Opinion

Faza e dytë e operacionit në Libi: Turqia ka në duar një arme bërthamore që do të prish planet e tyre

Nga: Ibrahim Karagul

Operacioni i Turqisë në Libi ndryshoi çdo hartë të energjisë në Mesdhe, dhe do të vazhdojë t’i ndryshojë më tej ato. Turqia ka fituar përparësi si një fuqi e re dhe efektive mesdhetare.

Surpriza më e rëndë e pas-epidemisë së “periudhës së re në rritje” po ndërtohet nga Turqia në Libi dhe Mesdhe.

Shtetet e Bashkuara dhe shtetet evropiane, Izraeli dhe vendet në rajon do të duhet të rishikojnë planet e tyre për Mesdheun dhe rrethinën e tij.

Kjo është e para që nga Lufta e Parë Botërore dhe rënia e Perandorisë Osmane.

Ky ndikim gjeopolitik, prania e së cilit ndihet në Libi dhe në Mesdhe sot, së shpejti do të ndihet thellë në të gjithë rajonin. Tashmë ka filluar.

Zgjuarsia gjeopolitike e Turqisë testoi brigjet e Mesdheut

Aksi gjeopolitik i fuqisë turke tani ndihet nga Gjiri Persik në Afrikën e Veriut dhe Detin e Kuq, nga Ballkani në Kaukaz dhe Azinë Qendrore.

Franca, Emiratet e Bashkuara Arabe, Arabia Saudite, Egjipti dhe projekti i Izraelit që kishin për qëllim “Emërimin e një baroni terrorist si diktator në Libi, dhe të dy do të ndanin këtë vend në tre shtete të vogla” u prish nga Turqia.

Qindra miliona dollarë ndihma për armë, ushtarë mercenarë nga Sudani dhe Afrika, organizatat terroriste të vendosura në rajon, banditë të sjellë nga Serbia dhe Evropa, forcat e armatosura nga Rusia dhe shumë vende të tjera të lidhura me kompanit po bashkohen me kapacitetin dhe aftësinë e Turqisë, duke e bërë të pamundur që ata të përparojnë më tej.

Turqia i befasoi të gjithë

Organizata terroriste e Khalifa Haftar, e cila në fillim zuri vendin në lindje të Libisë dhe tani ka si synim të saj perëndimin e vendit, duke e bërë të njëjtën gjë në të gjithë rrugën drejt Tripolit, dhe vendet që mbështesin Haftarin, u mahnitën nga planifikimi ushtarak jashtëzakonisht i zgjuar i Turqisë.

Turqia, pasi tregoi një shembull befasues të ndërhyrjes në Siri përmes UAV-ve, e provoi këtë herë të dytë dhe po vazhdon ta provojë në mënyrë më efektive në Libi.

Forcat ajrore të Haftarit dhe partnerëve të tij janë shkatërruar. Mundësia e tij për çdo dërgesë dhe logjistikë është eliminuar. Baza ushtarake Watiya u kap, dhe ndikimi i Haftarit në perëndimin e vendit është shkatërruar.

Dështimi Pantsir. Turqia i mëson botës një metodë të re lufte.

Sistemet e mbrojtjes ajrore Pantsir-S1 që Emiratet e Bashkuara Arabe i blenë nga Rusia dhe i dhanë Haftarit u pastruan një nga një. Gjithsej 15 Pantsirs, secila me vlerë 14.7 miliardë dollarë, u shkatërruan brenda 10 ditësh. Një nga armët e sofistikuara të Rusisë ishte duke u gjuajtur në Libi nga UAV-të e Turqisë.

Forcat e Armatosura Turke (TAF) po mësojnë metoda të reja të luftës për historinë e luftës botërore dhe shfaqin modele lufte të së ardhmes.

Forcat ushtarake të Qeverisë së Akordit Kombëtar (GNA) pushtuan qytetet dhe bashkitë në perëndim dhe në jug të vendit, një nga një, dhe tani janë duke u përqëndruar në lindje. Haftar tani është tërhequr nga sulmet dhe ka marrë një pozicion mbrojtës.

