Opinion

Aliyev, Azerbajxhani po ngrihen! Erdogan, Turqia po e merr botën nga stuhia: Ne thamë se kemi “pretendime të mëdha”; tani është koha për të ndërmarrë “hapa të mëdhenj”.

Nga Ibrahim Karagul

Rezultati që Azerbajxhani ka arritur në Karabak është një fitore absolute. Tokat e pushtuara janë çliruar; Kontrolli i Azerbajxhanit është siguruar përmes Karabakut; dhe Armenia u dorëzua, duke e shpëtuar veten nga shkatërrimi. Kjo fitore nuk mund të lihet në hije përmes forcës ruse të paqes.

Më e rëndësishmja, Azerbajxhani ka dalë si forca e parë, fuqia e re e Kaukazit. Ajo ka kapërcyer psikologjinë e “mbrojtjes”, zbuloi vetëvlerësimin e saj si komb dhe ushtri, mësoi se si ta përkthente fuqinë e saj ekonomike në fuqi politike dhe ushtarake dhe aktivizoi një lëkundje gjeopolitike rajonale.

Alivey është profili i ri i fuqishëm i udhëheqësit. Ai do të materializojë brenda një transformim rrënjësor

Si një “profil i fuqishëm i udhëheqësit”, Presidenti Ilham Aliyev ka dalë në shesh si një aktor jo vetëm në vendin e tij, por edhe në rajon dhe në botë, dhe duke zbuluar dhe aktivizuar forcën e Azerbajxhanit dhe kombit, ai ka përcaktuar një rrugë që do të bëjë një ndikim të përhershëm.

Tani e tutje, Aliyev do të ndërmarrë hapa jashtëzakonisht kritikë që do të forcojnë më tej Azerbajxhanin dhe ne do t’i dëshmojmë ato. Nën administratën e Aliyev, Azerbajxhani nuk do të jetë më një shtet që është i njohur vetëm për Karabakun, ose një vend që duket të jetë oborri i shtëpisë së Rusisë dhe Iranit, ose një vend që është i kufizuar në luftën e tij me Armeninë.

Ajo do të ndërtojë një sistem të ri përmes forcës së vet lokale, kombëtare, dhe duhet. Kjo është ajo që do t’i vendosë Azerbajxhanin dhe Aliyevin në një pozicion të favorshëm. Përmes përpjekjeve të mëdha, Aliyev mund të arrijë në Azerbajxhan atë që Presidenti Rexhep Tajip Erdogan arriti në Turqi.

Azerbajxhani është një rajon, Turqia është një fuqi globale

Pas këtij transformimi, Turqia u bë fuqia e madhe e rajonit dhe aktivizoi një mendje globale. Aliyev në mënyrë të ngjashme mund të hedhë themelet e epokës në rritje të Azerbajxhanit, procesi i themelimit i të cilit u përfundua me këtë transformim sistematik.

Tani e tutje, Azerbajxhani do të dalë në pah si një fuqi e Kaukazit Jugor dhe botës turke. Duke aktivizuar gjeopolitikën e saj energjetike, ajo do të bëhet një vend me reputacion global me ndikim efektiv parandalues. Ndërsa Turqia bëhet një fuqi globale, Azerbajxhani do të kthehet në një fuqi rajonale. Duket se Irani do të shqetësohet më shumë nga kjo sesa Rusia.

Fitorja e Karabakut mund të përcaktohet si periudha e rritjes së Azerbajxhanit dhe Aliyev. Ditët e Armenisë për të forcuar muskujt dhe për t’i treguar Azerbajxhanit forcën e saj janë bërë histori e mbyllur përgjithmonë. Armenia nuk ka më asnjë shans për të marrë mbështetje nga SH.B.A. ose Evropa, sepse kjo luftë i ka dëbuar të dy jashtë Kaukazit. Shembulli më tragjik i kësaj është manifestuar përmes Francës dhe Presidentit Emmanuel Macron.

Terrori i tyre, hartat e rrethimit të eleminuara; kjo është harta e Turqisë!

Fitorja në Kaukaz është edhe fitorja e Turqisë. Eshtë mobilizimi i Turqisë e i mendjes së saj gjeopolitike, traditës shekullore dhe trashëgimisë politike. Operacionet e sigurisë në Mesdheun Lindor, në Siri dhe Irak janë produkte të këtij mentaliteti.

Eshtë mentaliteti që eliminoi hartën e terrorit që përfshin kufirin iranian dhe Mesdheun dhe zbatoi hartën e vet të sigurisë. Kjo është mendja që i dha fund ndikimit të Francës në Libi, që i dha fund aleancës Evropiane në Egje.

