Bota Opinion

Fabrika e fshehtë e ushtarëve të MEK në Shqipëri përdor skllevërit modernë

 

Nga: MASSOUD AND ANNE KHODABANDEH

Më në fund bota dhe në veçanti qytetarët e Shqipërisë, kanë fituar një dritare në botën e fshehtë të kampit iranian Mojahedin Khalq  (MEK) në Manez, Durrës. Në gusht, redaktorja ndërkombëtare e Kanalit 4 në Mbretërinë e Bashkuar, Lindsey Hilsum, u ndalua nga forcat e armatosura dhe fanatikët e MEK-ut t’i afrohej kampit. Raporti i saj foli për fshehtësinë që rrethon “kultin e errët“. Meqenëse grupi arriti në Shqipëri, ai ka shmangur në mënyrë agresive hetimin nga të gjithë të huajt.

Përgjigja standarde e MEK-ut ndaj kërkesave të gazetarëve për intervista është se ata janë në bashkëpunim me regjimin iranian për të demonizuar dhe shkatërruar grupin dhe për këtë arsye paraqesin një kërcënim për jetën e tyre në kamp.

Kjo natyrisht është e pakuptimtë. Si një fyerje ndaj qeverisë së tyre pritëse dhe shërbimeve shqiptare të sigurisë, kjo përgjigje është në përputhje me historikun e MEK-ut për etiketimin e të gjithë personave që i kritikojnë “agjentët e regjimit iranian” për të shmangur hetimin dhe llogaridhënien.

Tani një raport nga Al Jazeera  ka zbuluar disa nga ato që po përpiqen të fshihen pas perdeve të gjelbra që rrethojnë kampin. Al Jazeera tha, “pavarësisht akuzave të dezinformimit dhe lajmeve të rreme nga të dyja palët”, ajo kishte “faktet, vendndodhjen dhe personelin aktual që shpjegonte mënyrën e veprimit të kampit të MEK-ut në Shqipëri.

Sipas këtij raporti, MEK ka krijuar një fabrikë ushtarësh në Twitter , e cila gjatë dy viteve të fundit ka deri në 1,500 anëtarë të MEK-ut në mbështetje të ndryshimit të regjimit kundër Iranit.

Kreu i MEK Maryam Rajavi viziton anëtarët në Shqipëri

Në një kontekst politik, kjo nuk është për t’u habitur. MEK, sipas Ty Joplin nga Albawaba, “e loboi veten nga terrorist në luftëtarin e lirisë … Që nga rënia e mbrojtësit Saddam Hussein, MEK-u ndryshoi nga një organizatë ushtarake terroriste në një makinë propagandistike të bazuar në inteligjencë “.

Në përgjigje të këtij zbulimi, Ministri i Jashtëm i Iranit,  Mohammad Javad Zarif, bëri një pikë politike, duke akuzuar Twitter dhe CEO, Jack Dorsey për mbylljen e llogarive reale të iranianëve. Por, ndërkohë që është e drejtë të hedhësh topin në anën tjetër – kjo është pjesë e punës së tij, politizimi i kësaj çështje rrezikon të largojë vëmendjen nga skandali i vërtetë i aktiviteteve të MEK-ut.

“Duke parë sulmet e vërteta” është pikërisht ajo që Al Jazeera arriti të bënte kur intervistoi dy ish-anëtarët e MEK-ut në Tiranë. Njëri përshkruan se si “disa mijëra llogari menaxhohen nga rreth 1,000-1,500 anëtarë të MEK … Të gjitha ishin shumë mirë të organizuara dhe kishte udhëzime të qarta rreth asaj se çfarë duhej bërë.” Një tjetër tha, “Urdhërat do të na tregonin hashtaget që do të përdornim në komentet tona në Tëiter në mënyrë që ata të ishin sa më aktivë. ”

Ajo që është e qartë është se ky lloj aktiviteti kushton shume para. Dhe nuk ka asnjë dyshim se MEK ka qasje në shumë para. Pagesat e bëra për folësit e profilit të lartë për gjatë shumë viteve, miliona dollarë që shpenzohen në tubime të mëdha për të shënuar Nouruzin dhe lufta e armatosur dëshmon për xhepat e mëdhenj.

Por, përsëri në Shqipëri, nëse intervistuesi i Al Jazeera do të kishte pyetur se sa para bën një anëtar i MEK-ut duke kaluar gjithë ditën, si një ushtar në internet? Përgjigja do të ishte “asgjë”. MEK nuk i paguan asgjë anëtarëve të saj. Ajo kurrë nuk i ka paguar dhe kurrë nuk do t’i paguajë. Kjo është për shkak se vepron si një kult në të cilin anëtarët i përkasin asaj më mirë se sa të jenë të punësuar. Kjo është një marrëdhënie e veçantë, por një gjë që vlen të hetohet nëse duhet të kemi një pasqyrë të vërtetë se si një grup i ashtuquajtur politik mund të arrijë ndikim në nivelet më të larta të politikës në SHBA dhe të mashtrojë opinionin publik.

