Bota

I dërguari i OKB-së shpreson për paqe në Libi para Ramazanit

Gjatë vizitës së tij në Romë, Ghassan Salame tha se shpresonte që përpjekjet për të vendosur një dialog paqësor do të sillnin fryt.

Italia ka frikë nga ardhja masive e refugjatëve nga Libia.

I dërguari i Kombeve të Bashkuara për Libinë, Ghassan Salame tha se shpreson se përpjekjet për të krijuar një dialog paqeje mes dy palëve ndërluftuese të japin fryte në dy javët e ardhshme.

Ai tha gjatë një vizite në Romë se ai ka vendosur kontakte, dhe shpreson të shohë rezultatet e para fillimit të muajit të agjërimit të Ramazanit në maj.

“Shpresoj se kontaktet që ne kemi krijuar ndërmjet palëve të jenë të frutshme para fillimit të muajit të shenjtë të Ramazanit,” tha Salame në një konferencë shtypi.

Frika nga një valë e re refugjatësh

Armata Kombëtare e Libisë – LNA, e udhëhequr nga gjenerali në pension Halifa Haftorah, duke luftuar kundër forcave që mbështesin qeverinë libiane me bazë në Tripoli, e cila ishte e njohur nga OKB-ja.

LNA filloi të sulmonte kryeqytetin tri javë më parë, por në disa zona ajo tashmë është mposhtur deri më tani.

Salame, i cili vizitoi Romën për të kërkuar mbështetjen e ish-forcave libiane koloniale për një mundësi armëpushimi, nuk ka thënë se çfarë natyra e kontaktit është vendosur në mes të dy grupeve ndërluftuese.

Italia, me ishujt shumë afër bregut të vendit të Afrikës Veriore jugore ka frikë nga fluksi masiv i refugjatëve nga Libia, e cila tashmë shërben si një pikë e kalimit për anijet me një numër të madh të emigrantëve afrikanë në kërkim të një jete të re në Evropë.

Ministri i Jashtëm italian Enzo Moavero, i cili gjithashtu iu drejtua Salameo, tha se i shkroi Bashkimit Evropian dhe i kërkoi atij të përgatitej për ardhjen e mundshme të refugjatëve.

Kriza ka vazhduar që nga viti 2011

Duke folur për traktatin e BE, ai tha se ai angazhon Bashkimin Evropian për të ndihmuar Italinë nëse ajo është e mbingarkuar nga refugjatët nga Libia.

Sipas traktatit, secilit shtet anëtar do të caktohet një përqindje e caktuar të refugjatëve që do të vinin atje.

Libia është në gjendje kaosi që kur Muamar Gadafi u plagos nga ndërhyrja e Perëndimit në vitin 2011 dhe u vra më vonë.

Kriza e fundit mund të rrezikonte rrjedhën e naftës dhe të linte një zbrazëti në pushtet, të cilën luftëtarë dhe grupe të armatosura mund të keqpërdornin./ ML