Autobiografia e skllavit të njohur myslimanë të SH.B.A-së e shkruar në gjuhën arabe

Biblioteka e Kongresit të Shteteve të Bashkuara ka bërë të njohur autobografine në gjuhën arabe të skllavit të vetem mbijetuar të vendit, e disponueshme vetëm në internet

Të martën sipas një deklarate nga Biblioteka e Kongresit, Koleksioni i Omar Ibn Said përbëhet nga 42 dokumente origjinale duke përfshirë një autobiografi 15 faqesh.

Si një nga shembujt e rrallë të autobiografisë së robërve, ky koleksion unik i teksteve të fituara në vitin 2017 hedh dritë mbi historinë e hershme të Islamit dhe muslimanëve në SHBA

Në vitin 1831, Omar Ibn Said përshkroi përvojat e tij dhe ndau pasuritë e tij intriguese në autobiografi.

“Rëndësia e kësaj qëndron në faktin që një biografi e tillë nuk u redaktua nga pronari i Said , ashtu si ato të skllevërve të tjerë të shkruar në gjuhën angleze, dhe prandaj është më e sinqertë dhe më autentike”, tha Mary-Jane Deeb , Divizioni i Afrikës dhe Lindjes së Mesme.

Deeb tha se dokumenti zbulon se disa skllevër që u sollën në SHBA ishin ndjekës të Islamit, “një besim abrahamik dhe monoteistik”, duke kundërshtuar supozimet e mëparshme rreth kulturës dhe fesë afrikane.

Deklarata e Bibliotekës së Kongresit e ka quajtur të martën autobiografinë “një burim primar historik unik dhe i rëndësishëm për ata që përpiqen të kuptojnë lidhjet ndërmjet komuniteteve myslimane në Afrikën Perëndimore dhe skllevërve që vazhduan të praktikojnë besimin islam pasi u kapën gjatë tregtisë së skllavit atlantik. ”

Sipas autobiografisë së tij dhe të dhënave të Bibliotekës, Ibn Saidi ishte një anëtar i pasur dhe shumë i arsimuar i grupit etnik Fula , i cili përfundimisht u shit si skllav. Fula janë grupi më i madh etnik në rajonet Sahel të Afrikës Perëndimore, dhe numerojne sot mbi 40 milion njerëz.

Koleksionet do të diskutohen në një program të veçantë të organizuar nga biblioteka gjatë kremtimit të Muajt ​​Historik të Afrikës Afrikane më 5 shkurt./ dailysabah/ Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne