Bota

Dëshmitë/ Ushtarët britanikë u lejuan të vrisnin civilë në Irak dhe Afganistan

Ushtarët britanikë u lejuan të qëllonin në civilë të paarmatosur në Irak dhe Afganistan, njoftoi portali Middle East Eye me qendër në Londër.

Autori i tekstit, Ian Cobain, foli me disa ish-anëtarë të ushtrisë britanike, të cilët konfirmuan se kishin një urdhër për të hapur zjarr ndaj civilëve të dyshuar për t’u ndjekur nga të ashtuquajturat notifikues.

Ky urdhër u lëshua me supozimin se civilët e paarmatosur mund të jenë përgjegjës për vendosjen e bombave përgjatë rrugëve, ose për ndjekjen e ushtarëve me qëllim të raportimit në njësitë armike të armatosura.

Kështu, ushtarët britanikë mund të qëllonin në civilë edhe nëse nuk kishin prova se ata ishin një kërcënim për sigurinë e tyre.

Sipas raportit, një nga ushtarët në Irakun jugor ka pohuar se ai dhe ushtarët e tjerë thanë se kishin leje për të qëlluar këdo për të cilët mund të kishte dyshime.

Një ushtar tjetër ka thënë se ai dhe kolegët morrën garanci nëse ndaj tyre do hapej ndonjë proces ushtarak në rast vrasjeje civili.

“Komandantët tanë na tha: ne do të ju mbrojnë në qoftë se hapet ndonjë hetim ndaj jush”, citon shkrimi i Middle East Eye.

Ministria britanike Mbrojtjes refuzoi të komentojë mbi akuzat.