Bota Opinion

Arma e heshtur e Uashingtonit për luftërat jo aq të qeta. “Një botë e mbushur me dollarë”, një krizë globale ekonomike e 2019-s

F. William Engdahl: Deri më sot arma më vdekjeprurëse e shkatërrimit në masë në arsenalin e Uashingtonit nuk qëndron me Pentagonin apo makinat tradicionale të vrasjes. Por është de facto një armë e heshtur: aftësia e Uashingtonit për të kontrolluar furnizimin global të parave, të dollarëve, nëpërmjet veprimeve të Rezervës Federale në pronësi private, në bashkëveprim me Thesarin e SHBA dhe grupet e zgjedhura financiare të Wall Street. Zhvilluar gjatë një periudhe dekadash që nga heqja e dollarit nga ari nga Nixon në gusht të vitit 1971, sot kontrolli i dollarit është një armë financiare që shumë pak, ose në qoftë se ndonjë komb rival është i përgatitur të përballojë, por të paktën jo ende.

Dhjetë vjet më parë, në shtator 2008, sekretari amerikan i thesarit, ish-bankier i Wall Street Henry Paulson, me qëllim e tërhoqi prizën në sistemin global të dollarit, duke lejuar bankën e investimeve në Wall Street të nivelit të mesëm, Lehman Bros. Në atë pikë, me ndihmën e burimeve të pafundme të krijimit të parave të FED-it të njohura si lehtësimi sasior, gjysma e bankave më të larta të Wall Street, duke përfshirë Goldman Sachs-in e Paulson, u shpëtuan nga një falimentim i financave të tyre ekzotike të sigurta që u krijuan. FED gjithashtu veproi për të dhënë qindra miliardë linja kreditimi të dollarit amerikan në mënyrë të paparë për bankat qendrore të BE-së për të shmangur një mungesë të dollarit që do të kishte sjellë qartë rrëzimin e të gjithë arkitekturës financiare globale. Në atë kohë gjashtë banka të Eurozonës kishin likuiditete të dollarit që tejkalonin 100% të PBB-së së vendit të tyre.

Një botë e mbushur me dollarë

Që nga ajo kohë para dhjetë vjetësh më parë, furnizimi i dollarëve të lirë me sistemin financiar botëror është rritur në nivele të pashembullt. Instituti Ndërkombëtar për Financat (IIF) në Uashington vlerëson se borxhi i ekonomive familjare, qeverive, korporatave dhe sektorit financiar në 30 tregjet më të mëdha në zhvillim u rrit në 211% të prodhimit të brendshëm bruto në fillim të këtij viti. Ishte 143% në fund të vitit 2008.

Të dhëna të mëtejshme nga Uashingtoni IIF tregojnë shkallën e një kurthi borxhi që është vetëm në fazat e hershme të shpërthimit të ekonomive më pak të avancuara nga Amerika Latine në Turqi deri në Azi. Duke përjashtuar Kinën, borxhi i përgjithshëm i tregut në zhvillim, në të gjitha monedhat, përfshirë këtu edhe vendas, gati dyfishohet nga 15 trilion dollarë në vitin 2007 në 27 trilion dollarë në fund të vitit 2017. Borxhi i Kinës në të njëjtën kohë shkoi nga 6 trilion dollarë në 36 trilion dollarë sipas IIF . Për grupin e vendeve të Tregut në Zhvillim, borxhet e tyre në dollarë amerikanë janë rritur në rreth 6.4 trilionë dollarë nga 2.8 trilion dollarë në 2007. Kompanitë turke tani i kanë borxh gati 300 miliardë dollarë borxhe të huaja, mbi gjysmën e PBB-së së saj, shumica në dollarë . Tregjet në zhvillim preferuan dollarin për shumë arsye.

