Opinion

Facebook çaktivizon dhjetra llogari të gazetarëve dhe aktivistëve palestinezë

Nga: Akram Al- Waara, Bethlehem

Të paktën 52 palestinezë janë prekur nga spastrimi i çaktivizimit të Facebook, sipas të dhënave të mbledhura nga Lindja e Mesme.

Dhjetra Palestinezë u futën në llogaritë e tyre në Facebook në 4 maj, vetëm për të zbuluar se faqet e tyre nuk ishin më aktive.

Në hapësirën e një dite, më shumë se 50 gazetarë dhe aktivistë palestinezë kishin fshirë faqet e tyre të profileve nga Facebook, së bashku me një njoftim që thotë se faqet e tyre ishin çaktivizuar për “mosrespektimin e Standardeve tona të Komunitetit”.

“Ne e kemi rishikuar tashmë këtë vendim dhe ai nuk mund të kthehet mbrapa”, vazhdoi mesazhi, duke bërë që përdoruesit të lexojnë më shumë rreth Standardeve të Komunitetit të Facebook.

“Ata nuk dhanë ndonjë arsye specifike, si një postim ose një foto për shembull, që shkelën udhëzimet e tyre”, i tha Imad Jibreen, 40 vjeç, një gazetar i pavarur nga fshati i pushtuar i Tuqu në Lindjen e Mesme.

“Ata thjesht fshinë faqet tona dhe thanë se nuk ka asgjë që mund të bëjmë për ta ndryshuar atë”.

Sipas të dhënave të mbledhura nga vë zhgimi në  Lindja e Mesme, Jibreen ishte një nga të paktën 52 palestinezët që u prek nga spastrimi i çaktivizimit, megjithëse ai numër pritet të rritet ndërsa raportojnë më shumë çaktivizimin e llogarive të tyre.

“Unë kam tre faqe të ndryshme në Facebook: dy llogari zyrtare të punës në arabisht dhe anglisht, dhe një llogari personale. Të gjithë ata u hoqën poshtë”, i tha Jibreen MEE, duke shtuar se një numër i miqve dhe kolegëve të tij ishin në mesin e njerëzve, llogaritë e të cilëve ishin fshirë nga facebook.

Facebook nuk iu përgjigj një kërkese për koment nga MEE për këtë çështje.

“Ndihem i irrituar dhe i mërzitur”, i tha Jibreen MEE, duke shtuar se Facebook ishte një nga platformat kryesore të mediave sociale që ai përdori për punë dhe jetën personale. “Të gjitha kontaktet dhe rrjetet e mia: miqtë, familja dhe kontaktet e punës, të gjitha janë humbur tani. Dhe unë nuk e di pse”.

“Me kërkesën e qeverisë izraelite”

Palestinezët nuk janë të panjohur nga censurat në mediat sociale, veçanërisht në Facebook.

Për vite me radhë, Facebook ka deaktivizuar llogaritë e palestinezëve në koordinim me qeverinë izraelite dhe agjencitë e sigurisë, me pretekstin e parandalimit të “nxitjes” palestineze në platformën e saj.

Praktika filloi në vitin 2016, pas një valë sulmesh në shkallë të vogël ndaj ushtarëve izraelitë në të gjithë territorin e pushtuar. Izraeli argumentoi në atë kohë që sulmuesit “ujqër të vetmuar” po nxisnin dhunën në mediat sociale, duke i nxitur ata që të fillojnë të punojnë me Facebook.

Raportet në atë kohë treguan se Facebook ka respektuar rreth 95 përqind të kërkesave të paraqitura nga qeveria izraelite për të fshirë llogaritë e civilëve palestinezë, shumica e të cilëve konsumojnë lajmet e tyre dhe marrin informacionin e tyre nga platformat e mediave sociale si Facebook.

Bashkëpunimi i Facebook me qeverinë izraelite, i cili ka vazhduar deri më sot, ka tërhequr kritika të gjera ndër vite nga grupet e të drejtave të  njeriut, të cilët thonë se praktika është “demonstrimi i angazhimit të saj ndaj qeverisë izraelite për të heshtur përmbajtjen që i përket solidaritetit palestinez ose kritikës së Izraelit”.

“Kjo nuk është hera e parë që unë dhe kolegët e mi kanë pasur probleme me Facebook”, i tha Jibreen MEE, duke thënë se ai postimet e tij shpesh i ka të marra nga faqe të  tjera.

“Pavarësisht nëse unë po ndaj videon time apo postimin origjinal, apo edhe thjesht po ndaj diçka që është publikuar gjerësisht në Facebook, ata do të heqin postin tim”, tha ai. “Cdo gjë që ka fjalën ‘dëshmor’ në të, ose edhe fraza ‘prehuni në paqe’, do të hiqej.”

“Mbrojtja e botës nga realiteti i pushtimit”

Samer Khweira, 39 vjeç, një reporter në stacionin radiofonik Al-Haya në Nablus i cili gjithashtu e mori llogarinë e tij të hënën, i tha MEE se ai kishte probleme me Facebook për vite me rradhë.

“Cdo gjë që postoja ishte në rrezik të fshihej”, tha Khweira. “Nëse postoja video të sulmeve të kolonëve mbi fermerët ose përplasjeve me ushtarët izraelitë, do të hiqeshin”.

Edhe një postim i thjeshtë që njoftonte lajmin se një palestinez ishte vrarë nga forcat izraelite do të fshihej nga faqja e tij për shkeljen e “Standardeve të Komunitetit”.

Të dy Jibreen dhe Khweira raportuan çështje me postimin në Facebook, duke thënë se ata, së bashku me disa kolegë të tyre, shpesh do të parandaloheshin të dilnin drejtpërdrejt në llogaritë e tyre, një “bllokim” që ata nuk ishin në gjendje ta rregullonin.

“Ne jemi të sigurt se çaktivizimi i të gjitha llogarive tona është bërë me kërkesë të qeverisë izraelite”, i tha Jibreen MEE.

“Izraeli nuk dëshiron që njerëzit, veçanërisht bashkësia ndërkombëtare, të shohin se çfarë po ndodh në tokë tonë  në Palestinë”, vazhdoi ai.

“Duke censuruar gazetarët dhe aktivistët palestinez, ata jo vetëm që shkelin lirinë tonë të fjalës, por ata janë dukeu bë rë  bashkëpunëtorë në përpjekjet e Izraelit për të mbrojtur botën nga realiteti i pushtimit”./Gazetaimpakt/middleeasteye/

OPINIONE