Opinion

Bota do të dëshmojë për lindjen e Turqisë si një fuqi e jashtëzakonshme në 2023

Nga: Ibrahim Karagul

Zbulimi i Turqisë për një rezervë të gazit natyror prej 320 miliardë kub në Detin e Zi është vetëm fillimi. Sa më thellë të shqyrtojmë rezervën, aq më shumë burime do të gjejmë. Ne do të zbulojmë burime të reja në një zonë më të gjerë rreth këtij lokacioni.

Në të ardhmen e afërt do të marrim lajme të tjera të mira dhe surpriza të reja, njëra pas tjetrës. Rezervat e gazit që përbëhen nga 320 miliardë metra kub sot do të rriten në triliona metra kub. Përveç gazit natyror, ne gjithashtu do të marrim lajme të ngjashme në lidhje me kërkimet e naftës.

Në lindjen e Detit të Zi. Ka Mesdheun lindor. Ai “fat i keq” është tejkaluar

Deti i Zi lindor mbetet ende për tu eksploruar. Ne gjithashtu do të marrim lajme të ngjashme nga ato rajone. Në të vërtetë, ekziston ende Mesdheu Lindor. Gjiri i Alexandrisë, në lindje dhe në jug të Republikës Turke të Qipros Veriore (TRNC) ka mundësi të ofrojë burime shumë më të mëdha për ne sesa Detin e Zi.

Turqia, një vend që është i rrethuar nga burimet e naftës dhe gazit natyror, një vend që është i dënuar me varfërinë që nga zbulimi i burimeve të energjisë në rajonin tonë, një vend për të cilin është thënë “nuk ke burime”, e ka kapërcyer plotësisht atë “Fatin e keq”.

Turqia tani është bërë një “vend i pasur me burime”

Ky vend, i cili po përpiqet të mbijetojë gjatë një mungese të tillë duke forcuar burimet njerëzore, teknologjinë e tij dhe investimet industriale, i cili ka arritur të arrijë majat me investimet e tij në këtë drejtim, tani do të bëhet (është bërë) një “vend i pasur me burime”.

Pavarësisht nga të gjitha presionet dhe sulmet, vendet e pasura me burime gjithmonë do të arrijnë të mbijetojnë ekonomikisht. Asnjë sanksion nuk mund t’i ulë ata në gjunjë. Sulmet ekonomike nuk kanë më asnjë rëndësi për Turqinë.

Revolucioni i madh mendor, shtetëzimi i mendjes politike, një “epokë e re” në rritje

Ky vend përjetoi një revolucion të madh psikologjik. Ajo ndryshoi rrënjësisht sistemin e saj të brendshëm, politikën e saj të jashtme dhe ekonominë. Ai shpërndau ose dobësoi të gjitha institucionet dhe grupet bazuar në një fond kujdestarie.

Ai rishfaqi historinë e saj, rajonin e saj, konceptin e atdheut, trashëgiminë e tij shekullore politike dhe tërhoqi rrugën e saj në përputhje me rrethanat. Ajo riformatoi idealet e saj politike, mirëkuptimin shoqëror bazuar në këtë. Ajo ridizajnoi institucionet e tij në përputhje me rrethanat.

Pas një ndërprerje shekullore, pasi u mbrojt për një shekull, më në fund Turqia ndërmori veprime. Ky ishte një zgjim i shkëlqyeshëm. Ne e quajtëm këtë “epoka e re e ngritjes”.

“Boshti i Turqisë” ka qenë ligjërimi politik më i fuqishëm i shekullit XX

Vazhdimësia e periudhës selcuk-osmano-republikane po fitonte gjithnjë e më shumë forcë, dhe geni politik i krijimit të historisë dhe rajonit po kthehej në këtë tokë.

Turqia mori një kërcim në histori, një kërcim ideal për herë të parë që nga rënia e Perandorisë Osmane. Filloi të konsolidojë fuqinë që shtrihet nga Gjiri Persik në Detin e Kuq, nga Kaukazi në Mesdheun Lindor, nga Anatalia në Ballkan dhe Detin e Zi, dhe, në fakt, ai del në thellësi të Afrikës, dhe ndikimi i të cilit është ndjerë deri në Azinë e Jugut.

Ashtë vendosur një “boshti i Turqisë”. Diskursi politik i këtij boshti tani po përhapet si valë.

Kjo është arsyeja që qëndron pas gjithë këtyre sulmeve

Të gjitha sulmet, përfshirë edhe përpjekjen për grusht shteti 15 korrik në 2016, të gjitha u realizuan për këtë qëllim. Partitë politike të Turqisë u bashkuan në një front të vetëm për këtë qëllim. Të gjitha organizatat terroriste u lëshuan mbi Turqinë. Frontet u krijuan rreth Turqisë, nga Iraku në Siri, nga Mesdheu Lindor deri në Egje.

Ashtu si partitë politike që nuk kishin asgjë të përbashkët u bashkuan me fuqitë e tyre brenda, vendet që nuk kishin asgjë të përbashkët ishin gjithashtu të bashkuar kundër nesh. Sulmet shumëkombëshe u nisën nga të gjitha drejtimet për operacionin e rrethimit; u formuan konsorciume anti Turqi.

Kjo është arsyeja e vetme që mbështetet në sulmet që synojnë Presidentin Rexhep Tajip Erdogan. Këto plane, të zbatuara njëkohësisht brenda dhe jashtë vendit, janë të gjitha pjesë e një plani të vetëm.