Për sa kohë që këto ekonomi në zhvillim po rriteshin, duke fituar dollarë për eksport në një normë rritjeje, borxhi ishte i menaxhueshëm. Tani gjithçka që po fillon të ndryshojë. Agjenti i këtij ndryshimi është banka qendrore më politike politike në botë, Rezerva Federale e SHBA-së, kryetari i ri i së cilës, Jerome Powell, është një ish-partner i grupit drithërues Carlyle. Duke argumentuar se ekonomia e brendshme e Shteteve të Bashkuara është mjaft e fortë sa ata mund të kthejnë normat e interesit të dollarit amerikan në “normal”, Fed ka filluar një zhvendosje titanike në likuiditetin e dollarit ndaj ekonomisë botërore. Poëell dhe Fed e dinë shumë mirë se çfarë po bëjnë. Ata po rrisin lart vjedhjet e dollarit për të precipituar një krizë të re ekonomike në të gjithë botën në zhvillim, veçanërisht nga ekonomitë kyçe të Euroazisë si Irani, Turqia, Rusia dhe Kina.

Pavarësisht nga të gjitha përpjekjet e Rusisë, Kinës, Iranit dhe vendeve të tjera për t’u larguar nga varësia e dollarit amerikan për tregtinë dhe financat ndërkombëtare, dollari mbetet ende i pakontestueshëm si rezerva valutore e bankës qendrore, rreth 63% e të gjitha rezervave të bankës qendrore BIS. Për më tepër, pothuajse 88% e tregjeve ditore në valutë janë në dollarë amerikanë. Shumica e të gjitha tregëtive të naftës, ari dhe tregti të mallrave janë të shprehura në dollarë. Që nga kriza greke në vitin 2011, euro nuk ka qenë një rival serioz për hegjemoninë e rezervës valutore. Pjesa e saj në rezerva është rreth 20% sot.

Që nga kriza financiare e vitit 2008 dollari dhe rëndësia e Fed janë zgjeruar në nivele të pashembullt. Kjo vetëm tani po fillon të vlerësohet pasi bota fillon të ndjehet për herë të parë që nga viti 2008 mungesa e vërtetë e dollarit, që do të thotë një kosto shumë më e lartë për të marrë hua më shumë dollarë për të rifinancuar borxhin e vjetër të dollarit. Pika për borxhin e dollarit në tregjet e reja në zhvillim vjen në vitin 2019, me më shumë se 1.3 trilion dollarë që po rriten.

Këtu vjen kurthi. Fed nuk është vetëm duke nënkuptuar se do të rrisë normat e fondeve të Fed në mënyrë më agresive më vonë nga ky vit në tjetrin. Po ashtu, po zvogëlon sasinë e borxhit të Thesarit të SHBA që bleu pas krizës së vitit 2008, të ashtuquajturit QT ose Saktësia Sasiore.

Nga QE në QT …

Pas vitit 2008, Fed filloi atë që quhej lehtësim sasior. Fedi bleu një shumë të lëkundur të detyrimeve nga bankat deri në kulmin e 4.5 trilion dollarë nga vetëm 900 miliardë dollarë në fillim të krizës. Tani Fed njofton se ka në plan të zvogëlojë atë së paku një të tretën në muajt e ardhshëm.

Rezultati i QE ishte se bankat kryesore pas krizës financiare të vitit 2008 u përmbytën me likuiditet nga Fed dhe normat e interesit u zhytën në zero. Likuiditeti i bankës, nga ana tjetër, ka investuar në çdo pjesë të botës duke ofruar kthime më të larta, pasi detyrimet amerikane paguhen afër interesit zero. Ai shkoi në lidhjet junk në sektorin e naftës shist argjilor, në një mini bum të ri të strehimit në SHBA. Më të dukshmet dollarë likuidë hynë në tregjet më të rrezikshme si Turqia, Brazili, Argjentina, Indonezia, India. Dollarë u përmbytën në Kinë ku ekonomia po lulëzonte. Dhe dollarët e derdhur në Rusi para sanksioneve të SHBA më parë këtë vit filluan të vënë një ftohtësi për investitorët e huaj.

