Kuriozitete Shkence Uncategorized

Zbulohet rastësisht enzima “PETase”, shkatërron plastikën dhe lufton ndotjen

Studiues amerikanë dhe britanikë kanë zbuluar rastësisht një enzimë në gjendje të shkatërrojë plastikën, çka mund të kontribuojë në zgjidhjen e problemit botëror lidhur me këtë lloj ndotjeje, sipas një studimi të publikuar të martën.

Më shumë se 8 milionë tonë plastikë derdhen në oqeanet e planetit çdo vit duke rritur shqetësimet mbi helmimin, që shkakton ky nënprodukt i naftës, si dhe mbi efektet që ai ka në lidhje me shëndetin e gjeneratave të ardhshme dhe të mjedisit.

Shumica e këtyre plastikëve mund të rezistojë për qindra vite pavarësisht përpjekjeve për riciklim.

Për këtë arsye, shkencëtarët po përpiqen të gjejnë një mënyrë për t’i eliminuar më mirë.

Shkencëtarët e universitetit britanik të Portsmuthit dhe të laboratorit kombëtar të energjive të rinovueshme të Departamentit amerikan të Energjisë kanë përqendruar përpjekjet e tyre mbi një bakter të zbuluar në Japoni para disa vitesh, që quhet “Ideonella sakaiensis”.

Ajo ushqehet vetëm me një lloji plastiku, polietileni tereftalat (PET), i cili është pjesë përbërëse e shumë shisheve plastike.

Studiuesit japonezë mendojnë se kjo baktere është evoluar kohët e fundit në një qendër riciklimi, sepse plastika është shpikur vetëm në vitet 1940.

Objektivi i ekipit shkencor amerikano-britanik ishte që të kuptonte funksionimin e një prej enzimave të saj, që quhet “PETase”, duke zbuluar strukturën e saj.

Por, sipas përfundimeve të publikuara të martën nga Akademia Amerikane e Shkencave (PNAS), grupi shkencor ka shkuar pak më larg duke krijuar rastësisht një enzimë që është edhe më efikase për të shpërbërë plastikën PET./ trt