Bota Shkence

Fusha magnetike e Tokës vepron misteriozisht, duke e shtyrë Polin e Veriut drejt Siberisë

Fusha magnetike e Tokës, baza për sistemet moderne të lundrimit global, është vazhdimisht në disa gjendje fluksi.Megjithatë, tani duket se po shkon, duke e shtyrë Polin e Veriut më pranë Siberisë dhe askush nuk e di pse.

Këto ndryshime në terren si metale të derdhura hekuri të ngurta përreth cores se tokës, duke krijuar rryma elektrike dhe një fushë magnetike korresponduese. Si rezultat, polet magnetike priren të zhvendosen paksa.

Megjithatë, studiuesit nuk e dinë se çfarë po shkakton që fusha magnetike të lëvizë kaq shpejt.

Shtylla magnetike e veriut u shtri në të gjithë Linjën Ndërkombëtare të Ditës vitin e kaluar në një normë prej 55 km në vit, më shumë se tre herë më shpejt se ajo e lëvizur para mesit të viteve 1990. Tani ndodhet në hemisferën lindore, është duke u larguar nga Kanadaja dhe duke iu afruar Siberisë.

Shkencëtarët mendojnë se një mas me shpejtësi të lartë e hekurit të lëngshëm nën Kanada mund të jetë përgjegjës për lëvizjen e poleve, duke dobësuar fushën magnetike më poshtë dhe duke lejuar Siberinë të tërheqë mbi pol, raporton Nature .

“Vendndodhja e poleve magnetike veriore duket se qeveriset nga dy zona të mëdha të fushës magnetike, një nën Kanadanë dhe një nën Siberi”, tha një shkencëtar Geomagnetist i Universitetit të Leeds Phil Livermore në një takim të kohëve të fundit të Bashkimit Gjeofizik Amerikan. “Arka siberiane po fiton garën.”

Në përgjithësi, Modeli Botëror Magnetik (WMM) përditësohet në intervale pesëvjeçare për të siguruar që navigimi modern të vazhdojë me ndryshimet në fushën magnetike të Tokës. Ajo do të rikonfigurohej më pas në vitin 2020, por ishte aq e çuditshme deri në vitin 2018 sa duhej një përditësim më urgjent.

Hulumtuesit e Anketa Gjeologjike Britanike dhe Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) po punojnë për të korrigjuar WMM duke përdorur 3 vjetet e fudnit të te dhënave, duke përfshirë një impuls 2016 që hodhi poshte saktësinë e modelit të tyre të fundit.

Shkencëtarët duhej të tregonin përditësimin e fundit të javës së ardhshme – në qoftë se qeveria amerikane nuk ishte mbyllur, duke penguar operacionet e NOAA. Tani tregimi është shtyrë deri në fund të janarit. Ekipi shpreson se ky model zgjat deri në vitin 2020./ RT/ Gazeta Impakt

 

OPINIONE

INTERVISTA