Tani Fed ka filluar QT – Saktësinë Sasiore – të kundërtan e QE. Në fund të vitit 2017, Fed ngadalë filloi të tkurrte zotërimet e saj të bonove, gjë që redukton likuiditetin e dollarit në sistemin bankar. Në fund të vitit 2014, Fed ka ndaluar blerjen e bonove të reja nga tregu. Reduktimi i zotërimeve të detyrimeve të Fed në anën tjetër i shtyu normat e interesit të jenë më të larta. Deri në këtë verë, kjo ishte e gjitha “urtë e butë”. Pastaj, Presidenti amerikan filloi një ofensivë të luftës tregtare globale, duke krijuar pasiguri të madhe në Kinë, Amerikën Latine, Turqi dhe më gjerë dhe sanksione të reja ekonomike mbi Rusinë dhe Iranin.

Sot Fed është duke lejuar 40 miliardë dollarë të Thesarit dhe detyrimet e korporatave të rriten pa i zëvendësuar ato, duke i rritur në 50 miliardë dollarë në muaj më vonë këtë vit. Ajo i merr ato dollarë nga sistemi bankar. Përveç kësaj, për të përkeqësuar atë që shpejt do të bëhet një mungesë e madhe e dollarit, ligji i Trumpit i ndërprerjes së taksave po shton qindra miliarda në deficitin që thesarit amerikan do t’i duhet të financojë duke lëshuar borxhin e ri të detyrimeve. Ndërsa oferta e borxhit të Thesarit të SHBA rritet, Thesari do të detyrohet të paguajë interes më të lartë për të shitur këto detyrime. Normat e larta të interesit të SHBA tashmë po veprojnë si një magnet për të thithur dollarë përsëri në SHBA nga e gjithë bota.

Duke i shtuar kësaj shtrëngimin global, nën trysninë e dominimit të Fed dhe dollarit, Banka e Japonisë dhe Banka Qendrore Europiane janë detyruar të njoftojnë se nuk do të blejnë më bonot në veprimet e tyre përkatëse të QE. Që nga marsi, bota ka qenë de facto në epokën e re të QT.

Nga këtu duket se do të bëhet të marrë dramatike, vetëm nëse Rezerva Federale nuk bën një figurë të mirë dhe vazhdon me një operacion të ri të likuidimit të QE për të shmangur një krizë globale të sistemit. Në këtë pikë që duket e pamundur. Sot, bankat qendrore botërore edhe më shumë se para vitit 2008, kërcejnë me melodinë e luajtur nga Rezerva Federale. Ashtu si Henry Kissinger ka thënë në lidhje me këtë në vitet 1970 “Nëse kontrolloni paratë, ju kontrolloni botën”.

Një krizë e re globale 2019?

Ndërkohë që deri tani ndikimi i tkurrjes së dollarit ka qenë gradual, do të bëhet dramatike. Bilanci i kombinuar i bankave qendrore të G-3 u rrit me vetëm 76 miliardë dollarë në gjysmën e parë të vitit 2018, krahasuar me një rritje prej 703 miliardë dollarësh në gjashtë muajt e parë – pothuajse gjysmë trilion dollarë të shkuar nga pakoja globale e huadhënies. Bloomberg vlerëson se blerjet e aseteve neto nga tre bankat qendrore kryesore do të bien në zero deri në fund të këtij viti, nga afërsisht në 100 miliardë dollarë në muaj në fund të vitit 2017. Çdo vit kjo përkthehet në një të barasvlefshme 1.2 trilion dollarë më pak se likuiditeti i dollarit në vitin 2019 në botë.

Lira turke ka rënë për gjysmë që nga fillimi i këtij viti në lidhje me dollarin amerikan. Kjo do të thotë kompanitë turke të mëdha të ndërtimit dhe të tjerët që ishin në gjendje të huazonin dollarë “të lirë”, tani duhet të gjejnë dyfishin e shumës së dollarëve amerikanë për t’i shërbyer ato borxhe. Borxhi nuk është borxhi shtetëror i Turqisë për pjesën më të madhe, por huamarrja private e korporatave. Kompanitë turke detyrohen rreth 300 miliardë dollarë borxh në valutë të huaj, shumica e dollarëve, pothuajse gjysma e të gjithë PBB-së së vendit. Likuiditeti i dollarit e ka mbajtur ekonominë turke në rritje që nga kriza financiare amerikane e vitit 2008. Jo vetëm ekonomia turke … Vendet aziatike nga Pakistani deri në Korenë e Jugut, minus Kina, kanë huazuar rreth 2.1 trilion dollarë.

