Bota Opinion

A kishin Kombet e Bashkuara të drejta legjitime në vitin 1947 për të ndarë Palestinën?

Nga: Hans Stehling

Aktualisht Kombet e Bashkuara janë një organizatë ndërkombëtare e themeluar në vitin 1945 pas Luftës së Dytë Botërore nga 50 vende të angazhuara për ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare, zhvillimin e marrëdhënieve miqësore midis kombeve dhe promovimin e progresit social, standardeve më të mira të jetesës dhe të drejtave të njeriut. Ai zëvendësoi Ligën e Kombeve të paraluftës joefektive, pas Luftës së Dytë Botërore.

Më 25 prill 1945, në San Francisko filloi Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Organizimin Ndërkombëtar. Janë përfaqësuar pesëdhjetë kombe që nënshkruan dhe ratifikuan Kartën e Kombeve të Bashkuara më 24 tetor 1945 dhe OKB u formua zyrtarisht. Sidoqoftë, ato 50 nënshkruese duhet të shihen në kontekstin e 193 shteteve anëtare të OKB-së që në vitin 2018 përfaqësojnë të gjithë popullsinë globale, gjegjësisht pesëdhjetë është pak më shumë se 25% e totalit aktual.

Më 29 nëntor 1947, rezoluta për t’i rekomanduar të gjithë Anëtarëve aktual të Kombeve të Bashkuara të sapoardhur miratimin dhe zbatimin, në lidhje me qeverinë e ardhshme të Palestinës, të Planit të Ndarjes me Bashkimin Ekonomik, u votua në OKB nga Asambleja e Përgjithshme. Rezultati ishte 33 me 13 në favor të rezolutës dhe me 10 abstenime. Kjo është 33 nga gjithsej 193 shtete anëtare të OKB-së, pra 17%. (Britania, sigurisht, abstenoi).

Vetëm gjashtë muaj më vonë, më 14 maj 1948, David Ben-Gurion, kreu i Agjencisë hebraike, shpalli krijimin e Shtetit të Izraelit dhe Presidenti i SHBA Harry S. Truman papritur njohu kombin e ri në të njëjtën ditë. Megjithatë, kjo nuk tregon historinë e plotë. Presidenti Truman nuk ishte aspak në favor të një shteti hebre në Palestinë dhe ishte mbështetur shumë nga B’nai Brith International, një organizatë e fuqishme hebraike në Amerikë.

Truman u bind për të ndryshuar mendimin e tij. Dhe ky vendim ishte me rëndësi jetike, sepse një pjesë e vogël e Shteteve Anëtare të BE-së do të ndiqnin në mënyrë të pashmangshme udhëheqjen e Amerikës si rezultat i lobimit intensiv sionist. Rrjedhimisht, ajo ishte në fakt vetëm një pakicë e vogël e popullsisë globale që në fakt votuan për të imponuar një shtet hebre në mes të Lindjes së Mesme Muslimane.

Nëse e njëjta rezolutë do të vihej në votim sot para një OKB që tani përfaqëson plotësisht popullsinë globale, rezultati do të jetë shumë i ndryshëm nga ai i vitit 1947/8. Dhe Gaza tani do të ishte një port i lulëzuar detar në Mesdheun lindor me një aeroport ndërkombëtar, një industri të fortë të peshkimit dhe që vepronte si një destinacion popullor turistik si portë për Lindjen e Mesme dhe brendësinë e saj.

Në vend të kësaj, ne kemi gati dy milionë civilë nën një rrethim çnjerëzor nga një ushtri okupuese që është e armatosur dhe e financuar nga SHBA dhe Britania e Madhe; që ka bllokuar furnizimet esenciale duke përfshirë energjinë elektrike për më shumë se njëmbëdhjetë vjet, në një përpjekje për të ngordhur një popullatë të tërë civile në nënshtrim dhe të ndikojë në një ndryshim të regjimit.

Është një histori e fuqisë së papërpunuar koloniale, lakmisë politike dhe ambicieve personale nëpërmjet nënshtrimit të një populli të tërë nga një okupim ushtarak dhe i paligjshëm i armatosur dhe i financuar ndërkombëtarisht, në shkelje të hapur të Konventave Ndërkombëtare të Gjenevës për të Drejtat e Njeriut.

Në vitin 2018, mbështetur nga Kongresi Republikan i Shteteve të Bashkuara (dhe një qeveri konservatore në Mbretërinë e Bashkuar në përputhje), ajo vazhdon si një shkëndijë që përfundimisht do të shkaktojë një luftë shkatërruese – nëse nuk ka një ndryshim paradigmë në politikë. Kjo duket më pak e mundshme nën Shtëpinë e Bardhë të Trump që tanimë është duke synuar një luftë amerikane kundër Iranit duke e falimentuar qëllimisht industrinë iraniane të naftës kundër vullnetit unanim të Evropës, Kinës, Indisë dhe shumicës së bashkësisë ndërkombëtare. Është një lojë shumë e rrezikshme nga një njeri i rrezikshëm.

Burimi: Global research/ Gazeta impakt

OPINIONE