Bota

“Amerika po kërkon luftë jo Koreja e Veriut”

Tensionet midis Shteteve të Bashkuara dhe Koresë së Veriut janë përshkallëzuar pas testit të bombës së hidrogjenit nga Pheniani.

Koreja e Veriut ka përshkruar testin e fundit të bombës atomike si një masë parandaluese dhe një dhuratë për Uashingtonin. Presidenti i SHBA, Donald Trump, ka frymëzuar flakët e armiqësisë duke u përgjigjur se një goditje ushtarake amerikane kundër Phenianit do të ishte “një ditë shumë e trishtë për Korenë e Veriut”. Për të diskutuar përshkallëzimin spiral, Press TV ka intervistuar z. David Sëanson, bashkë-themeluesin e ‘ëariscrime.org’ nga Charlottesville, Virginia dhe Brent Budoësky, kolumnist i ‘The Hill’ nga Uashingtoni. Sëanson tha se Koreja e Veriut ka qenë qartazi e hapur për negociata për të zgjidhur dallimet në militarizimin e Gadishullit Korean, por Shtetet e Bashkuara kanë mbështetur politikën e saj të nxitjes së luftës. “Politikanët amerikanë dhe mediat e mëdha amerikane po kërkojnë luftë jo Koreja e Veriut”, sepse “Koreja e Veriut vazhdimisht dhe pafundësisht ka qenë e hapur për negociata”, tha aktivisti të enjten mbrëma. Shtëpia e Bardhë ka kërcënuar Korenë e Veriut me një luftë bërthamore, e cila është një shkelje e qartë e Kartës së OKB-së, prandaj, Presidenti Trump duhet menjëherë të largohet nga detyra, vuri në dukje Sëanson. Ai më tej tha se “SHBA po shkon tani në OKB dhe po përpiqet të marrë miratimin për të ndaluar anijet e Koresë së Veriut në det të hapur dhe t’i kërkojë ato për armë bërthamore dhe karburant bërthamor”.

“Kjo ka potencialin për të krijuar një incident me dhunë që përshkallëzohet menjëherë në luftë”, tha ai. Duke treguar për historinë e dështimeve të Uashingtonit për të përmbushur angazhimet e veta, analisti tha se Koreja e Veriut ndaloi programin e saj bërthamor për më shumë se një dekadë në vitet 1990 kur Shtetet e Bashkuara ranë dakord të shkurtojnë armiqësinë e tyre, ushtrimet ushtarake dhe militarizimin e Koresë së Jugut, por Amerika shkeli marrëveshjen. Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong-un, urdhëroi prodhimin e raketave dhe motorëve me raketa, pak pasi Shtetet e Bashkuara sugjeruan se kërcënimet e tyre për veprime ushtarake dhe sanksionet kishin ndikim në sjelljen e Phenianit. Sëanson shpjegoi se “një zgjidhje diplomatike nuk është identike me një zgjidhje ushtarake”, ndërsa SHBA dëshiron të arrijë paqen nëpërmjet armatimit, luftës, kërcënimeve dhe sanksioneve të mëtejshme kundër Koresë së Veriut. Brent Budoësky, kontribuesi tjetër në këtë paraqitje, tha: “Ajo që Koreja e Veriut mund të ofrohet është mundësia për të përfunduar me një zgjidhje diplomatike të negociuar që garantohet përmes një marrëveshjeje me Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera kundër Moskës ndaj Koresë së Veriut si pjesë e një marrëveshje më të madhe”. Megjithatë, analisti paralajmëroi: “Mbajtja e armëve bërthamore nuk është mënyra e vetme apo mënyra më e mirë për Korenë e Veriut për të garantuar sigurinë e saj. Kjo mund të bëhet përmes marrëveshjeve diplomatike”./ PT

OPINIONE