Ndërsa skandalet që përfshijnë punën e fëmijëve  dhe skllavërinë në prodhim, furnizim dhe shitje me pakicë kanë demonstruar, është jetësore të shikoni përtej fitimeve sipërfaqësore dhe çmimet e aksioneve kur shqyrtoni një kompani. Po kështu, në botën e politikës duhet të ketë një shqyrtim të duhur mbi ata që kërkojnë të ndikojnë në opinionin publik dhe të lobojnë në politikat qeveritare.

Për të qenë absolutisht e qartë, anëtarët e MEK-ut nuk paguhen për punën e tyre. Pra, asnjë nga ushtarët, që Al Jazeera thotë se janë duke punuar në fabrikën MEK nuk janë duke u paguar. Në fakt, asnjë anëtar i MEK-ut nuk paguhet.

Gratë e MEK kanë bere punë të papaguara në Irak, tani ata janë ushtarë pa pagesë në Shqipëri

Herën tjetër që dikush takon zbatuesit e MEK Behzad Saffari, Farid Toutonchi ose Jila Deyhim dhe në Shqipëri, të kujtohen se ata nuk paguhen për punën e tyre. Kur parlamentarët në Britani ulen me Hossein Abedini dhe Dowlat Norouzi për të dënuar Iranin, kur deputetët dhe ndihmësit e tyre janë  ngacmuar nga MEK në EUP dhe kur ligjvënësit apo studiuesit takohen me Ali Safavi (video në fund) dhe Ali Reza Jafarzadeh  në SHBA, ata duhet të jenë të vetëdijshëm se asnjëri prej tyre nuk paguhen për punën e tyre.

Natyrisht, kjo do të thotë se ata nuk kanë kursime ose pension dhe nuk paguajnë taksa në vendet e tyre pritëse si punonjës të rregullt. Por puna e papaguar nuk është as çështja kryesore këtu. Anëtarët e MEK-ut vuajnë nga problemet më të thella të lidhura me abuzimin kultik dhe  kontrollin e plotë mbi çdo aspekt të jetës së tyre, përfshirë mendimet dhe besimet e tyre.

Dy shembuj: Në rastin e Somayeh Mohammadi, MEK nuk mund ta lejojë që ajo të largohet nga kampi dhe të takohet vetëm pesë minuta vetëm me prindërit e saj. Asaj nuk i besohet se mund të kthehet sërish tek ata. Por ata nuk mund ta lejojnë atë të largohet, sepse ajo di informacione të ndjeshme, të cilat MEK-u nuk do që të bëhen publike. Megjithatë, publiciteti rreth rastit të saj pothuajse me siguri ka shpëtuar jetën e saj. Për fat të keq, Malek Sharai, i cili ‘u mbyt’ në një kanal vaditës dhe trupi i të cilit u varros pa një autopsi nuk ishte aq me fat. Ai rezulton se ishte një i mbijetuar i masakrës së 1 shtatorit në kampin Ashraf të Irakut në 2012. Sharai e dinte saktësisht se çfarë ndodhi atë ditë dhe kush ishte përgjegjës për vdekjen e 53 njerëzve.

Anëtarët e MEK-ut jetojnë në kushte të  skllavërisë moderne. Ata janë në pronësi të udhëheqësit të MEK Maryam Rajavi në Paris dhe nga ana tjetër, po shfrytëzohen nga mbështetësit dhe avokatët e saj.

Shqipëria tashmë ka probleme serioze me bandat mafioze dhe kriminelët. Por ky problem i sapo importuar nuk mund të injorohet thjesht, sepse ata janë një grup i huaj i fshehur larg shqyrtimit publik. Nuk mund të injorohet sepse grupi mbështetet në nivelet më të larta nga administrata e Trump. Kjo është një çështje e të drejtave të njeriut dhe shfrytëzimi i vazhdueshëm i këtyre viktimave nuk duhet të tolerohet. Cili vend e fal ligjërisht sanksionimin e përdorimit të skllevërve? SHBA premtuan  para në Shqipëri për të  radikalizuar dhe rehabilituar anëtarët e MEK-ut në Shqipëri si qytetarë të zakonshëm.Tani është koha që të veprohet.

Burimi: Balkan post/ Gazeta impakt