Rajoni

Vuçiç: Kosova e pranoi, mini-Shengeni i jashtëzakonshëm për rajonin

Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç, në një intervistë me ‘Dnevni Avaz’ të Sarajevës është shprehur se nuk do të heqë kurrë dorë mini-Shengeni, për të cilin ai mendon është në të mirë të gjithë rajonit të Ballkanit.

Gjatë intervistës ai ka deklaruar se në Uashinton u nënshkrua diçka që është një gjë e jashtëzakonshme për Shqipërinë, për serbët, por edhe për boshnjakët.

“Në shoqërinë moderne, njerëzit u besojnë emocioneve, pasionit të tifozëve dhe më pak fakteve. Është e rëndësishme që të kemi shumë gjëra të mira për sa i përket marrëveshjeve ekonomike, qarkullimit të mallrave, njerëzve dhe shërbimeve. Pas një kohe të gjatë, Prishtina pranoi të merrte pjesë në atë që ne e quajmë” mini-Shengen “, e cila është një gjë e jashtëzakonshme për Shqipërinë, për serbët, por edhe për boshnjakët,” tha Vuçiç në një intervistë me Dnevni Avaz.

“Nëse, për shembull, në të gjitha pikat kufitare ku kemi inspektime fitosanitare, kur bëni që kamionët të presin 24 orë më pak sesa është sot, atëherë ju bëni kursime serioze në operimin e biznesit. Pastaj ju ndihmoni ekonomitë e vendeve tuaja… Nëse lëshoni një leje pune për Tiranën ose Prishtinën ose Shkupin, ato leje pune do të jenë të vlefshme edhe në Beograd,” shtoi ai.

“Këto janë mijëra gjëra që e bëjnë jetën më të lehtë për njerëzit e zakonshëm, të cilat u japin atyre të drejtën të shpresojnë të jetojnë në paqe. Kjo do të stabilizojë të gjithë rajonin. Për të mos përmendur që ne kemi rënë dakord për projekte të rëndësishme të infrastrukturës, të tilla si autostrada Nish-Prishtinë.” thotë Vuçiç.

Vuçiç është ndalur edhe tek hekurudhat, teksa ka theksuar se do të rindërtojnë rrugën ekzistuese Nish-Prishtinë dhe pas kësaj do të kene infrastrukturë të plotë për trafikun e udhëtarëve dhe të mallrave, deri në Tiranë dhe Vrac.

“Gjithashtu, hekurudhat që pothuajse i kemi harruar. Ne do të rindërtojmë rrugën ekzistuese Nish-Prishtinë dhe pas kësaj do të kemi infrastrukturë të plotë për trafikun e udhëtarëve dhe të mallrave, deri në Tiranë dhe Vrac. Ajo që është e rëndësishme për ne është që presim që në muajin ose dy muajt e ardhshëm të ketë një zyrë të Fondit Amerikan të Zhvillimit në Beograd “, tha Vuçic.

Dhe kur bëhet fjalë për pjesën politike të marrëveshjes, dhe veçanërisht për ambasadat e Serbisë dhe Kosovës në Jeruzalem, Vuçic thotë se një gjë është më e rëndësishmja:

“Ajo që ne nuk e kemi pranuar është njohja reciproke. Por ajo që u bë atje ishte se ata, në fakt, donin që ne të thonim se ishte në rregull për ne që Izraeli të njihte pavarësinë e Kosovës. Ne nuk donim të merrnim pjesë në atë. Ne thamë që Izraeli është një shtet sovran, ai ka të drejtë të bëjë atë që dëshiron, dhe nga ana jonë i dhamë një mesazh Izraelit që është shumë i qartë. Mendoj se kemi bërë një marrëveshje shumë të mirë, me faktin se kur e bëni atë me amerikanët, të paktën e dini se do të ketë një ndikim në anën tjetër për t’i vënë ato gjëra në praktikë. Mendoj se kjo është shumë e rëndësishme për ne dhe ne duhet të pozicionohemi në atë mënyrë. Është thelbësore se çfarë do të bëjmë dhe si do të punojmë në ekonomi,” tha ai.

“Unë kurrë nuk do të heq dorë nga ideja që unë mendoj se është kurative për të gjithë rajonin, e cila mendoj se është më e mira, dhe që është ‘mini-Shengeni’. Ky është importi ynë. Kjo do të na pranojë në BE, kjo është ajo çfarë mund të bëjmë për veten tonë, për popujt tanë, për të ndërtuar një strukturë … Një prej projekteve është shumë i rëndësishëm për ne, për të cilin ne flasim gjatë gjithë kohës me Evropën, dhe për të cilin do të flasim gjithashtu me amerikanët, është hekurudha Beograd – Sarajevë, “tha ai.

Sa i takon takimit me Trump, lideri serb tha se u soll me edukatë. “Unë veprova me përgjegjësi, u solla me edukatë dhe pata nderin dhe mundësinë të bëja një bisedë të shkëlqyeshme me Donald Trump. Do ta përsërisja gjithmonë këtë, sepse është detyrimi im të bëj gjithçka që mundem për vendin tim, për “Dhe unë u përpoqa të bëja që gjithçka që ne propozuam të ishte në interes jo vetëm të Serbisë por edhe të të gjithë të tjerëve në rajon,” u përgjigj ai.

Gjatë intervistës Vuçiç është pyetur edhe për çështjen e Rusisë.

“Unë kam dëgjuar për tetë vjet se si jemi shërbëtorë të Rusisë, se jemi kështu, ashtu. Jo! Ne kujdesemi për veten dhe interesat tona. Rusia është miku ynë. Ne kemi marrëdhënie të mira, të shkëlqyera me Rusinë. Por, ju e dini, ne përfaqësojmë vendin tonë të vogël. nga Ballkani, ne jemi krenar për të, e duam atë dhe siç e keni parë, për diçka që ndodhi që nuk e konsideruam të denjë dhe të duhur, ne iu përgjigjëm fuqimisht. Dhe unë jam mirënjohës për udhëheqjen ruse që menjëherë kërkoi falje. Ju patë reagimin edhe të Lavrov ”, tha Vuçiq. “Detyra jonë është të ruajmë pavarësinë, lirinë, dhe kjo është mbi të gjitha e rëndësishme për lirinë në vendimmarrje, dhe jo në atë se sa do të bërtisni, fyeni dikë, do të kërcënoni … Unë jam i kënaqur që Serbia është e pavarur dhe e lirë në vendimmarrjen e saj “, shtoi ai.

Më 4 shtator Kosova dhe Serbia nënshkruan një marrëveshje të gjerë ekonomike, në zyrën Ovale në prani të Presidentit të SHBA-ve, Donald Trump. Marrëveshja përmban disa zotime të palëve për bashkëpunim ekonomik të ndërsjelltë, çka do të sjellë normalizimin e marrëdhënieve mes tyre.

Një nga pikat e marrëveshjes, ka të bëjë me “Minishengenin Ballkanik”, ku thuhet se të dyja palët do t’i bashkohen këtij unioni të ri./Tpz