Bota TE TJERA

Ew! Muzeu suedez ofron shijen më të pështirë në botë

Imagjinoni ushqimin më të shëmtuar, më të ashpër ose më të këndshëm në botë, të mbledhur së bashku në një dhomë të vetme dhe të gatshme për marrjen e mostrave. Aventura gastronomike unike e ofruar nga një muze i Malmö nuk është për të sëmurët e zemrës.

Me mostra të tilla si fermente famëkeqe skandinave dhe djathë maggot nga Sardenja, Muzeu Ushqimor i Pështirë sapo u hap në Malmö dhe mirëpret me shijet më aventureske.

Brenda, vizitorët kanë shansin për të nuhatur dhe shijuar kënaqësitë më revoltuese të kuzhinës në botë, siç janë derrat e pjekur nga Peru, fruta me erë të keqe Thai durian, penis të demave dhe peshkaqenë Icelandic “shark”. Një tjetër mostër është fermentimi kumi i qumështit, që është popullor në Azinë Qendrore dhe në një pjesë të Rusisë. Vargu i verbuar lokal, i përkthyer fjalë për fjalë si “turshi të tharta”, ku kripë është përdorur shumë pak për të parandaluar kalbjen e peshkut dhe zakonisht hahet jashtë për shkak të aromës së tij.

“Shumë dashamirë të çuditshëm të ushqimit mbesin në kryeqytetin ushqimor të Malmö për të ngrënë ushqime të ndryshme dhe të provojnë shijet e reja. Një ekspozitë e re, argëtuese dhe ndërkombëtare, Muzeumi i Ushqimit i neveritshëm, do të plotësojë të gjitha përvojat fantastike të ngrënies të shërbyera këtu”, tha Karin Tingstedt, cituar nga revista Husbil & Husvagn.

Muzeu i Ushqimit të Pështirë është në përgjegjësinë e studiuesit dhe psikologut Samuel West, i cili është i famshëm për hapjen e “Muzeut të Dështimit” në qytetin e Helsingborg, ekspozitat e të cilit përfshijnë instrumentet lobotomike, Google Glasses dhe Trump the Game, një klon i shkurtër i Monopolit nga vitet 1980. Drejtori i muzeut është Andreas Ahrens, ekonomist dhe teknik. Të dy besojnë se ushqimi është shumë më tepër sesa thjesht ushqim. Ushqimi “i fortë” mund të jetë interesant, duke siguruar një ndryshim nga produktet e zakonshme, thonë ata.

Për të tmerruarit nga perspektiva e konsumimit të krimbave ose frutave që vijnë erë si mish i kalbur, ka një restorant të zakonshëm (jo-yucky) në të njëjtën ndërtesë.

Burimi: Sputnik/ Gazeta impakt

OPINIONE