Të gjithë ata që e ndihmuan Turqinë të arrijë këto lartësi tani janë shënjestra. Do të vendosen linjat e rezistencës!

Ky është rasti, sepse të gjithë ata që ndihmuan Turqinë të arrijë këtë shkallë të pushtetit janë në grupin e synuar. Kushdo që udhëheq, miraton, kontribuon në zhvillimin e kësaj fuqie, kushdo që po marshon së bashku me këta udhëheqës janë bërë shënjestra ose do të bëhen shënjestra nëse nuk janë tashmë.

Sidoqoftë, Turqia nuk hoqi dorë. Ajo nuk u struk përballë zjarrit të rrezikut. Nuk u ngadalësua. Nuk u dorëzua. Asnjëherë nuk do ta bëjë këtë. Ajo u përgjigj me reagime më të ashpra ndaj sulmeve dhe rrethimeve.

Ajo vendosi frontin e vet prapa fronteve të tyre. Ajo zhvilloi linja shumë më të forta të rezistencës kudo që u sulmua.

Ndërsa fuqitë qendrore të botës harxhojnë, Turqia bëhet më e fortë

Filloi sipërmarrje të mëdha, projekte masive. Ajo u bë vendi numër një në botë në luftën kundër pandemisë koronavirus. Ajo i mësoi botës cilësinë në të gjitha fushat e shërbimeve. Ajo bëri një kërcim të jashtëzakonshëm në mbrojtje. Ajo mobilizoi jashtëzakonisht mendjen e saj gjeopolitike dhe korr rezultatet e saj.

Ndërsa superfuqitë e botës po harxhojnë në të gjitha fushat, të tilla si politika, identiteti ushtarak, kulturor, teknologjia dhe standardet e jetesës, Turqia fitoi forcë. Ata të paaftë për të arritur ndonjë gjë në ndonjë prej këtyre fushave, kryenin sulme të fshehta njëra pas tjetrës, në një përpjekje për ta ulur Turqinë në fushën ekonomike.

Epo, pse erdhi ky lajm një shekull më vonë! Ky është vetëm fillimi…

Pavarësisht nga sa prodhoi Turqia, ajo nuk ishte një “vend i pasur me burime”. Kjo ishte kështu thembra e Akilit. Lajmet e marra nga Deti i Zi, që mbërritën dy vjet para vizionit të Turqisë për 2023, është vetëm fillimi.

Ky lajm i dha mundësi Turqisë të sigurojë linjën e saj të fundit të sigurisë e cila ishte e prirur për veprim. Ky vend nuk mund të ndalet më nga asnjë fuqi. “Rrëzoni Erdogan, ndaloni Turqinë” ishte plani i fundit që ata filluan. Kjo nuk është më e mundur. Ata do të ndryshojnë atë. Ata do të fillojnë një periudhë “Ne nuk mund ta ndalojmë atë, kështu që ne gjithashtu mund t’i ngadalësojmë ato”.

Bota do të dëshmojë lindjen e një fuqie të jashtëzakonshme në 2023

Të gjithë ata që e duan këtë vend duhet ta dinë që bota do të dëshmojë lindjen e një fuqie të jashtëzakonshme në vitin 2023. Turqia do të shkundë thellë hartën rajonale dhe globale të energjisë.

Pas selxhukëve, pas vendosjes së Perandorisë Osmane, pas themelimit të Republikës Turke, një fuqi e re dhe jashtëzakonisht dinamike do të bëhet një nga aktorët kryesorë të fushës politike dhe ekonomike globale dhe kjo fuqi është Turqia.

Ne e quajtëm këtë “boshti i Turqisë”. Vetëm duke parë një hartë do të mund të shihni vetëm se deri ku arrin rrjeti i marrëdhënieve të këtij aksi, rrjeti i ndikimit, si do të trondisë zonën e mesme të tokës.

Cdo vend, çdo fuqi, çdo grup politik në Turqi që qëndron kundër këtij boshti, që nuk qëndron në krah të tij do të humbasë.

Opozita turke shkëputet nga identiteti kombëtar

Ky lajm i dha mundësi Turqisë të rregullojë pikën e saj më të dobët. Ajo mbylli zonën kryesore të sulmit. Ky lajm, si dhe lajmet e tjera në të ardhmen, do të shndërrojnë vendin tonë, i cili është i rrethuar nga dete nga tre anë, në qendrën e energjisë dhe rajonit.

Ne rezistuam për një shekull në Anadoll. Ne po ndërtojmë një mburojë në detet tona me strategjinë “Atdheu Blu”. Kjo është një mburojë e pasurisë dhe fuqisë. Askush nuk guxon të përmendë Turqinë në kontekstin e tregimeve të shekullit të 20-të. Ata duhet të përmbahen nga një veprimi i tillë, përndryshe ata do të humbasin këtë shekull.

Kjo është arsyeja pse partitë, grupet e opozitës, ata që shpresojnë të fitojnë pushtetin nga ish-fuqitë e mbikqyrura nuk besojnë në mirëqenien e vendit tonë, kjo është arsyeja pse ata nuk mund të gëzohen.

Ata po shkëputen nga identiteti kombëtar. Ashtu si fronti brenda dhe jashtë vendit po punojnë së bashku për të ndaluar Turqinë, aq më shumë Turqia neutralizon forcat e jashtme, aq më shumë ato brenda do të humbasin. Në epokën e jashtëzakonshme të sotme, nuk do të ketë absolutisht asgjë që ata mund të bëjnë kundër surprizave të Turqisë./GazetaImpakt//yenisafak/

OPINIONE