Bota Opinion

Deficiti $ 34 Trillion dhe Borxhi Bomb i Trump-it

Nga Dr. Jack Rasmus

Këtë javë Trump lëshoi ​​buxhetin e tij të fundit fiskal për vitin 2019-2020. Ai bën thirrje për 2.7 trilionë dollarë në shkurtime të ndryshme të shpenzimeve sociale gjatë dekadës, duke përfshirë 872 miliardë dollarë  reduktime në kujdesin mjeksor për të moshuarit, sigurime shoqërore, shpenzimet për personat me  aftësinë të kufizuar;  327 miliard në pulla ushqimore, në mbështetje strehimi, dhe në kujdesin e personave të pastrehë; një shtesë prej 200 miliardë dollarësh në shpenzimet e studentëve; dhe qindra miliarda më shumë në shpenzimet për arsimin, pensionet e punëtorëve qeveritarë, dhe fondet për të operuar EPA dhe agjencitë e tjera qeveritare.Nuk është e habitshme që 2.7 trilionë dollarë në shkurtimet e shpenzimeve sociale të programit do të financojnë shpenzimet për programet ushtarake dhe  mbrojtjese si:Siguria e Atdheut, muret kufitare, veteranët, policia dhe programet si kuponat e shkollës.Natyrisht, propozimi i buxhetit është “i vdekur pas mbërritjes” në Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA-së, i cili duhet të miratojë të gjitha faturat e shpenzimeve, sipas Kushtetutës së SHBA-së. Por mos qëndroni në ankth. Trump tani mund të ketë një derë të pasme të kësaj pengese kushtetuese dhe përfundimisht të marrë rrugën e tij në buxhet, të paktën pjesërisht, për të financuar planet e tij të shpenzimeve ushtarake. Trump nuk e harroi këtë gjë.

Disa liberalë dhe demokratë mund të deklarojnë se ai kurrë nuk mund ta bëjë këtë. Ata thanë të njëjtën gjë për deklaratën e tij kombëtare të emergjencës për të financuar murin e tij, por ai e shpalli atë gjithsesi. Ai do të vazhdojë të shkatërrojë  rregulla të gjata dhe madje edhe norma kushtetuese brenda qeverisë. Deklarata kombëtare e emergjencës për financimin e murit të tij i dha këmbën e tij në derë. A do ta lejojë Gjykata e Lartë që ta hapë atë tani në të ardhmen? Nuk duhet të habitemi shumë me këtë president, i cili ka pak shqetësim apo respekt për të drejtat dhe institucionet demokratike. Ne tani kemi një precedent në deklaratën kombëtare të emergjencës.

Pra, çfarë duhet të bëjmë që ta ndalojmë  të transferojë edhe më shumë fonde nga programet sociale në luftë, mbrojtje dhe ushtri? Me pak fjalë, për të shpenzuar një pjesë të mirë të propozimit të tij shtesë për 2.7 trilion dollarë për Pentagonin dhe thjesht për të transferuar fondet nga kujdesi mjekësor për të moshuarit, mbrojtja sociale, edukimi etj. Kontrolli i shumicës së Partisë Demokratike ndaj Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-së mund të refuzojë miratimin e legjislacionit për të miratuar transferimin e buxhetit të Trump-it prej 2.7 trilionë dollarësh në ushtri dhe mbrojtje. Por precedenti tani ekziston duke e lejuar atë të bëjë këtë gjë. Trump është i vendosur për të marrë atë që dëshiron, për të kaluar në bazën e tij të djathtë dhe për t’u rizgjedhur. Ai kujdeset  për normat demokratike ose liritë civile. Mos e nënvlerësoni gatishmërinë e tij për t’i grisur këto liri dhe për t’i përmbysur ato norma./ globalresearch/ Gazeta Impakt

OPINIONE