Bota

Dhjetëra kolonë hebrenj bastisin kompleksin Al-Aksa

Dhjetëra kolonë izraelitë hynë me forcë në pikën e nxehtë të Kudsit Al-Aksa të dielën për festimin e vitit të ri hebre.

Departamenti i Vakëfit përmes një deklarate tha se 76 kolonë të mbështetur nga forcat e policisë izraelite kanë hyrë në kompleks.

Sipas gazetarit të AA-së, kolonët bënë xhiro në oborr për të shënuar festën hebreje Rosh Hashanah, e cila fillon nga e diela deri të enjten.

Mbështetësit hebraikë të krahut të djathtë u kanë bërë thirrje mbështetësve gjatë ditëve të fundit që të mblidhen në kompleksin Al-Aksa për të shënuar festën.

Të shtunën, një kolon izraelit u përpoq të frynte në shofar brenda kompleksit të pikës së nxehtë, por ai u nxorr jashtë nga rojet.

Al-Aksa paraqet vendin e tretë më të shenjtë në botë për muslimanët ndërsa hebrenjtë i referohen zonës si “Mali i Tempullit”, duke pretenduar se aty në kohërat antike ishin dy tempuj hebrenj.

Izraeli pushtoi Kudsin Lindor në të cilin ndodhet Al-Aksa gjatë Luftës Arabo-Izraelite në vitin 1967.

Në një lëvizje e cila kurrë nuk u pranua nga bashkësia ndërkombëtare, Izraeli aneksoi të gjithë qytetin në vitin 1980, duke pretenduar atë si kryeqytetin “e përjetshëm dhe të pandarë” të shtetit hebre./AA

OPINIONE