Kuriozitete Opinion

Adam Weishaupt, themelusi i Iluminatit !

Me 1 Maj 1776 gjermani Adam Weishaupt nga Bavaria, krijoi zyrtarisht organizaten sekrete te Iluminatit. Adam Weishaup ka lindur ne vitin 1748 dhe ne moshen 7 vjece filloi edukimin fetar ne nje shkolle Jezuite dhe ne moshen 20 vjece morri doktoraten per avukature. Mbas shperberjes qe Papa Klement XIV i beri organizates te jezuiteve ne vitin 1773, Adam Weishaupt kaloi si profesor ne nje universitet jezuit ku jepte mesim per Ligjet Kanunore te Vatikanit dhe kete pozicion e mbanin vetem ata persona qe kishin marre nje edukim fetar jezuit. E gjithe struktura e Iluminatit, eshte ngritur mbi natyren dhe rregullat e organizates fetare te Jezuiteve ku nje rrol te rendesishem ka fshehtesia, inflitrimi, spiunimi dhe raportimi i gjithckaje tek drejtuesit superjore. Ngritja e celulave te fshehta te Iluminatit brenda instuticioneve shteterore e korruptimi i zyrtareve te larte, eshte njera prej taktikave te sukseshme qe kane ndjekur historikishte jezuitet dhe keto taktika ndiqen edhe sot nga Iluminati. Per nje periudhe kohore, jezuiti Adam Weishaup u bashkua formalishte me Masonet dhe duke shfytezuar popullaritetin e lozhave masonike, filloj te rekrutonte elemente te rendesishem per organizaten e tij. Per t’ja aritur me sukses qellimit te tij, filloi ta prezantonte filialin e tij masonik si nje “Masoneri e paster” qe kishte si qellim “prefeksionimin e races njerezore”. Ketu filloi edhe suksesi i tij qe ra ne sy te qeverise bavareze dhe ne vitin 1830 e ndaloi me ligj organizaten e Iluminatit. Antaret e kesaj organizate u shperndane ne gjithe boten dhe e vashduan aktivitetin e tyre ne fshehtesi te plote. Sot fuqia e kesaj organizate ka dominuar mbi organizatat e tjera konsiprative qe te gjitha jane futur nen umbrellen e iluminatit. Ajo qe duhet theksuar nga ky historik i shkurter i organizates te Iluminatit, eshte fakti se themelusi i saj Adam Weishaupt ishte nje jezuit besnik dhe simbas kodit te jezuiteve, ata punojne vetem per Vatikanin dhe Papa i Zi eshte gjenerali i tyre suprem qe ata i binden verberishte. Pra Iluminati eshte vecse nje organiate jezuite e krijuar nga Vatikani per te kontrolluar e sunduar boten dhe kjo eshte arsyeja qe sot Vatikani kontrollone sukseshem gjithe shtetet e fuqishme dhe sistemin banker te botes. Mbrapa organizates te Iluminatit, fshihet Vatikani.

Gezim Selmani