Përpjekja e grushtit të shtetit të 15 korrikut ishte një sulm që synonte shkatërrimin e Turqisë, dëbimin e saj nga historia dhe marrjen e saj edhe një herë peng. Kjo u pasua menjëherë nga fillimi i planeve për të rrethuar dhe kushtëzuar atë nga jugu dhe perëndimi. Në fakt, sulmi i Armenisë ndaj Azerbajxhanit ishte pjesë e planit për të rrethuar dhe kufizuar Turqinë nga lindja.

Embargo duke mbyllur shtegun drejt botës turke u shpartallua

Turqia bëri të gjitha ndërhyrjet e nevojshme për të mbajtur të hapur portën e saj jugore. Ka akoma zona atje që presin të përfundojnë; do të vijë edhe koha e tyre. Ajo po shfaq një rezistencë të pabesueshme kundër ndërhyrjeve të aleancës perëndimore që synojnë rrethimin detar nga Mesdheu dhe jugu dhe perëndimi në Egje.

Drejtuesit e këtij rrethimi, në radhë të parë Franca, po qetësohen një nga një. Inkursioni i Libisë ishte “grusht shteti” i kësaj lufte. Aleanca Perëndimore së shpejti do të kuptojë se si dhe pse ky rrethim nuk mund të zbatohet.

Inkursioni i Kaukazit të Turqisë në bashkëpunim me Azerbajxhanin dhe fitorja e Karabakut shkatërroi embargon e madhe, e cila e kishte penguar Turqinë të arrinte në botën turke. Ata që kanë provokuar Armeninë bënë një llogaritje të gabuar thelbësore.

Partneriteti Turqi-Azerbajxhan do të forcohet më tej

Ata nuk mund të mendonin se Turqia dhe Azerbajxhani do të ndërmerrnin veprime me kaq vendosmëri. Në këtë kuptim, mendja perëndimore po “plaket”. Megjithatë, Turqia po bën hapa të mëdhenj në të menduarit e saj, dhe po vendos një karakter të mahnitshëm. Karabaku është fitorja e re e kësaj gjendje shpirtërore. Çdo gjë tjetër nuk mund të ishte e mundur.

Perëndimi dhe bota po përpiqen të perceptojnë objektivat e reja në rritje të Turqisë. Ata po kërkojnë nëpër libra të vjetër për të gjetur një mënyrë. Megjithatë, ne jemi zgjuar me një botë të re dhe Turqia është superfuqia e kësaj bote.

Solidariteti midis Turqisë dhe Azerbajxhanit do të marrë një formë krejtësisht të re nga tani e tutje. Një “super partneritet” lokal i fortë, këmbëngulës dhe rezistent do të ndërtohet. Kjo do t’i japë forcë të madhe Azerbajxhanit.

‘Udhëheqës si Erdogan’, ‘vendi si Turqia’ është realiteti i ri në botë.

Presidenti Erdogan vuri vendet e “Zonës së Mesme” në një rrugë që arrin në gjeografinë muslimane, botën turke, nga Atlantiku në brigjet e Paqësorit. Ai u tregoi atyre metodën për të rifituar praninë. Ai u përcolli atyre frymën e pabesueshme të rezistencës kundër pranisë së kolonializmit, e cila ka vazhduar në këtë zonë për shekuj me radhë. Ai po udhëheq rrugën për të riformuar historinë dhe rajonin.

Modeli “Udhëheqësi si Erdogan” dhe modeli “Vendi si Turqia” do të hapin rrugën për ndryshime të thella në të gjithë këtë “Zonë të Mesme”. Ky ndryshim përkoi me shembjen e rendit të njëanshëm botëror, Perëndimi ka vazhduar për shekuj me radhë, dhe fuqia globale zhvendoset.

Ne thamë” pretendime të mëdha”, tani është koha për të ndërmarrë “hapa të mëdhenj”.

Ne kishim thënë, “është koha të kemi pretendime të mëdha, të flasim gjuhën tonë”; tani ne po themi: “është koha për të bërë hapa të mëdhenj”. Të gjitha vendet që nuk janë nën kujdestari të rreptë, nga thellësitë e Afrikës në Azinë Lindore, do të marrin frymëzim nga ngritja e Turqisë.

Turqia dhe Erdogan po e marrin botën nga stuhia; ky është realiteti i ri global më dinamik dhe shkatërrues. Ne do të dëshmojmë më shumë për këtë përmes këtyre “hapave të mëdhenj”./GazetaImpakt/yenisafak/

OPINIONE