A janë MIG-të ruse në Libi për të goditur Turqinë?

Emiratet e Bashkuara Arabe dhe fuqitë që mbështesin Haftar janë në gjendje paniku. Ata nuk ishin në gjendje të projektonin një përfundim të tillë. Ata kërkuan armëpushimin për të fituar ca kohë dhe përgatitje. Sigurisht, askush nuk i kushtoi vëmendje. Tani, të njëjtat fuqi po bëjnë plane për të mbajtur në duart e tyre lindjen e vendit.

Emiratet e Bashkuara Arabe po e ndihmojnë me fshehtësi me armë nga të gjitha vendet dhe i dërgojnë ato në Libi. Rusia dërgoi tetë avionë artizanalë nga baza ushtarake në Siri, në Haftar.

Ai do të bëhet shënjestra jonë legjitime: Kjo ishte një përgjigje ndaj shefave të Haftarit.

Duke ndërtuar guximin e tij bazuar në këtë, baroni i terrorit bëri deklaratën: “Ne do të bëjmë sulmin më të madh ajror në historinë e Libisë kundër Turqisë”.

Ndërkohë, Ministria e Jashtme e Turqisë u përgjigj me deklaratën, “Nëse interesat tona në Libi janë në shënjestër, ne do ta konsiderojmë Haftar shënjestrën tonë të ligjshme”. Kjo përgjigje nuk ishte menduar për Haftar por për Emiratet e Bashkuara Arabe, Arabinë Saudite, Egjiptin, Francën dhe Rusinë.

Anijet tona luftarake në Mesdhe, në hapjet e Libisë, iu afruan kryeqytetit Tripoli dhe e morën atë nën mbrojtje.

Spastrimi i Pantsir është shenja e një operacioni tjetër. Haftar nuk është i vetëdijshëm se deklarata e tij për sulmin ajror po hedh në flakët avionët e vendosur nga Rusia gjithashtu. Pavarësisht, lideri rus Vladimir Putin duhet ta kuptojë këtë.

Faza e dytë e funksionimit: Selia e Haftarit në shënjestër

Turqia mund të fillojë një lloj të ri të operacioneve ajrore. Kjo do të nënkuptonte fazën e dytë të operacionit në Libi. Faza e dytë do të jetë Haftar dhe Lindja e Libisë, Benghazi dhe Tobruk.

Burimet në Libi thonë se ndërsa Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Haftar po përgatiten për sulme ajrore që synojnë Turqinë, Turqia është në gjendje të godasë selinë e Haftarit.

Përgatitjet e fundit të Turqisë ishin të mundshme për operacione të mëdha ajrore. Me fjalë të tjera, Turqia në thelb do të fillojë sulmet ndaj Haftarit si nga ajri ashtu edhe nga deti tani e tutje.

Ndërsa ata vazhdojnë të bërtasin, bombat do të bien në selinë e Haftarit, dhe mund të ndihet në të gjitha vendet në brigjet e Mesdheut.

Turqia ka një armë bërthamore të ngjashme me valën goditëse.

Kjo është hera e parë që Republika e Turqisë është bërë një fuqi botërore që nga themelimi i saj. Ajo është bërë fuqia më e madhe ushtarake në rajonin e saj, dhe një nga më të mëdhenjtë në botë.

Sidoqoftë, Turqia ka armë shumë më të mëdha: mendjen e saj gjeografike, kujtesën historike dhe planet gjeopolitike. E gjithë kjo e kombinuar, si një valë goditëse bërthamore, do të shkatërrojë të gjitha planet në të gjithë rajonin.

Tani shohim shembuj të kësaj në Libi.

Kjo është hera e parë që nga Lufta e Parë Botërore që po prezantohet një teori lokale rajonale. Ky është një diskurs politik që është mjaft i fuqishëm për të varrosur të gjitha pushtimet globale dhe rajonale, luftërat civile, kolonialistët dhe projektet e tutelës. Ky është një shembull për të gjitha vendet e rajonit./Gazetaimpakt/yenisafak/

OPINIONE

INTERVISTA