisë, dhe nga ana tjetër, një mentalitet tjetër që i jep përparësi transformimit të njerëzve duke ndërhyrë në jetën individuale. Megjithëse ne nuk e pretendojmë këtë, situata shtron pyetjen nëse ne përballemi me një mentalitet të ri mijëvjecar, i cili është i vendosur për të riorganizuar të ardhmen e Evropës. Rregullimi i jetës së njerëzve edhe brenda shtëpive të tyre dhe lejimi i dhunës të zhvillohet për prosperitetin e shoqërisë, në rikujtimin e llojit të tretë të tiranisë (tirania mijëvjeçare), nuk përkojnë me vlerat evropiane. Kështu, duhet pranuar që BE vazhdon të shfaq retorikë idealiste dhe të dy vendet drejtuese në këtë bllok nuk kanë krijuar një urdhër të tillë. Kjo mirënjohje do të na lehtësojë të gjithëve. Për më tepër, duhet të jetë e drejta jonë të themi se ky mentalitet herë pas here imiton këtë model të mijëvjeçarit: “Edhe nëse jo, ata përdorin metodat e tij!”

Për ta përmbledhur, mund të theksojmë se Evropa do të kalojë një prag të madh. Ky është një prag ku moderniteti, me institucionet e tij gradualisht shpërbërëse, do të bëjë një lëvizje të fundit të madhe për të rregulluar të ardhmen e Evropës para se të mbarojë mbretërimi i saj. Me një mentalitet politik që përdor një refleks rregullator modern, Evropa kërkon të mbrojë shoqëritë e ardhshme evropiane nga të qenit një pakicë e transformuar pjesërisht. Nëse ata do të kenë sukses nuk varet nga përcaktimi i vendeve evropiane, por përkundrazi nga muslimanët që do të jenë subjekt i këtyre përpjekjeve. Shkalla në të cilën muslimanët do të reagojnë dhe do të jenë në gjendje t’i rezistojnë do të jetë faktori kryesor në riformimin e Evropës në periudhën e ardhshme. Do të presim dhe do të shohim./Gazetaimpakt/AA/

OPINIONE