Bota

Facebook zhduk përsëri rrjetin e lajmeve me prirje të majta me bazë në Venezuelë

Telesur në anglisht një rrjet lajmesh i Amerikës Latine i financuar nga shumë shtete thotë se Facebook ka hequr faqen e saj për herë të dytë këtë vit “pa i dhënë asnjë arsye të veçantë”.

Telesur pretendon se faqja e saj u ndërpre menjëherë dhe doli jashtë linje të hënën. Facebook dha shpjegim të paqartë se faqja kishte shkelur kushtet e përdorimit të saj por nuk dha sqarime të tjera.

“Ky është një zhvillim alarmues në dritën e mbylljes së fundmi të faqeve që nuk përputhen me tregimin e medias kryesore”, deklaroi rrjeti.

“Teksa është e paqartë nëse ka ndonjë lidhje”, u shpreh gazetari Max Blumenthal i cili e ka quajtur atë “thellësisht shqetësuese” se heqja vjen pasi Facebook i cili është partner me Laboratorin Ligjor Dixhital, një degë e Këshillit Atlantik, një rezervuar i mendimit neo-liberal i ngritur në 1961, për të promovuar ideologjinë perëndimore në mbarë botën.

Facebook u bashkua me Laboratorin Ligjor Dixhital, si pjesë e misionit të saj për politikën e lajmeve dhe pikëpamjet në platformën e saj. Në një postim në bllok duke bërë të ditur partneritetin, LLD tha se do të përpiqet që të “ekspozojë dhe të shpjegojë lajmet e rreme në internet” dhe u largua nga gogoli i parapëlqyer i Perëndimit “Çizmet ruse”.

Censura e dukshme e Telesur vjen më pak se sa një javë, pasi gjiganti i medias sociale Facebook fshiu faqen “Venezualanalysis” (analizat venezueliane), një burim që ofronte komente të majta mbi çështjet e Amerikës Latine. Megjithëse Facebook e rivendosi faqen, “Venezuelanalysis” kjo e fundit nuk mori asnjë kërkim ndjese ose shpjegim për heqjen e saj.

“Ne nuk mund t’iu ndihmojmë por e ndjejmë se heqja e faqes sonë është një përpjekje për të frenuar perspektivat alternative dhe progresive që ne kemi në Venezuelë”, shpjegoi skuadra, duke shtuar se ata ndjenë se Facebook është duke shtypur gazetarinë e pavarur apo lajmet anti mediave kryesore “në një zgjim të derës së Rusisë”.

Në SH.B.A., shumica e akuzave të paragjykimeve të renditura në Facebook kanë ardhur nga e drejta e spektrit politik. Atje, republikanët argumentojnë se Facebook – dhe gjigantët e tjerë të teknologjisë në Silicon Valley – shtypin përmbajtjen konservatore.

Kohët e fundit Alex Jones i luftrave të informacionit është lënë jashtë një numri të madh platformash online, duke përfshirë dhe Facebook. Ky vendim ishte brohoritur nga shumë njerëz në SH.B.A., duke përfshirë dhe senatorin Chris Murphy (i Distriktit të Konektikatit), i cili kërkoi dhe më tepër censurë në emër “të shpëtimit të demokracisë”.

Përjashtimi i Jonesit nga media sociale u festua nga një grup i madh i mediave kryesore në SH.B.A., duke përfshirë CNN, i cili realizoi disa fragmente të shumëfishta për Jonesin në muajt para ndalimit dhe nga “Vox” i cili menjëherë pas ndalimit filloi shtyrjen e hetimit të “krijuesve ekstremë” në You Tube.

Telesur e ka bazën në Venezuelë dhe i merr shumicën e fondeve nga qeveria venezueliane. Ai gjithashtu merr fonde nga qeveritë e Kubës, Nikaraguas, Uruguajit dhe Bolivisë.

Mbështetësit e Telesur dhe mbrojtësit e fjalës së lirë argumentojnë se rrjeti u jep shikuesve qasje në pikëpamje të ndryshme nga mediat kryesore dhe është mbrojtur nga gazetarë, aktivistë dhe akademikë si Noam Chomsky, John Pilger dhe Danny Glover

Rrjeti ka transmetuar në mbarë botën në spanjisht që nga viti 2005 dhe në anglisht që nga viti 2014. Faqja e saj tani e zhdukur në Facebook kishte pothuajse 400,000 pëlqime.

OPINIONE

INTERVISTA