Për aq kohë sa dollari u zhvlerësua kundrejt këtyre monedhave dhe Fed mbajti normat e interesit të ulëta – që nga viti 2008 deri në vitin 2015, kishte pak problem. Tani kjo po ndryshon dhe dramatikisht kështu. Dollari po rritet fuqishëm ndaj të gjitha monedhave të tjera, 7% këtë vit. Kombinuar me këtë, Uashingtoni po fillon qëllimisht luftërat tregtare, provokimet politike, thyerjen e njëanshme të traktatit të Iranit, sanksione të reja ndaj Rusisë, Iranit, Koresë së Veriut, Venezuelës dhe provokimeve të paprekura kundër Kinës. Luftërat tregtare të Trump-it, për ironi, kanë çuar në një “fluturim drejt sigurisë” nga vendet në zhvillim si Turqia apo Kina në tregjet amerikane, veçanërisht tregun e aksioneve.

Fed është duke armatosur dollarin amerikan dhe parakushtet janë në shumë mënyra të ngjashme me atë gjatë krizës së Azisë në 1997. Më pas, gjithçka që nevojitej ishte një sulm i përbashkët i fondit të SHBA-ve për ekonominë më të dobët aziatike, Bahtin tajlandez për të shkaktuar rënien në shumicën e Azisë Jugore në Korenë e Jugut dhe madje edhe në Hong Kong. Sot shkaku është Trump dhe tëeetët e tij luftarakë kundër Erdoganit.

Luftërat tregtare të SHBA Trump, sanksionet politike dhe ligjet e reja tatimore, në kontekstin e strategjisë së qartë të FED për shtrëngimin e dollarit, ofrojnë sfondin për të fituar një luftë dollare kundër kundërshtarëve kyçë politik globalisht pa pasur nevojë të deklarojë luftë. Gjithçka që duhej ishte një seri provokimesh tregtare kundër ekonomisë së madhe të Kinës, provokimeve politike kundër qeverisë turke, sanksioneve të reja të pabaza ndaj Rusisë dhe bankave nga Parisi në Milano në Frankfurt deri në Nju Jork dhe kushdo tjetër me kredi në dollarë ndaj tregjeve në rritje me rrezik të lartë filloi nxitimin për dalje. Lira bie si rezultat i shitjes afër frikës, ose krizës së Iranit, rënia e rublës ruse. Të gjitha reflektojnë fillimisht, siç ka të ngjarë rënia e rritjes së Kinës, për një mungesë globale të dollarit.

Nëse Uashingtoni do të arrijë më 4 nëntor ndërprerjen e të gjitha eksporteve të naftës në Iran, çmimet e naftës në botë mund të rriten mbi 100 dollarë, duke shtuar dramatikisht mungesën e dollarit në zhvillim të dollarit. Kjo është lufta me mjete të tjera. Strategjia e dollarit amerikan po vepron tani si një “armë e heshtur” për luftërat jo aq të qetë. Nëse vazhdon, kjo mund të merret me një pengesë serioze ndaj pavarësisë në rritje të vendeve të Euroazisë rreth Rrugës së Re të Mëndafshit në Kinë dhe alternativës Rusi-Kinë-Iran ndaj sistemit të dollarit. Roli i dollarit si monedhë rezervë globale dhe aftësia e Rezervës Federale për ta kontrolluar atë, është një armë e shkatërrimit masiv dhe një shtyllë strategjike e kontrollit të superfuqisë amerikane. A janë kombet e Euroazisë apo edhe BQE-ja të gatshëm të merren me efektivitet?

* F. William Engdahl është këshilltar strategjik i rrezikut dhe ligjërues, ai është diplomuar në politikë në Universitetin Princeton dhe është një autor i shumë librave të shitur për naftën dhe gjeopolitikën, ekskluzivisht për revistën online “New Eastern Outlook” në të cilën ky artikull u botua fillimisht. Ai është një kontribues i shpeshtë i Global Research.

OPINIONE