Fundi i kimioterapisë: Gjendet kodi i vetë-shkatërrimit te qelizave kancerogjene

Çdo qelizë ne trupin e njeriut përmban edhe “kodin e vetshkaterrimit” (“kill code”) i cili mundet të provokjë vetshkaterrimin. Ky është bje zbulim qe hulumtuesit ne Universitetin Northwestern, ne shtetin amerikan Illinois, jane te bindur se do të lehtesohet lufta e ardhshme kunder kancerit. Konkretisht, ata parashikojne se qelizat malinje munden që të stimulohen per te bërë vetvrasje, pa kemikalie toksike qe deri sot duhej ti injektoje në trup nga jashte. Kjo domethënë se po i vjen fundi i injektimeve qe njihen si kimioterapi, raporton Daily Mail.

Pikërisht sipas të dhënave të informacionit të një softwari, kodi ësht ëi përmbyllur në udhëzimet e çdo qelize të organizmit, dhe bëhet aktiv kur qelizat transformohen për shkak të një tumori. Kodi i vetë-shkatërrimit të qelizave është i trupëzuar në një proteinë të lashtë 800 mijë vjeçare, funkcioni i të cilës është mbrojtja e organizmit nga kanceri. Tani që ky kod është zbuluar, ekziston mundësia që të shmanget kurimi me kimioterapi. Koordinatori i këtij zbulimi, Thomas Spies thotë se njohja e këtij kodi jep mundësinë e kontrollimit të ‘armëve’ anti-kancer, duke i orientuar për të asgjësuar vetëm qelizat e sëmura. Kjo strategji, e cila së shpejti pritet të kthehet në kurë, ka edhe avantazhin e të mos pasurit shumë efekte anësore të dëmshme të kimioterapisë, e cila duke e  tjetërsuar gjenomin e qelizave, përmban riskun e provokimit të tumoreve dytësore, transmeton tch. Shkencëtarët që po merren me zbulimin thonë se objektivi nuk është gjetja e një substance të re artificiale dhe toksike për tumorin, por të eksplorohen më tej benefitet që ka dhanë vetë natyra për ta luftuar atë.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne